news

Ziua in care coalitia penala cunoaste cea mai mare umilinta. Concret, ce solicita Comisia de la Venetia celor de la PSD si ALDE

Comisia de la Venetia a exprimat preocupare, in avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala din Romania, subliniind ca modificarile afecteaza grav eficienta sistemului judiciar penal si actiunile anticoruptie.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Venetia „exprima preocupare ca multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala din Romania afecteaza grav eficienta sistemului judiciar penal in combaterea infractiunilor de coruptie, a infractiunilor violente si a criminalitatii organizate”.

„Comisia Venetia recomanda autoritatilor romane sa efectueze o reevaluare totala a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet si eficient in scopul obtinerii unor propuneri legislative solide si coerente care sa beneficieze de o larga sustinere in cadrul societatii din Romania, tinandu-se cont in totalitate de standardele aplicabile si de indrumarile Curtii Constitutionale”, transmite Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

„De asemenea, Comisia Venetia a adoptat, cu unele amendamente, avizul preliminar emis in iulie in cazul celor trei proiecte de lege prin care se modifica legislatia actuala privind statutul judecatorilor si procurorilor, privind organizarea judiciara si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Acest aviz critica faptul ca aceste legi ar afecta eficienta, calitatea si independenta justitiei, cu efecte negative asupra combaterii coruptiei. Cele trei legi au fost deja promulgate si au intrat in vigoare”, precizeaza Comisia.

Concret, ce solicita Comisia de la Venetia:

– Reconsiderarea si modificarea articolelor care incrimineaza infractiunile de coruptie, in mod special darea de mita (art. 290) – in forma modificata, prevederea ii descurajeaza pe cei care dau mita sa coopereze cu anchetatorii -, traficul de influenta si cumpararea de influenta (art. 291 si 292), delapidarea (art. 295) si abuzul in serviciu (art. 297);

– Reconsiderarea si modificarea altor prevederi cu impact mai general, precum articolele care vizeaza termenele de prescriptie (art. 154 – 155) – forma in care au fost modificate reprezinta un risc urias ca multe infractiuni sa fie prescrise inainte de a putea fi investigate si judecate -, marturia mincinoasa (art. 273) si compromiterea intereselor Justitiei (art. 277);

– Reconsiderarea si modificarea prevederilor referitoare la confiscarea extinsa (art. 112 indice 1), definitia functionarului public (art. 175) si pedeapsa accesorie (art. 65) pentru a le aduce la standardele prevazute de obligatiile internationale ale Romaniei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

5 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

14 ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

13 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

13 ore ago