„Vom reconstrui Romania”. Iohannis, anunt dupa ce a revenit cu 80 de miliarde de euro de la Bruxelles

news

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o noua declaratie de presa dupa o sedinta pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, si ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

Principalele declaratii:

Este o suma foarte mare (80 miliarde euro), cu acesti bani vom fi in situatia nu doar de a relansa economia Romanie, ci de a reconstrui Romania

Este o veste foarte, foarte buna. Pentru a folosi acesti bani trebuie sa ne facem un plan solid, aplicabil

Imediat dupa ce am revenit de la Bruxelles am convocat o echipa guvernamentala cu care am discutat aceste lucruri. Nu a fost prima intalnire pe aceasta tema

O parte din acesti bani este posibil sa fie diponibili inca din acest an, trebuie sa ne miscam rapid

Azi, practic am corelat planurile astfel incat sa folosim banii europeni in cel mai eficient mod posibil, pentru a avea un impact major asupra economiei si a bugetului fiecarui roman in partea

Vestea proasta pe azi este ca suntem in prima zi in care avem peste o mie de persoane cu coronavirus. Este foarte trist

Tristetea nu rezolva problema, o putem rezolva impreuna respectand masurile de distantare, purtand masca

Guvernul are la dispozitie noua lege privind carantinarea dar nicio lege nu opreste un virus, aici este nevoie de contributia noastra, a tuturor

Declaratia integrala a lui Klaus Iohannis

Dupa cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord in Consiliul European si Romaniei i-a fost alocata suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmeaza. Este o suma foarte mare si cu acesti bani, dragi romani, vom fi in situatia nu doar de a relansa economia Romaniei, vom fi in situatia de a reconstrui Romania, deci sa intervenim si in economie, si in marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte buna.

Pentru a folosi acesti bani si pentru a nu ajunge in situatia sa-i avem teoretic si sa nu ii folosim, trebuie insa sa ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil.

Imediat dupa ce am revenit de la Bruxelles cu aceasta suma foarte mare, care va fi pusa la dispozitia Romaniei, am convocat, evident, o echipa guvernamentala, cu care m-am intalnit pana acum cateva momente, o echipa condusa de Premierul Orban, cu care am discutat aceste lucruri.

Nu, nu a fost prima intalnire cu aceasta tema, ca sa nu isi imagineze cineva ca pana acum am stat si am asteptat. Am avut multe intalniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene si vreau sa detaliez chiar un pic, ca sa stim despre ce vorbim aici.

Aceasta suma de 80 de miliarde practic se compune din doua mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se refera la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 pana in 2027. Sunt fondurile europene si proiectele europene pe care le-am avut si pana acum. Pentru a atrage acesti bani, este nevoie de un concept, un plan national.

La acest plan lucram de cand este in functiune Guvernul Orban. Planul este ca si finalizat, se fac unele finisaje si planul va fi urmarit in continuare, sa ajunga la Comisie, ca sa fim pregatiti din timp de data aceasta sa atragem banii europeni.

Al doilea pachet bugetar din aceasta suma de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansarii si revigorarii economice. Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru Romania. Acesti bani sunt in principal destinati ameliorarii crizei, masurilor de iesire din criza economica, masurilor de intarire a economiei, ca sa isi revina foarte repede dupa acest soc provocat de pandemie.

Acesti bani trebuie consumati mai repede. Practic, pentru a folosi acesti bani, avem la dispozitie doar 6 ani. Si o parte din acesti bani este posibil sa fie deja disponibili in acest an, in 2020. Si aici este nevoie sa ne miscam rapid, fiindca pana in octombrie trebuie sa prezentam Comisiei Europene planul national aferent acestui fond de repornire, de relansare, de intarire a economiei.

Am inceput si pe acest plan sa lucram de acum cateva luni deja. Continuam si ce am facut practic astazi, intr-o discutie foarte aplicata cu Guvernul, a fost sa corelam planurile in asa fel incat sa folosim bani europeni in cel mai eficace mod posibil, adica sa folosim banii in asa fel incat sa aiba un impact major asupra economiei Romaniei, asupra sistemelor publice si, in final, asupra bugetului fiecarui roman in parte.

Asta a fost vestea buna pe astazi. Vestea proasta de astazi este ca suntem in prima zi in care avem peste 1.000 de persoane detectate cu coronavirusul nou. Este foarte trist, dar tristetea nu rezolva problema. Problema putem sa o rezolvam impreuna respectand masurile de distantare, respectand masurile de igiena, purtand masca.

Depinde de fiecare dintre noi si de noi toti impreuna sa ingradim raspandirea acestei epidemii.

Acum Guvernul are la dispozitie noul instrument, noua lege care reglementeaza izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu opreste un virus. Aici e nevoie de contributia noastra, a tuturor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: