Vizita premierului indian Narendra Modi de Ziua Bastiliei starneste controverse in Franta

externe

Premierul indian Narendra Modi va fi invitatul de onoare la traditionala parada de Ziua Bastiliei din Franta, reflectand legaturile strategice in crestere intre cele doua natiuni. Dar vizita planificata are parte si de critici, relateaza Deutsche Welle.

Prim-ministrul indian Narendra Modi va vizita Franta pentru a participa la festivitatile din 14 iulie, Ziua Bastiliei, in calitate de invitat de onoare.

Vizita are loc intr-un moment important, deoarece cele doua tari sarbatoresc 25 de ani de parteneriat strategic, marcat de cooperarea in domeniul nuclear civil, spatial si al apararii.

In ultimii ani, parteneriatul s-a extins la domenii precum energia si combaterea terorismului cibernetic. Biroul presedintelui francez Emmanuel Macron a declarat ca prezenta lui Modi si participarea fortelor indiene la parada de Ziua Bastiliei ar marca o „noua etapa in relatia strategica”.

„India si Franta au fost in mod constant parteneri puternici. Este o relatie istorica care se intinde pe parcursul a zeci de ani, il precede pe Modi si este mult mai profunda decat legaturile de afaceri”, a declarat Jean-Luc Racine, cercetator senior la Centrul pentru Studii Sud-Asiatice din Paris. „Are o dimensiune de aparare si securitate extrem de importanta”.

Aceasta se refera la aprofundarea cooperarii navale si de securitate intre Paris si New Delhi in Indo-Pacific, unde Franta are un sir de insule si o vasta zona economica exclusiva maritima. Relatia este determinata in principal de preocuparile comune legate de influenta crescanda a Chinei in regiune.

Franta este al doilea mare furnizor de arme al Indiei, dupa Rusia, iar razboiul din Ucraina a determinat New Delhi sa isi accelereze eforturile de a-si diversifica sursele de echipament militar in afara Moscovei.

Rapoartele sugereaza ca, in cadrul vizitei lui Modi, cele doua tari ar putea anunta noi contracte pentru versiunea navala a avioanelor de lupta franceze Rafale, care sunt adaptate pentru a fi utilizate pe portavioane, si pentru trei submarine din clasa Scorpene.

„Natura inevitabila” a legaturilor dintre India si Franta

Unii analisti subliniaza ca contextul global al vizitei lui Modi in Franta este la fel de important. India prezideaza in acest an Grupul celor 20 (G20) – un club al principalelor economii avansate si emergente din lume – iar Modi, care a echilibrat abil legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia, este curtat de toate partile, in ciuda faptului ca nu a condamnat invazia rusa in Ucraina si a stimularii importurilor de petrol de la Moscova. In multe privinte, Franta vede in India aliatul perfect pentru a reduce diviziunile dezvaluite si amplificate de agresiunea militara rusa.

Intr-o sedinta de informare din aceasta saptamana, Palatul Elysee a vorbit despre „natura inevitabila” a parteneriatului cu India, despre care a spus ca este acum a cincea economie mondiala si al doilea partener economic al Frantei in Asia.

„Exista un grad ridicat de incredere si un nivel de confort intre India si Franta, precum si convergente ideologice. Ambele tari apreciaza foarte mult o linie de actiune si o gandire independenta”, a declarat pentru DW Harsh Pant, de la grupul de reflectie Observer Research Foundation, cu sediul la New Delhi.

„Felul in care India s-a pozitionat, diplomatia sa si extinderea sa globala, releva sentimentul ca India reprezinta un numar mare de tari ale caror voci nu sunt auzite in probleme existentiale precum cresterea preturilor la alimente, ingrasaminte si energie ca urmare a razboiului”, a spus el.

„India este un prieten. Dar prim-ministrul Narendra Modi este de extrema dreapta si violent de ostil fata de musulmanii din tara sa”, a scris luna trecuta pe Twitter Jean-Luc Melenchon, seful partidului de opozitie de stanga radicala France Unbowed.”El nu este binevenit pe 14 iulie, o sarbatoare a libertatii, egalitatii, fraternitatii pe care o dispretuieste”.

Sefa Partidului Verzilor, Marine Tondelier, a declarat ca alegerea lui Modi ca invitat de onoare a fost o „grava eroare politica” a lui Macron.

„Trebuie reamintit faptul ca, de cand Narendra Modi a venit la putere in 2014, India, care este numita de obicei cea mai mare democratie din lume, a continuat sa regreseze in ceea ce priveste drepturile omului si libertatile fundamentale”, a scris Tondelier intr-un articol din ziarul francez Liberation. Guvernul lui Modi a fost acuzat de sufocarea presei, India coborand 11 locuri, ajungand pe 161 din 180 de tari in clasamentul mondial al libertatii presei, publicat in luna mai de organizatia Reporteri fara frontiere, cu sediul la Paris.

In aceeasi luna, Comisia Statelor Unite pentru libertatea religioasa internationala a recomandat, pentru al patrulea an consecutiv, ca guvernul indian sa fie adaugat pe o lista neagra a libertatii religioase.

„Este fie total ignorant fata de contextul politic intern al Indiei, fie total cinic sa il inviti pe Modi ca invitat de onoare al Republicii Franceze cu ocazia celei mai simbolice zile a anului”, a scris Tondelier.

„Invitarea lui Modi transmite un mesaj gresit”

Criticile la adresa Indiei sunt rare in Franta, care nu are o diaspora indiana considerabila. Dar, intr-o dupa-amiaza recenta, un mic grup de persoane a pregatit afise intr-un subsol din Paris, pe care scria „Nu astazi, domnule Modi! Ziua Bastiliei este ziua libertatii” si „Nu agendei de extrema dreapta a lui Modi”.

Ei planuiau sa organizeze un protest in centrul Parisului in ajunul aparitiei lui Modi la parada militara de joi. „Ziua Bastiliei reprezinta un anumit etos si valori care sunt atacate in India”, a declarat pentru DW Shailendra, un rezident al Parisului. „Invitarea lui Modi trimite un mesaj gresit”. Cu toate acestea, seful Comisiei pentru afaceri externe, Jean-Louis Bourlanges, a respins preocuparile legate de regresul democratic al Indiei atunci cand a fost intrebat despre invitatia lui Modi in parlamentul francez luna trecuta.

„India este cu siguranta o democratie imperfecta. Dar este o democratie care este un model absolut daca o comparam cu Rusia sau cu China sau cu multe tari din Africa”, a spus el.

Cu toate acestea, unii considera ca Franta ar trebui sa mearga pe o linie fina in a denunta incalcarile drepturilor de catre aliati precum India, continuand in acelasi timp sa colaboreze cu aceasta.

„Bineinteles, nu puteti face o confuzie intre India si China atunci cand vine vorba de incalcari ale drepturilor omului”, a declarat pentru DW Balveer Arora, fost rector si pro-vice-cancelar al Universitatii Jawaharlal Nehru din Delhi. „Marea diferenta este ca libertatile nu exista deloc in China. Aici, in India, ele exista si sunt calcate in picioare”, a spus el.”Aceasta este tragedia si motivul pentru care tarilor precum Franta ar trebui sa le pese”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: