Ziua NATO. Klaus Iohannis: „Romania se identifica deplin cu valorile democratice ale NATO”

news

Presedintele Klaus Iohannis afirma, in mesajul transmis duminica, cu prilejul Zilei NATO in Romania si al aniversarii a 75 de ani de la infiintarea NATO, ca articolul 5 al Tratatului de la Washington este astazi mai relevant ca oricand, iar angajamentul fata de apararea colectiva ofera fiecaruia dintre cei 32 de aliati garantia unor societati democratice, in pace si siguranta.

Potrivit mesajului lui Iohannis, Romania se identifica deplin cu valorile democratice ale NATO si actioneaza cu responsabilitate si hotarare la nivel aliat, ca un veritabil pilon de securitate si stabilitate in regiunea Marii Negre si pe Flancul Estic.

Mesajul presedintelui Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei NATO in Romania si al aniversarii a 75 de ani de la infiintarea NATO:

„Celebram, astazi, 75 de ani de la infiintarea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, cea mai puternica alianta politico-militara din istorie, fundamentata pe valorile democratiei, ale libertatii individuale si ale statului de drept.

Pe baza legaturii transatlantice puternice si a solidaritatii de neclintit a statelor membre, NATO s-a adaptat continuu, in toti acesti ani, la modificarile si provocarile multiple din mediul de securitate international, sporindu-si relevanta strategica si asigurand in permanenta securitatea in zona euroatlantica.

In 1949, cand a fost semnat, la Washington, Tratatul Nord-Atlantic, care a consacrat infiintarea NATO, lumea era afectata de inceputul Razboiului Rece, un episod dificil al istoriei postbelice care a durat patru decenii.

Au urmat abordarea extinsa a securitatii si inglobarea de catre NATO a noilor membri din Europa Centrala si de Est, iar dupa 11 Septembrie 2001 au devenit o prioritate pentru Alianta Nord-Atlantica combaterea terorismului international si gestionarea noilor amenintari asimetrice.

Astazi, cand aniversam 75 de ani de la infiintarea NATO, razboiul s-a intors in Europa din cauza agresiunii militare a Rusiei impotriva Ucrainei, iar provocarile actuale de securitate sunt dintre cele mai diverse si complexe, de la cele conventionale, la cele hibride, cibernetice si pana la cele neconventionale.

Cu atat mai mult, in acest context de securitate dificil, NATO ramane unita, puternica si se adapteaza conceptual, structural, institutional si operational pentru a-si mentine superioritatea militara cu rol de descurajare fata de orice potential adversar.

In ultimii 10 ani, postura NATO de descurajare si aparare a fost intarita semnificativ, in special pe Flancul Estic, iar acest proces va continua, avand la baza prevederile Conceptului Strategic al NATO adoptat la Madrid in 2022, care consacra descurajarea si apararea ca prima sarcina fundamentala a Aliantei Nord-Atlantice.

Articolul 5 al Tratatului de la Washington este astazi mai relevant ca oricand, iar angajamentul fata de apararea colectiva ne ofera fiecaruia dintre cei 32 de Aliati, deopotriva, garantia unor societati democratice, in pace si siguranta.

In aceeasi masura, ramanem ferm angajati, ca Aliati, sa ne consolidam propriile capacitati de aparare si sa contribuim echitabil la partajarea responsabilitatilor la nivelul NATO.

Romania se identifica deplin cu valorile democratice ale NATO si actioneaza cu responsabilitate si hotarare la nivel aliat, ca un veritabil pilon de securitate si stabilitate in regiunea Marii Negre si pe Flancul Estic.

Vom continua sa ne respectam angajamentele si sa ne implicam activ in procesul de adaptare a NATO la evolutiile mediului de securitate, atat pe dimensiunea politica, cat si pe cea militara a Aliantei Nord-Atlantice.

Alaturi de partenerii din Europa si Asia-Pacific, vom continua sa intarim NATO, astfel incat sa ramana cea mai solida alianta politico-militara din istorie.

Impreuna suntem mai puternici, impreuna suntem NATO!

La multi ani, NATO! La multi ani, Romania!”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: