news

Virusul blestemat. Nou avertisment, COVID-19 poate provoca si leziuni pe creier: „complicatii neurologice grave, ce includ inflamatii, psihoze si delir”

Oamenii de stiinta au avertizat miercuri asupra unui potential val de leziuni cerebrale asociate noului coronavirus dupa ce dovezi recente sugereaza ca boala provocata de acesta, COVID-19, poate cauza unele complicatii neurologice grave, ce includ inflamatii, psihoze si delir, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la University College London (UCL) a descris 43 de cazuri de pacienti diagnosticati cu COVID-19 care au suferit fie disfunctii temporare ale creierului, accidente vasculare cerebrale si leziuni ale nervilor, fie alte consecinte grave la nivelul creierului.

Cercetarea se alatura unor studii recente care au concluzionat ca boala poate afecta creierul.

”Ramane de vazut daca vom vedea o epidemie pe scara larga de leziuni cerebrale asociate pandemiei – probabil asemanatoare cu epidemia de encefalita letargica din anii ’20 si ’30 dupa pandemia de gripa din 1918″, a declarat Michael Zandi, de la Institutul de Neurologie al UCL, care a condus studiul.

COVID-19 este in mare parte o boala respiratorie care afecteaza plamanii, insa neurologii si medicii specialisti in probleme ale creierului sustin ca dovezile care apar privind impactul sau asupra creierului sunt ingrijoratoare.

”Ingrijorarea mea este ca acum avem milioane de oameni cu COVID-19. Si daca intr-un an avem 10 milioane vindecati, iar acei oameni au deficiente cognitive… acest lucru le va afecta capacitatea de munci si de a-si desfasura activitatile de zi cu zi”, a declarat Adrian Owen, neurolog la Western University din Canada, intr-un interviu acordat Reuters.

In studiul UCL, publicat in jurnalul stiintific Brain, noua pacienti cu inflamatie cerebrala au fost diagnosticati cu o boala rara numita encefalomielita acuta diseminata (ADEM), care este mai obisnuita la copii si poate fi declansata de infectii virale.

Cercetatorii au notat ca, in mod obisnuit, ar avea un pacient adult cu ADEM pe luna la clinica lor specializata din Londra, insa acest numar a crescut la cel putin unul pe saptamana pe durata efectuarii studiului, situatie pe care au descris-o drept ”o crestere ingrijoratoare”.

”Avand in vedere ca boala exista de doar cateva luni, s-ar putea sa nu cunoastem inca ce daune pe termen lung poate cauza COVID-19”, a spus Ross Paterson, coautor al studiului. ”Medicii trebuie sa fie constienti de posibilele efecte neurologice, diagnosticul precoce putand imbunatati rezultatele pacientului”, a completat el.

Potrivit lui Owen, dovezile care apar subliniaza necesitatea efectuarii unor studii de amploare, detaliate si a colectarii datelor la nivel global pentru a se putea evalua cat de frecvente sunt astfel de complicatii neurologice si psihiatrice.

Adrian Owen conduce un proiect international de cercetare la covidbrainstudy.com unde pacientii se pot inscrie pentru realizarea unei serii de teste cognitive astfel incat sa se poata observa daca functiile creierului lor au fost afectate in urma COVID-19.

”Aceasta boala afecteaza un numar enorm de oameni”, a spus Owen. ”De aceea este atat de important sa colectam aceste informatii acum”, a adaugat specialistul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Lumina Sfanta este adusa de la Ierusalim si va fi trimisa eparhiilor din tara. La ora 19.00, aceasta va fi primita si la Catedrala Patriarhala

Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim, astazi, de Superiorul Asezamintelor Patriarhiei Romane la…

51 de minute ago

Un roman, snopit in bataie de trecatori pe o strada din Dublin, dupa ce a incercat sa rapeasca un bebelus dintr-un carucior

Scene socante in Dublin, acolo unde un roman a fost batut crunt pe o strada.…

O oră ago

Filipine: Ruinele unui oras vechi de trei secole au iesit la iveala dupa ce nivelul apei dintr-un lac de acumulare a scazut din cauza secetei

Dupa o perioada prelungita de caldura intensa si ploi putine, nivelul apei dintr-un lac de…

O oră ago

Cercetatorii au dezvoltat in laborator bacterii care mananca plastic

Poliuretanul este folosit in orice, de la huse de telefon la dresuri, dar este dificil…

O oră ago

Actiunile Rusiei din regiunea ucraineana Luhansk pot fi calificate drept „genocid”, sustine Institutul pentru Studiul Razboiului

In spitalele din partea ocupata de Rusia a regiunii Luhansk, mamele sunt amenintate ca le…

2 ore ago

Oferta de cazare pentru turisti la Londra: Un cort intr-o sufragerie pentru 80 de lire pe noapte

Un anunt Airbnb care ofera turistilor sansa de a sta intr-un cort in interiorul unui…

2 ore ago