Xi Jinping la Paris, ce a discutat cu Macron si Ursula von der Leyen: „China sa isi foloseasca toata influenta asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului”

externe

Xi Jinping

Presedintele francez Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-au presat pe Xi Jinping, in cadrul unui summit desfasurat luni, 6 mai, la Paris, sa foloseasca influenta Beijingului pentru a opri razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, relateaza Le Monde.

In prima vizita a lui Xi in Europa din 2019, acesta va purta, de asemenea, discutii in Serbia si Ungaria. Xi a declarat ca doreste sa se ajunga la pace in Ucraina. Dar alegerea Frantei ca singura mare putere europeana din itinerariul sau indica importanta pe care liderul statului comunist, cu partid unic, de peste 1,4 miliarde de locuitori o acorda lui Macron ca broker de putere in UE la peste doi ani de la invazia Rusiei.

In deschiderea intalnirii trilaterale, la care a participat si presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Macron a declarat ca coordonarea cu Beijingul privind „crizele majore”, inclusiv Ucraina, este „absolut decisiva” si a indemnat la „reguli echitabile pentru toti” in comertul dintre Europa si China. „Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar de capacitatea noastra de a continua sa dezvoltam relatiile cu China intr-un mod echilibrat”, a spus Macron.

Xi a declarat ca China si UE ar trebui „sa ramana parteneri” si „sa realizeze o coordonare strategica” si, astfel, „sa aduca noi contributii la pacea si dezvoltarea lumii”.

Von der Leyen a declarat ca va face presiuni pentru o concurenta „loiala” cu China in comertul mondial, adaugand ca in discutiile anterioare cu Xi „a precizat ca dezechilibrele actuale in ceea ce priveste accesul la piata nu sunt sustenabile si trebuie abordate”.

Atat Macron, cat si von der Leyen au aratat spre comert ca fiind o prioritate in cadrul discutiilor, subliniind ca Europa trebuie sa isi apere „interesele strategice” in relatiile sale economice cu China. „Europa nu va ezita sa ia deciziile dure necesare pentru a-si proteja economia si securitatea”, a spus ea.

Von der Leyen a declarat ca exista „dezechilibre care raman semnificative” si „o chestiune de mare ingrijorare”, evidentiind subventiile chinezesti pentru masinile electrice si otel care „inunda piata europeana”. De asemenea, China a continuat sa „sprijine masiv sectorul sau de productie”, al carui surplus de productie nu poate fi absorbit de restul lumii.

„O China care joaca corect este buna pentru noi toti”, a declarat von der Leyen dupa discutiile de la Paris cu Xi Jinping si Macron. Desi si-a exprimat increderea in posibile progrese in cadrul discutiilor, von der Leyen a mai spus ca „suntem pregatiti sa folosim pe deplin instrumentele noastre de aparare comerciala daca acest lucru este necesar”, adaugand ca „Europa nu poate accepta practici care distorsioneaza piata”.

O prioritate cheie a lui Macron este sa-l avertizeze pe Xi cu privire la pericolul de a sprijini Rusia, oficialii occidentali fiind ingrijorati de faptul ca, desi este oficial neutra in conflictul din Ucraina, China sustine in esenta Rusia, care foloseste deja masini-unelte chinezesti in productia de arme. Legaturile Beijingului cu Moscova s-au incalzit dupa invazie, iar Occidentul doreste in primul rand ca Beijingul sa nu furnizeze arme Rusiei si sa riste sa incline balanta in conflict.

„Este in interesul nostru sa determinam China sa se pozitioneze in favoarea stabilitatii ordinii internationale”, a declarat Macron intr-un interviu acordat ziarului britanic The Economist publicat joi.

Intr-un articol de opinie pentru ziarul francez Le Figaro, Xi a declarat ca doreste sa colaboreze cu comunitatea internationala pentru a gasi modalitati de rezolvare a conflictului declansat de invazia Rusiei in Ucraina, subliniind in acelasi timp ca China nu este „nici parte, nici participant”. „Speram ca pacea si stabilitatea se vor intoarce rapid in Europa si intentionam sa lucram cu Franta si cu intreaga comunitate internationala pentru a gasi cai bune de rezolvare a crizei”, a scris el.

„Sunt necesare mai multe eforturi pentru a limita livrarea de bunuri cu dubla utilizare catre Rusia care ajung pe campul de lupta”, a declarat von der Leyen dupa discutii, adaugand ca „acest lucru afecteaza relatiile UE-China”. Ea a adaugat ca Franta si UE „conteaza, de asemenea, pe China sa isi foloseasca toata influenta asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei”, afirmand ca atat Europa, cat si China „au un interes comun in ceea ce priveste pacea si securitatea”.

Von der Leyen a mai spus ca este „increzatoare” ca Xi va continua sa joace un „rol important” in dezescaladarea tensiunilor legate de amenintarile nucleare facute de Rusia, la cateva ore dupa ce presedintele Vladimir Putin a ordonat exercitii cu arme nucleare care implica trupe bazate in apropierea Ucrainei.

Celelalte doua tari alese de Xi pentru turneul sau, Serbia si Ungaria, sunt vazute ca fiind printre cele mai simpatizante fata de Moscova in Europa.

Marti, Macron il va duce pe Xi, care este insotit de sotia sa Peng Liyuan, in muntii Pirinei, intr-o zona pe care obisnuia sa o viziteze cand era copil, pentru o zi de discutii mai putin publice si mai intime. Cu toate acestea, analistii sunt sceptici ca Macron va reusi sa exercite o mare influenta asupra liderului chinez, chiar si cu o primire fastuoasa pe covorul rosu si cu o excursie la aerul revigorant de munte de pe Col du Tourmalet, la peste 2.000 de metri deasupra nivelului marii, marti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: