„Zero minciuna”. Dacian Ciolos desfiinteaza noi diversiuni ale PSD: „Cand se afla la guvernare nu si-a facut treaba”

politica

Premierul Dacian Ciolos tine sa faca precizari privind realizarile guvernului pe care il conduce in domeniul agriculturii. El tine sa mentioneze ca fostul Guvern Ponta „nu si-a facut treaba”, in schimb PSD se arata „ingrijorat” de subventiile pentru agricultori.

„Vad zilnic cum cei care acum un an, acum doi ani, se aflau la guvernare si ar fi trebuit sa-si faca treaba, se declara ingrijorati de faptul ca subventiile pentru fermieri au fost platite cu intarziere anul acesta. Sigur, aceasta grija pentru agricultori ma bucura, dar ar fi fost bine ca ea sa se manifeste si prin fapte, in anii trecuti, nu doar in vorbe, acum, in campania electorala. Daca ar fi fost asa, fermierii romani ar fi beneficiat deja de mult mai multe masuri pe care le-am inclus in Politica agricola comuna (PAC) tocmai pentru ca aceasta politica europeana sa tina seama de problemele agriculturii romanesti.

Vreau sa-i asigur pe agricultori de urmatoarele:

• In ciuda unor “cadouri” lasate de guvernul Ponta, pana in luna august am reusit sa platim peste 96% din subventiile aferente anului 2015 – cele cateva procente ramase fiind legate de situatii care au nevoie de mai multa analiza, asa cum se intampla in fiecare an.

• In plus, pana la sfarsitul acestei luni, platim in avans 859 de milioane de euro pentru campania agricola 2016 – adica mai mult de jumatate din subventia pe anul viitor, pentru peste 600.000 de fermieri. Este o suma record, suplimentata la rectificarea bugetara adoptata de Guvern miercurea trecuta.

• Mai mult, anul acesta am redus la 9% TVA pentru materia prima necesara in agricultura si pentru lucrarile agricole. Totodata, am eliminat o nedreptate care treneaza de ani buni, care a creat multa birocratie inutila si a dus in faliment multi agricultori – ani la rand s-a solicitat producatorilor plata TVA chiar daca ei nu erau incasatori de TVA. In acest sens, acum doua saptamani am adoptat un mecanism simplificat de TVA pentru agricultori, care le permite sa nu tina evidenta TVA.

• Evident, acest guvern ar fi platit la timp subventiile in 2016 daca guvernul Ponta ar fi inceput pregatirile in anul 2014, atunci cand s-a incheiat reforma PAC – cum, de altfel, am si sugerat la acea vreme – si ar fi finalizat schemele de plata inainte de octombrie 2015.

• Evident, banii ar fi intrat mai devreme in conturile agricultorilor daca guvernul precedent ar fi alocat resursele financiare si ar fi creat cadrul legal pentru dezvoltarea sistemului IT de plata a subventiilor, la care nu s-a lucrat deloc pana in noiembrie 2015.

Sunt lucruri pe care le-am facut in acest an, nu promisiuni electorale.

Problema agriculturii romanesti este ca de 27 de ani este tratata ca un bazin electoral, o sursa de voturi manevrata populist de la un ciclu electoral la altul. Este o abordare care trebuie schimbata radical. Agricultura este un sector strategic de dezvoltare a Romaniei, fermierii – atat cei mari, cat mai ales micii fermieri – au nevoie de predictibilitate, de sprijin din partea statului pentru a creste si pentru a aduce bunastare tarii si oamenilor. In acest lucru cred si pentru asta muncesc de o viata”, a scris Dacian Ciolos pe pagina sa de Facebook.

Mesajul lui Ciolos se incheie cu: #zerominciuna #zerocoruptie #zeropopulism

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: