Ziua sentintei. Liviu Dragnea, doborat deja de votul romanilor, are sanse mari sa ajunga azi la puscarie

politica

Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea pronunta, luni, sentinta definitiva in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman, in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu.

La ultimul termen al procesului, din 20 mai, un procuror de la DNA a cerut judecatorilor sa-l condamne pe Dragnea si pentru savarsirea infractiunii de instigare la fals intelectual, pentru care a fost achitat la instanta de fond.

„DNA a facut apel fata de solutia de achitare data de instanta de fond in cazul inculpatului Liviu Dragnea. Solutia instantei de fond este nelegala si netemeinica. Exista probatorii privind transferul de rezolutie infractionala de la Floarea Alesu la Liviu Dragnea, atat in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu, cat si cu privire la falsul intelectual. Instanta de fond a stabilit ca Liviu Dragnea a avut un ascendent asupra inculpatei Floarea Alesu. Va solicitam sa dispuneti condamnarea inculpatului Liviu Dragnea si pentru infractiunea de fals intelectual. Dragnea este autorul moral al infractiunii de abuz in serviciu comisa de Floarea Alesu. Va solicitam sa reanalizati probatoriile si sa majorati spre mediu pedepsele”, a spus, atunci, procurorul DNA.

Liviu Dragnea nu a fost prezent la ultimul termen de judecata, el fiind reprezentat in sala de judecata de doi avocati.

Completul care l-a judecat pe Dragnea este format din cinci judecatoare: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera si Rodica Aida Popa. Judecatoarea Luciana Mera va iesi la pensie incepand cu data de 1 iunie.

Procesul se afla in faza de apel dupa ce, pe 21 iunie 2018, un complet de trei judecatori de Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu in dosarul „DGASPC Teleorman”, care viza angajarea fictiva a Adrianei Botorogeanu si a Anisei Niculina Stoica. Decizia de condamnare a fost luata de judecatorii Geanina Arghir si Constantin Epure, in timp ce Stefan Pistol a votat pentru achitarea liderului PSD.

Alte condamnari la prima instanta:

– Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman, 3 ani, 7 luni si 20 de zile de inchisoare cu executare;

– Rodica Milos, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman – 3 ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere cu un termen de incercare de 5 de ani;

– Olguta Sefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman – 3 ani inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de 5 ani pentru abuz in serviciu;

– Ionel Marineci, fost sef serviciu in cadrul Complexului de servicii destinat copilului si familiei, pentru abuz in serviciu – 3 ani cu suspendare sub supraveghere cu un termen de incercare de 5 ani;

– Valentina Mirela Marica, la data faptelor sef al Complexului de recuperare si coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei – 3 ani de inchisoare cu suspendare cu un termen de incercare de 5 ani;

– Constantin Claudiu Balaban, sef al Complexului de servicii destinate copilului si familiei din municipiul Alexandria, 3 ani inchisoare cu suspendare cu un termen de incercare de 5 ani;

– Nicusor Gheorghe, la data faptelor sef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare – un an inchisoare cu suspendare cu termen de incercare de 3 ani;

– Anisa Niculina Stoica: un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani;

– Adriana Botorogeanu: 2 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de incercare de 4 ani.

– Incetarea procesului penal in cazul Bombonicai Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, aceasta achitand prejudiciul in cauza, insa ea are de platit 1.000 de lei.

Instanta de fond a admis atunci actiunea civila exercitata de DGASPC Teleorman si i-a obligat pe inculpati la plata sumei de 108.612 lei, reprezentand despagubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale incasate necuvenit de catre inculpatele Stoica Anisa Niculina si Botorogeanu Adriana), fiecare in solidar pentru perioadele mentionate in rechizitoriu.

Procurorii sustin ca Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, in schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la mentinerea ilegala in posturi a celor doua angajate – Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica.

Potrivit DNA, cele doua angajate nu s-au prezentat la serviciu si nici nu au prestat vreuna dintre activitatile inscrise in contractul lor munca semnat cu DGASPC Teleorman, desfasurandu-si de fapt activitatea la sediul organizatiei PSD Teleorman.

DNA mai sustine ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona si controla activitatea DGASPC Teleorman, institutie in cadrul careia au fost incadrate Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirma ca Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica sa se angajeze si sa fie remunerata in cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat ca a contribuit, prin influenta pe care o avea in calitate de presedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica sa fie mentinute in functie la DGASPC Teleorman.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: