news

Vulpe in mijlocul Bucurestiului, a fost lovita de o masina pe Spaiul Unirii. Cum au ajuns vulpile in Capitala

O vulpe a fost lovita de o masina pe Splaiul Unirii din Capitala. Animalul a murit in urma impactului, a declarat pentru Agerpres directorul general al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Andrei Mina-Draghici.

Acesta a apreciat ca este vorba, probabil, despre aceeasi vulpe care a fost vazuta in zona Ferdinand – Mihai Bravu in cursul noptii, traversand o strada.

„Am luat toate masurile necesare pentru a gasi vulpea, am trimis echipaje in zona. Toata ziua au cautat in zona respectiva, prin parcuri, prin zonele cu vegetatie putin mai deasa, unde ar putea sa se ascunda, dar din pacate nu am gasit-o. Cu parere de rau va anunt ca acum, pe seara, am fost sesizat de un alt cetatean. Undeva pe Splaiul Unirii a fost gasita o vulpe lovita de masina, decedata. Am instiintat DSV, ADP Sector 3, pentru a se lua toate masurile necesare, pentru a lua cadavrul de acolo. (…) Semnalmentele se potrivesc, ca si zona e undeva la cativa kilometri, dar pentru un astfel de animal noaptea nu cred ca este o problema sa ajunga asa departe. Deci toate argumentele ar duce catre concluzia ca ar fi acelasi animal”, a afirmat Andrei Mina-Draghici.

El a adaugat ca in ultimul an au existat deja 3-4 sesizari referitoare la aparitia unor vulpi in Capitala, dar este prima data cand un astfel de animal a fost vazut in zona centrala a orasului.

„Ca si cazuri, in ultimul an, se pare ca s-au inmultit aceste sesizari. Nu sunt ingrijoratoare, dar mai multe decat in anii precedenti. Un motiv pentru care s-a intamplat lucrul acesta este acela ca nu mai exista caini maidanezi in numar atat de mare – problema cainilor fara stapan a fost cat de cat rezolvata – si, neamaiavand un pradator natural, vulpea a inceput sa isi caute de mancare si in locuri care nu reprezinta habitatul sau, in mod normal. Drept urmare, a inceput sa migreze dinspre periferie si dinspre padurile laturalnice inspre Bucuresti. Pana acum, cazurile au fost sesizate in zona limitrofa a Bucurestiului, spre periferii. Acesta este primul caz mai inspre centru”, a declarat directorul ASPA.

Andrei Mina-Draghici i-a indemnat pe cetateni ca, in astfel de cazuri, sa sesizeze autoritatile cat mai rapid. Totodata, a aratat ca vulpile nu reprezinta un pericol pentru oameni si ca exista sanse foarte mici ca acestea sa fie bolnave de rabie.

„Daca noi nu suntem sesizati in timp util, cautarile ulterioare ar putea sa nu dea rezultatele scontate. Ca si pericol pe care ar putea sa il reprezinte vulpile, din fericire este neglijabil, in sensul ca sunt niste animale fricoase. (…) Ar fi o probabilitate foarte mica sa existe acest caz, dar vulpile care sunt bolnave de rabie, o boala care este periculoasa si pentru om, sunt prietenoase cu omul. Daca cetatenii vad o vulpe care vine la ei, sa o mangaie, sa stabileasca un contact fizic cu ei, e clar ca acea vulpe este bolnava. Vulpile sanatoase sunt foarte fricoase si niciodata nu incearca sa stabileasca contact fizic”, a spus el.

Andrei Mina-Draghici a mentionat ca ASPA a incheiat un protocol cu Asociatia Visul Luanei, tocmai pentru situatiile in care este sesizata prezenta unor animale salbatice. In cazul in care acestea sunt capturate, reprezentantii asociatiei le evalueaza starea de sanatate, iar ulterior le elibereaza in mediul lor natural.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

17 minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

O oră ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago