Vladimir Putin ramane rapid fara aliati: „Turcia a umilit Rusia in mod foarte vizibil”

externe

putin, erdogan

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a devenit cea mai recenta figura proeminenta considerata apropiata de Vladimir Putin care pare sa-i intoarca spatele liderului rus, scrie Newsweek.

Oprirea extinderii NATO a fost unul dintre motivele invocate de Putin pentru invazia sa in Ucraina, dar liderul rus se confrunta acum cu o alianta si mai mare, de 32 de membri in loc de blocul de 30 de dinainte de razboi, dupa ce Erdogan a renuntat luni la obiectia Ankarei fata de aderarea Stockholmului. Suedia urmeaza acum sa se alature Finlandei si sa abandoneze decenii de neutralitate.

Razgandirea brusca a lui Erdogan vine la doua saptamani dupa ce liderul mercenarilor Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat o revolta impotriva conducerii armatei.

„Este posibil ca Erdogan sa fi ajuns la concluzia ca a paria pe Putin dupa rebeliune pare mai putin intelept”, a declarat Daniel Fried, membru al Atlantic Council, intr-un comentariu pentru Newsweek, adaugand ca evenimentele din 24 iunie au semnalat „slabiciunea regimului”.

Presedintele turc a mers pe muchie de cutit intre opozitia fata de invazia Rusiei in Ucraina si mentinerea unor legaturi stranse cu Putin, chiar laudand „relatia speciala” a tarii sale cu liderul rus.

Erdogan a refuzat sa se alature sanctiunilor occidentale impotriva Moscovei (in timp ce Kievul a folosit drone fabricate in Turcia impotriva fortelor rusesti). De asemenea, a ajutat ONU sa medieze cu Rusia reluarea exporturilor de cereale din Ucraina, evitand o potentiala criza alimentara globala.

„Turcia nu a fost niciodata un aliat in sensul formal, dar nu s-a alaturat embargoului impotriva Rusiei si a fost un partener comercial important”, a declarat Timur Kuran, profesor de stiinte politice la Universitatea Duke din Carolina de Nord.

„Turcia a umilit Rusia in mod foarte vizibil”

Kuran a spus ca a fost remarcabil faptul ca Erdogan este de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, l-a lasat pe presedintele ucrainean Volodimir Zelenski sa se intoarca din Turcia cu comandantii fostei garnizoane ucrainene din Mariupol – Rusia a spus ca aceasta miscare a incalcat un acord de schimb de prizonieri din 2022 – si a renuntat la obiectiile sale fata de intrarea Suediei in NATO, „toate acestea in doar 72 de ore”.

„Prin aceste miscari si nu numai, Turcia a umilit Rusia in mod foarte vizibil, s-a reangajat fata de Occident si a mentinut NATO unita in opozitia sa fata de expansionismul rusesc”, a declarat Kuran pentru Newsweek. „In acest proces, a agravat izolarea Rusiei”.

Fiind unul dintre cei 31 de membri ai NATO, Turcia are drept de veto pentru a bloca aderarea oricarei tari, la fel ca si Ungaria, care s-a alaturat anterior Ankarei in a se opune candidaturii Stockholmului. De atunci, Budapesta a semnalat ca va da unda verde acesteia.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, considerat cel mai mare aliat al lui Putin in cadrul UE, s-a referit la Zelenski ca la un „adversar” la cateva saptamani dupa ce fortele rusesti au invadat Ucraina in februarie 2022. El a criticat sanctiunile impuse Rusiei, iar guvernul sau s-a abtinut de la furnizarea de arme Ucrainei. Intre timp, Rusia furnizeaza resurse energetice Ungariei si este implicata in constructia noii centrale nucleare Paks II.

Dar, in martie, vicepresedintele Parlamentului ungar, Csaba Hende, a anuntat ca se asteapta ca Budapesta sa voteze in favoarea aderarii Suediei la NATO.

„Mesaje contradictorii”

Putin nu pierde aliati doar pe plan international, ci si pe plan intern, dupa cum a demonstrat-o si rebeliunea de scurta durata a lui Prigojin de la sfarsitul lunii iunie. Ascensiunea sefului Wagner la statutul de beneficiar al unor fonduri de stat in valoare de miliarde de dolari s-a bazat pe relatia sa stransa cu Putin, a carui autoritate a contestat-o acum.

Daniel Fried, de la grupul de reflectie Atlantic Council cu sediul in SUA, a remarcat ca Erdogan a raspuns mult mai dur la o tentativa din 2016 de a-l rasturna. Zeci de mii de persoane au fost arestate in urma tentativei esuate de lovitura de stat. In schimb, Putin s-a intalnit cu Prigojin pe 29 iunie, dupa marsul acestuia din urma asupra Moscovei, potrivit Kremlinului.

„Reactia lui Erdogan la lovitura de stat esuata din 2016 din Turcia nu a aratat astfel de mesaje mixte”, a declarat Fried. In iunie, Putin l-a indepartat pe unul dintre principalii sai aliati media, Serghei Mihailov, din functia de sef al agentiei de stiri de stat Tass.

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) a sugerat ca Kremlinul a fost „nemultumit de acoperirea mediatica a rebeliunii armate a Grupului Wagner si evidentiaza importanta loialitatii fata de Putin comparativ cu realizarile profesionale”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: