Xi Jinping, in discursul de Anul Nou: „Reunificarea” Chinei este inevitabila

externe

xi jinping, china

Reunificarea” Chinei cu Taiwanul este inevitabila, a declarat presedintele Xi Jinping duminica, in discursul sau de Anul Nou, in care a adoptat un ton mai ferm decat anul trecut, cu mai putin de doua saptamani inainte ca insula revendicata de China sa isi aleaga un nou lider, potrivit Reuters.

Alegerile prezidentiale si parlamentare din Taiwan, din 13 ianuarie, au loc intr-un moment de relatii tensionate intre Beijing si Taipei. China a intensificat presiunea militara pentru a-si afirma pretentiile de suveranitate asupra Taiwanului guvernat autonom, democratic.

China considera Taiwanul ca fiind „teritoriul sau sacru” si nu a renuntat niciodata la ideea folosirii fortei pentru a-l readuce sub control chinezesc, desi Xi nu a facut nicio mentiune in sensul unor amenintari militare in discursul sau transmis de televiziunea de stat.

Toti chinezii”, formularea care-I place propagandei de la Beijing

„Reunificarea patriei este un destin istoric”, a declarat Xi, desi traducerea in oficiala in limba engleza a declaratiilor sale, publicata de agentia chineza de presa Xinhua, s-a folosit o fraza mai simpla: „China va fi cu siguranta reunificata”.

„Compatriotii de ambele parti ale Stramtorii Taiwan ar trebui sa fie legati de un simt al telului comun si sa impartaseasca gloria intineririi natiunii chineze”, a adaugat el. In traducerea oficiala in limba engleza s-a scris „toti chinezii” in loc de „compatrioti”.

Anul trecut, Xi a spus doar ca oamenii de o parte si de alta a stramtorii sunt „membri ai uneia si aceleiasi familii” si ca spera ca oamenii de pe ambele parti ale stramtorii vor lucra impreuna pentru a „promova impreuna prosperitatea durabila a natiunii chineze”.

Republica Populara Chineza si Republica China nu sunt subordonate una alteia”

China s-a aratat deosebit de deranjata de actualul vicepresedinte taiwanez Lai Ching-te, candidat la presedintie din partea Partidului Democrat (DPP), aflat la guvernare in Taiwan si care conduce in sondajele de opinie cu diferite marje, spunand ca este un separatist periculos.

Raspunzand sambata seara tarziu la unele comentarii facute de Lai la o dezbatere televizata, Biroul chinez pentru afaceri taiwaneze a declarat ca Lai „si-a expus adevarata fata de activist incapatanat pentru independenta Taiwanului si de distrugator al pacii in Stramtoarea Taiwan”.

Din 2016, cand presedinta Tsai Ing-wen a preluat mandatul, guvernul condus de DPP a promovat separatismul si este „creierul criminal” in obstructionarea relatiilor si in afectarea intereselor poporului taiwanez, a declarat un purtator de cuvant de la Beijing.

Tsai si Lai s-au oferit in mod repetat sa dialogheze cu China, dar au fost respinsi. DPP sustine ca numai poporul taiwanez poate decide viitorul sau, la fel ca si principalul adversar al lui Lai in alegeri, Hou Yu-ih, din partea celui mai mare partid de opozitie din Taiwan, Kuomintang (KMT).

In mod traditional, KMT este in favoarea unor legaturi mai stranse cu China, dar neaga cu tarie ca ar fi pro-Beijing.

Guvernul invins al Republicii Chineze a fugit in Taiwan in 1949, dupa ce a pierdut un razboi civil cu comunistii lui Mao Zedong, care au fondat Republica Populara Chineza. Republica China ramane denumirea oficiala a Taiwanului.

Lai a declarat sambata ca Republica Populara Chineza si Republica China „nu sunt subordonate una alteia”, formulare pe care el si Tsai au folosit-o anterior si care a iritat si Beijingul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: