externe

Zona euro intra in recesiune, datele revizuite arata doua trimestre de scadere a productiei. Economia SUA e in crestere

Cele 20 de tari care utilizeaza moneda euro au intrat intr-o usoara recesiune la inceputul anului, in conditiile in care inflatia ridicata a descurajat cheltuielile de consum, iar guvernele au strans cureaua, relateaza CNN.

In primele trei luni ale anului, productia economica din zona euro a scazut cu 0,1% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor oficiale revizuite publicate joi. In al patrulea trimestru din 2022, productia a scazut, de asemenea, cu 0,1%, arata cifrele.

O recesiune este definita in mod obisnuit ca doua trimestre consecutive de contractie economica.

Comentand datele din zona euro, Andrew Kenningham, economist-sef pentru Europa la Capital Economics, a declarat ca consumul gospodariilor a fost „lovit puternic” de preturile ridicate si de cresterea ratelor dobanzilor.

Dar ar fi putut fi mai rau, avand in vedere amploarea „socului” suferit odata ce veniturile au fost ajustate la inflatie, potrivit unui tweet al lui Frederik Ducrozet, seful departamentului de cercetare macroeconomica de la Pictet Wealth Management.

Inflatia in zona euro a crescut anul trecut, cand invazia Rusiei in Ucraina a dus la cresterea preturilor la energie. Desi se atenueaza, aceasta ramane ridicata, preturile globale de consum in luna mai fiind cu 6,1% mai mari decat in urma cu un an.

O scadere brusca a cheltuielilor publice a fost un alt factor cheie al declinului PIB-ului de la inceputul acestui an.

Economia americana este in frunte

Atat zona euro, cat si intreaga UE sunt acum in urma economiei SUA. PIB-ul de peste Atlantic a crescut cu 0,3% in primul trimestru, dupa o crestere de 0,6% la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Estimarile oficiale anterioare privind productia economica a zonei euro indicau o usoara crestere in primul trimestru.

Revizuirea in scadere de joi s-a datorat in principal revizuirii in scadere pentru Germania, cea mai mare economie europeana, si Irlanda, a precizat Claus Vistesen, economist-sef pentru zona euro la Pantheon Macroeconomics.

PIB-ul Germaniei a scazut cu 0,3% in primele trei luni ale anului 2023, fata de o estimare anterioara de crestere zero, in conditiile in care socul preturilor la energie de anul trecut si-a pus amprenta asupra cheltuielilor de consum.

Dovezile unei recesiuni in zona euro vor complica sarcina Bancii Centrale Europene atunci cand aceasta se va reuni saptamana viitoare pentru a stabili ratele dobanzilor. Inflatia este in continuare de peste trei ori mai mare decat tinta bancii, dar cresterea in continuare a ratelor pentru a o reduce ar putea afecta economia.

„Credem ca PIB-ul este posibil sa se contracte din nou in al doilea trimestru, deoarece efectele inaspririi politicii monetare continua sa se resimta”, a declarat Kenningham de la Capital Economics intr-o nota de cercetare.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

5 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

6 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

6 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

6 ore ago