Washingtonul avertizeaza Moscova ca „Occidentul unit are o forta pe care Rusia nu o poate egala”

externe

antony blinken, sua

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi ca puterile occidentale sunt unite in fata Rusiei, iar Moscova nu se bucura de o „forta” comparabila cu a lor, relateaza AFP si EFE, citate de Agerpres.

Blinken a insistat ca atat SUA, cat si partenerii lor europeni demonstreaza o „unitate” pe care Moscova nu o are.

Occidentalii „actioneaza impreuna pe o singura voce cand este vorba de Rusia. Aceasta unitate ne confera forta – o forta – as putea adauga – pe care Rusia nu o are si nu o poate egala”, a declarat Blinken dupa intalniri la Berlin cu omologii sai din Marea Britanie, Franta si Germania.

„Orice” incalcare a frontierei ucrainene de catre Rusia va antrena o reactie „rapida si severa” din partea SUA, a asigurat joi secretarul de stat american, in timp ce tensiunile se acutizeaza intre Moscova si Occident.

„Noi am spus intotdeauna foarte clar: orice incalcare de catre forte militare ruse a frontierei ucrainene pentru a comite acolo noi acte de agresiune impotriva Ucrainei va antrena un raspuns rapid si sever din partea SUA si a aliatilor nostri”, a subliniat el in finalul unei intrevederi cu omologul sau german, Annalena Baerbock.

Blinken efectueaza un turneu diplomatic fulger pentru a se asigura de sprijinul europenilor in fata Rusiei, iar discutiile pe care le-a purtat in ultimele zile – la nivel bilateral sau in alte formate – au ca obiectiv „calea diplomatica de urmat pentru a reduce tensiunea”.

Secretarul de stat a spus ca depasirea actualei crize poate fi realizata doar „prin dialog si nu prin agresiune”, dar a reiterat ca un posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei va avea un raspuns imediat si un cost ridicat pentru Moscova.

Dupa Berlin, el urmeaza sa se intalneasca cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov vineri la Geneva.

Presedintele american Joe Biden a dat nastere anterior unei controverse parand sa indice ca o „incursiune minora” a Rusiei ar putea antrena un raspuns mai modest din partea aliatilor din NATO. Casa Alba a clarificat ulterior aceasta remarca, asigurand ca riposta va fi „severa” in cazul unui atac militar impotriva Ucrainei.

„Cerem Rusiei sa ia masuri in vederea unei dezescaladari”, a declarat sefa diplomatiei germane Annalena Baerbock in cursul acestei conferinte de presa.

„Orice noua pozitie agresiva, orice noua agresiune va avea consecinte grave”, a adaugat Baerbock. Potrivit acesteia, „nimic mai putin nu este in joc decat mentinerea pacii europene”.

Ministrul german, din partea Verzilor, a asigurat ca aliatii occidentali nu vor ezita sa actioneze, chiar daca aceasta va include masuri care „ar putea avea consecinte economice pentru noi insine”.

Baerbock, care a anuntat o vizita iminenta in Ucraina impreuna cu omologul sau francez Yves Le Drian, a declarat ca apararea pacii in Europa este o prioritate „existentiala”.

„Chiar daca masurile nu reprezinta decat un avans de cativa milimetri, vom merge inainte impreuna pentru ca fiecare milimetru conteaza, pentru ca fiecare milimetru inseamna inca un pic de securitate pentru cetatenii Europei”, a insistat ea.

Secretarul de stat american a subliniat inca o data importanta de a impiedica Rusia „sa utilizeze energia ca arma”, referindu-se la gazoductul Nord Stream 2, controlat de Gazprom.

Gazoductul Nord Stream 2, recent finalizat dar inca neaprobat sa functioneze, destinat sa dubleze aprovizionarea Germaniei cu gaze rusesti, a fost considerat mult timp drept moneda de schimb posibila in criza.

Principal sustinator al proiectului, Germania a insistat cu regularitate asupra faptului ca gazoductul nu este decat un proiect comercial care nu trebuie sistat din motive politice.

Dar cancelarul Olaf Scholz a risipit in aceasta saptamana ambiguitatile asupra viitorului acestui proiect, afirmand ca Germania s-a angajat pe langa americani sa blocheze punerea sa in serviciu daca Rusia ataca Ucraina.

„Este important ca gazele inca nu sunt pompate si de aceea gazoductul poate fi folosit ca parghie”, a spus Blinken, care se va intalni si cu cancelarul german Olaf Scholz joi.

In cele din urma, a spus Blinken, intorsatura pe care o va lua confruntarea depinde de presedintele rus Vladimir Putin, el este cel care trebuie sa ia o decizie, potrivit EFE.

„Nu putem determina calea pe care o va urma Moscova, dar putem arata care vor fi consecintele negative si pozitive in ambele cazuri”, a adaugat secretarul de stat american inaintea intalnirii de vineri cu omologul sau rus la Geneva.

In pofida dorintei SUA si a Uniunii Europene de a dialoga, prin comportamentul sau, Rusia „vorbeste un alt limbaj”, iar „activitatile sale ingrijoratoare” sunt in crestere, a remarcat sefa diplomatiei germane.

Rusia neaga orice intentii belicoase in Ucraina, dar se declara amenintata de consolidarea NATO in regiune si asigura ca mii de soldati rusi desfasurati la frontiera ucraineana nu constituie o amenintare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: