Zelenski, discurs dur la ONU: „Rusia vrea razboi, minte pe toata lumea, asa cum este tipic pentru agresori si teroristi”

externe

Rusia nu este in mod serios interesata de negocieri de pace, ea se teme de negocieri reale cu Ucraina si nu doreste sa indeplineasca niciun fel de obligatii internationale, a declarat presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intr-un discurs sustinut miercuri prin videoconferinta in cadrul sesiunii anuale a Adunarii Generale a ONU, in aceeasi zi in care Moscova a declarat mobilizare militara partiala in tara, deschizand calea escaladarii conflictului declansat de ea in Ucraina, potrivit DPA si Ukrinform, citate de Agerpres.

„Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea vrea pace. Si am vazut cine este singurul care vrea razboi”, a declarat Zelenski in discursul sau inregistrat, facand apel la comunitatea internationala sa pedepseasca Rusia pentru „crimele de agresiune impotriva statului nostru”.

„Ei (rusii) vorbesc de negocieri, dar anunta o mobilizare militara. Ei vorbesc de negocieri, dar anunta pseudoreferendumuri in teritoriile ocupate ale Ucrainei”, a afirmat Zelenski, caruia i s-a permis sa se adreseze Adunarii Generale a ONU, nefiind prezent la ONU din cauza razboiului, dupa aprobarea unei motiuni de catre statele membre ale Natiunilor Unite.

„Rusia se teme de negocieri reale si nu doreste sa indeplineasca in mod onest nicio obligatie internationala. Ea minte pe toata lumea, asa cum este tipic pentru agresori si teroristi. Chiar si acum, cand vorbeste despre negocieri, Rusia vrea doar sa-si mascheze retragerea”, a afirmat presedintele ucrainean.

„Rusia vrea razboi”, a subliniat Zelenski, adaugand ca Moscova doreste sa treaca de iarna pe teritoriul ocupat al Ucrainei pentru a-si pregati fortele in vederea unei noi ofensive, dar deja la o ‘noua scara’. Sau cel putin sa-si pregateasca fortificatii in teritoriile ocupate ucrainene, in timp ce mobilizeaza mai multe trupe in tara, in cel mai mare conflict din Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

„Omenirea si dreptul international sunt mai puternice decat un stat terorist. Rusia va fi fortata sa opreasca acest razboi” in cele din urma, si-a exprimat convingerea Zelenski.

Liderul ucrainean a avertizat de asemenea cu privire la o eventuala catastrofa nucleara, avand in vedere situatia de la centrala nucleara din Zaporojie (sudul Ucrainei), aflata din martie sub controlul fortelor ruse.

„Santajul rusesc cu radiatii este ceva care ar trebui sa va preocupe pe fiecare dintre voi”, s-a adresat Zelenski tarilor participante la Adunarea Generala a ONU, „pentru ca niciunul dintre voi nu va gasi un vaccin impotriva expunerii la radiatii”.

Centrala nucleara din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost vizata de bombardamente in mod repetat in ultimele saptamani, suscitand ingrijorarea comunitatii internationale privind un potential dezastru nuclear. Moscova si Kievul se acuza reciproc de aceste atacuri.

Presedintele ucrainean a declarat ca formula sa de pace pentru a pune capat razboiului vizeaza „pedepsirea pentru crimele comise, protejarea vietii, restabilirea securitatii si a integritatii teritoriale, garantarea securitatii” Ucrainei.

„Pedeapsa pentru crima de agresiune. Pedeapsa pentru incalcarea frontierelor si a integritatii teritoriale. Pedeapsa care trebuie aplicata pana cand frontierele recunoscute international ale Ucrainei nu sunt restabilite”, a pledat el.

Astfel, Ucraina a cerut ONU sa pedepseasca Rusia pentru invazia sa si sa-i retraga dreptul de veto in Consiliul de Securitate, in timp ce o disputa se profileaza joi in Consiliul de Securitate, care se reuneste pe tema atrocitatilor comise de trupele ruse in Ucraina, comenteaza Reuters.

Aceasta reuniune a Consiliului de Securitate, din care Rusia face parte cu statut de membru permanent, intervine la o zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a dat ordin pentru mobilizarea militara a sute de mii de rusi care sa fie trimisi sa lupte in Ucraina, exprimandu-si sprijinul pentru anexarea unor regiuni ucrainene si a amenintat Occidentul cu utilizarea armei nucleare.

In fata Adunarii Generale a ONU, Zelenski a cerut crearea unui tribunal special al ONU care sa decida o „pedeapsa justa” pentru Rusia si ca Moscovei sa-i fie retras dreptul de veto in Consiliul de Securitate.

Consiliul nu a putut sa adopte masuri semnificative in cazul agresiunii impotriva Ucrainei pentru ca Rusia este membru permanent cu drept de veto impreuna cu SUA, Franta, Marea Britanie si China. Reuniunea de joi va fi a 20-a oara cand Consiliul de Securitate se intruneste cu privire la Ucraina in acest an.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, si procurorul Curtii Penale Internationale, Karim Khan, vor prezenta o scurta informare in fata Consiliul de Securitate format din 15 membri, la care vor participa inclusiv ministrul rus de externe Serghei Lavrov si omologi ai acestuia din Ucraina si Occident, intre care si secretarul de stat american Antony Blinken.

Ucraina, SUA si alte state occidentale au acuzat Rusia de crime de razboi in Ucraina. Moscova neaga ca ar fi vizat civili in cursul a ceea ce ea numeste ‘operatiune militara speciala’, calificand acuzatiile de incalcari ale drepturilor omului drept o campanie de calomnie impotriva sa, potrivit Reuters.

Intr-un discurs catre natiune, miercuri, Putin a ordonat mobilizarea a cel putin 300.000 de rezervisti pentru a fi trimisi in prima linie a frontului si a prezentat invazia in Ucraina – pe care a declansat-o in februarie provocand mii de morti, stramutarea a milioane de oameni si transformarea unor intregi orase in ruine – drept o ciocnire definitorie intre Est si Vest.

Declararea mobilizarii s-ar putea sa fie cea mai riscanta miscare de politica interna in cele doua decenii de cand Putin se afla la putere, dupa luni de promisiuni ale Kremlinului ca nu va recurge la acest pas, si intervine intr-un moment in care Rusia se confrunta cu o serie de esecuri pe campul de lupta, comenteaza Reuters.

Declararea mobilizarii a dus la epuizarea rapida la biletelor la cursele aeriene, iar principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnii, a chemat la proteste in masa impotriva mobilizarii, intr-un mesaj transmis din inchisoare de avocatii sai.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a indicat ca aproape 1.400 de persoane din 38 de orase din Rusia au fost retinute in cadrul protestelor de miercuri.

Mai mult despre:

Comentarii: