externe

Xi Jinping, „scrisoare de dragoste” catre Viktor Orban publicata pe prima pagina in presa guvernamentala de la Budapesta: „Prietenia dintre chinezi si poporul maghiar se poate lauda cu o istorie lunga”

Inainte de iminenta sa vizita la Budapesta, pentru a se intalni cu premierul ungar Viktor Orban, liderul chinez Xi Jinping vorbeste despre relatiile diplomatice dintre cele doua tari, vechi de 75 de ani, intr-o scrisoare publicata miercuri intr-un cotidian ungar apropiar de putere.

„Desi cele doua tari sunt separate de o distanta geografica uriasa, prietenia dintre chinezi si poporul maghiar se poate lauda cu o istorie lunga”, a scris Xi in publicatia proguvernamentala Magyar Nemzet, la o zi dupa ce a scris un articol similar pentru Serbia, noteaza Politico.

Subliniind cooperarea lor in timpul pandemiei Covid, cand Ungaria a devenit prima tara din UE care a autorizat un vaccin fabricat in China, si „cooperarea reciproc avantajoasa” in domeniul infrastructurii, liderul chinez a laudat Ungaria ca fiind un „partener comercial important si tara tinta numarul unu pentru investitiile chineze in regiunea Europei Centrale si de Est”.

Dupa o oprire in Franta, Xi isi va petrece restul turneului sau de cinci zile in Europa de Sud-Est, o regiune pe care Beijingul a folosit-o ca punct de sprijin pentru ambitiile sale strategice pe continent.

Tensiunile dintre UE si China au fost in crestere din cauza sprijinului tacit al Beijingului pentru razboiul Rusiei in Ucraina si a unui conflict comercial iminent intre Europa si China.

La fel ca vecinul sau, Serbia – unde presedintele Aleksandar Vucic il primeste miercuri pe Xi -, Ungaria a fost deschisa la investitiile chinezesti.

Fiind prima tara din UE care a participat la Initiativa chineza „Belt and Road”, Ungaria a cautat o cale de mijloc intre Vest si Est prin consolidarea unor legaturi stranse cu Partidul Comunist Chinez.

Xi a folosit, de asemenea, ocazia pentru a sublinia importanta relatiilor dintre China si UE, afirmand ca „cooperarea lor este mai mare decat competitia lor si ca exista mai mult acord decat dezacord” si – similar scrisorii din Serbia – facand presiuni pentru o „lume multipolara corecta si ordonata”.

Atat Serbia, cat si Ungaria se asteapta ca aceasta vizita sa produca planuri concrete de investitii.

Intr-un mesaj pe Twitter, purtatorul de cuvant al lui Orban a calificat viitoarea vizita a liderului chinez drept „o piatra de hotar” care ar putea da „un impuls pentru consolidarea cooperarii”, adaugand ca atat investitiile financiare, cat si cresterea numarului de zboruri directe intre cele doua tari ilustreaza relatia lor stransa.

„In loc de decuplare, ar trebui sa vizam cooperarea”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

7 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

7 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

7 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

7 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

7 ore ago