Virusul care ataca zece de mii de calculatoare din intreaga lume, printre care si cele din Romania

news

UE intentioneaza sa introduca o „autorizatie de calatorie” pentru cetatenii din SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda

Amenintarea ransomware GandCrab a facut, inclusiv in Romania, peste 50.000 de victime in mai putin de o luna, iar atacatorii cer recompense substantiale ca sa redea accesul la datele blocate, a anuntat miercuri producatorul roman de solutii de securitate cibernetica Bitdefender, care a precizat ca pune la dispozitia utilizatorilor un instrument gratuit pentru decriptarea datelor.

”GandCrab se raspandeste prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitante si facturi fictive trimise ca fisiere atasate in e-mail-uri. Odata ce victima acceseaza vectorul de atac, GandCrab blocheaza fisierele importante de pe terminalul folosit si apoi o santajeaza. Circa 53.000 de terminale au fost pana acum afectate. In schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse intre 400 de dolari si cateva sute de mii, in moneda virtuala DASH, folosita in premiera pentru activitati infractionale asociate ransomware”, se arata in comunicat, anunta News.ro.

Exista o diferenta semnificativa intre sumele cerute victimelor santajate, explicata prin faptul ca infractorii informatici au dezvoltat si un serviciu de afiliere care permite raspandirea GandCrab de catre orice alta grupare interesata, potrivit companiei.

Bitdefender, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Europol, a anuntat ca pune la dispozitie in mod gratuit un instrument pentru decriptarea datelor, care ofera victimelor GandCrab posibilitatea sa le recupereze fara sa mai plateasca recompense infractorilor cibernetici.

Kit-ul pus la dispozitie de Bitdefender, IGPR, DIICOT si Europol functioneaza pentru toate versiunile cunoscute ale amenintarii ransomware GandCrab si este disponibil pe nomoreransom.org si pe labs.bitdefender.com, potrivit companiei.

”Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomanda sa pastreze copii ale datelor importante, sa foloseasca o solutie de securitate si sa evite sa acceseze linkuri sau fisiere din e-mail-uri nesolicitate”, se arata in comunicat.

Proiectul No More Ransom a fost lansat in iulie 2016 de politia nationala olandeza si Europol, institutia de combatere a criminalitatii la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a creste nivelul de colaborare dintre sectoarele public si privat in lupta contra ransomware, potrivit Bitdefender.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: