„Vulcan Centaur”, gata pentru lansarea istorica din 8 ianuarie. Prima misiune a unei rachete americane, spre Luna, dupa 50 de ani

externe

racheta vulcan, centaur

O noua racheta va decola, luni, din Florida, de la Cape Canaveral, si va transporta un robot, „Peregrine”, care va incerca sa coboare pe Luna, dupa mai bine de 50 de ani. Proiectul modulului lunar este dezvoltat de un consortiu privat, Astrobotic,  scrie AFP. Racheta „Vulcan Centaur”, a grupului industrial ULA (United Launch Alliance), din care fac parte si Boeing si Lockheed Martin, urmeaza sa efectueze primul sau zbor din istorie, cu „Peregrine” la bord, de la Cap Canaveral, luni, la 02:18 ora locala (07:18 GMT).

Robotul lunar, denumit „Peregrine”, a fost construit de start-up-ul Astrobotic, cu sprijinul NASA, care a insarcinat compania sa transporte echipamente stiintifice pe Luna si este parte a unui contract in valoare de 108 milioane de dolari.

Lansarea va inaugura o serie de misiuni sustinute de agentia spatiala americana, care doreste sa se bazeze, in parte, pe sectorul privat pentru ambitiile sale lunare. Daca robotul Astrobotic va reusi sa aterizeze pe Luna, asa cum este prevazut, la 23 februarie, ar putea deveni prima companie privata care va reusi aceasta performanta.

In ultimii ani, companii israeliene si japoneze au incercat sa aterizeze pe Luna, dar aceste misiuni s-au soldat cu esecuri.

Misiune dificila

„Sa duci America pe suprafata Lunii, pentru prima data de la Apollo, este o onoare extraordinara”, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, seful Astrobotic, John Thornton. Cu toate acestea, el a spus ca este constient de dificultatea sarcinii si de riscul de esec.

La aproximativ 50 de minute de la decolare, modulul Peregrine trebuie sa se separe de racheta, apoi Astrobotic va porni dispozitivul de separare si va incerca sa stabileasca o comunicare cu centrul de control stabilit cu NASA. Daca totul merge bine, modulul lunar isi va continua apoi calatoria spre satelitul nostru natural.

Odata ajuns pe orbita lunara, modulul va astepta pana cand conditiile de iluminare vor fi potrivite, inainte de a incerca sa „alunizeze”. Locul vizat este situat pe partea vizibila a Lunii, in apropierea unor dune misterioase formate de lava, pe care oamenii de stiinta se straduiesc sa le cerceteze.

Cu ajutorul instrumentelor trimise acolo, NASA urmeaza sa studieze compozitia suprafetei zonei, precum si radiatiile din cadrul acesteia.

Nu este exclusa o amanare, de ultima ora, a lansarii

Prognoza meteo pare mai degraba favorabila pentru decolarea de luni, dar mult mai putin favorabila pentru urmatoarele trei zile – posibile date de rezerva, in caz de amanare. Daca va fi necesar, o alta fereastra de lansare se va deschide la 23 ianuarie.

„Peregrine” va duce pe Luna si cenusa unor personalitati americane

Misiunea a provocat controverse si pentru ca poarta si urnele cu cenusa, sau ADN-ul, a zeci de persoane, inclusiv a creatorului „Star Trek”, Gene Roddenberry. Este vorba despre un parteneriat cu „Celestis”, o companie specializata in zboruri spatiale comemorative”. Trimiterea cenusei pe Luna a starnit furia tribului amerindian Navajo, care a condamnat „profanarea unui loc sacru”.

In cadrul unei intalniri, vineri, cu reprezentanti ai NASA, ai autoritatii americane de reglementare in domeniul aviatiei si ai Casei Albe, tribul nu a obtinut, totusi, o anulare a lansarii.

„Vulcan Centaur”, care se afla in dezvoltare de peste 10 ani, reprezinta „viitorul companiei”, a subliniat si Mark Peller, vicepresedinte al grupului ULA, principalul ei dezvoltator din consortiu. Racheta cu o inaltime de aproximativ 60 de metri ar trebui sa ii permita sa inlocuiasca lansatoarele sale anterioare, Atlas V si Delta IV, si sa concureze cu SpaceX, cu decolari mai ieftine.

ULA, care planuieste sase lansari „Vulcan Centaur”, in acest an, ar dori sa isi  recupereze motoarele dupa fiecare zbor pentru a-si face activitatea si mai rentabila.

(Foto: racheta Vulcan Centaur”, la Cape Canaveral – space.com)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: