Voican incepe lupta legala pentru Institut: Guvernul nesocoteste adevaratii revolutionari! Petre Roman vrea dezbatere in Parlament

news

Directorul general al Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu, a declarat luni ca nu intelege motivatia privind desfiintarea acestei institutii si a adaugat ca acest gest vine in continuarea unor actiuni prin care „adevaratii revolutionari au fost nesocotiti”. Decizia a fost contestata si de fostul premier Petre Roman, si el aflat la conducerea Institutului.

„Am luat cunostinta cu surprindere de hotararea luata astazi de Guvernul Orban, cu privire la desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. De asemenea, nu intelegem motivatia demersului guvernamental. Acest gest vine in continuarea unor actiuni prin care adevaratii revolutionari au fost nesocotiti, dovada ca la sedinta solemna din 16 decembrie 2019, consacrata implinirii a 30 de ani de la Revolutia Romana, domnul Petre Roman nu a fost lasat sa-si rosteasca discursul, desi este unul din cei mai cunoscuti revolutionari”, se arata intr-un comunicat de presa remis Agerpres de Gelu Voican Voiculescu.

Potrivit acestuia, „desi astazi o parte a istoriei noastre contemporane a fost maculata”, Revolutia Romana din 1989 ramane cel mai important moment al istoriei noastre recente.

„Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 va intreprinde demersurile legale pentru a impiedica punerea in aplicare a acestei masuri pe cat de arbitrara, pe atat de abuziva”, mai spune acesta.

„O porcarie inadmisibila!” Iliescu tuna si fulgera dupa ce Guvernul a desfiintat Institutul Revolutiei, pe care il conducea

Petre Roman contesta si el decizia Guvernului

La randul sau, fostul premier Petre Roman acuza motive politice care stau la baza si ca Guvernul a „trecut peste capul vointei Senatului”.

„Am de spus ca motivatia nu sta in picioare, referitoare la faptul ca Institutul nu justifica aceste cheltuieli. De ce trebuie sa fie Ordonanta si nu o dezbatere in Parlament, prima intrebare…Ordonanta de Urgenta nu se justifica, nu este nicio urgenta. Doi, daca exista o problema in privinta asta, se face un audit cu de exemplu, un Comitet de istorici, cu Academia Romana, de exemplu, care sa examineze exact raportul intre ce s-a cheltuit si ce s-a obtinut, pentru ca in realitate, desi dupa cum foarte bine stiti, eu nu sunt deloc un suporter al lui Ion Iliescu, acest Institut al Revolutiei Romane, avea perfecta sa pozitie, justificare, in randul institutelor de specialitate din Romania. Adica, nu exista niciun fel de urgenta”, a spus fostul premier Petre Roman, membru in conducerea Instutului Revolutiei Romane.

Membru al Colegiului National din cadrul Institutului, Petre Roman a adaugat ca Guvernul a „trecut peste capul Senatului”, care are in componenta Institutul Revolutiei.

„Trebuie sa se faca o dezbatere in Parlament, si anume in cadrul Senatului, pentru ca Institutul Revolutiei Romane se afla sub patronatul Senatului Romaniei. Pai, de ce Guvernul sa dea OUG prin care trece peste capul vointei Senatului? De ce? Nu se justifica. Nu. O dezbatere in Senat era obligatorie, o evaluare a ceea ce a facut Institutul Revolutiei Romane era corecta, si anume va spun de pe pozitia unui om care nu are cum sa-l sustina pe Ion Iliescu, avand in vedere tot ceea ce ne-a opus in toti acesti ani”, a argumentat Petre Roman.

”In toti acesti ani, Institutul Revolutiei Romane a acumulat o masa informativa foarte puternica si a scos foarte multe publicatii care nu sunt partizane politic, nu e adevarat asta. Am fost acolo”, a motivat acesta.

Fostul premier a mai spus ca actiunea Guvernului este o chestiune cu caracter politic.

„In Colegiul Revolutiei Romane, oameni care sunt apropiati de Iliescu sunt in minoritate fata de toti ceilalti. Deci, si asta e un argument asa, sa zicem, oarecum de ordin subiectiv. Dar nu exista niciun fel de ratiune de urgenta, absolut niciun fel de ratiune pentru aceasta chestiune. Este o chestiune cu caracter politic si stau si ma intreb cine are interesul de a credita ideea ca Revolutia Romana nu a fost servita, sa spunem sustinuta, de catre Institutul Revolutiei”, a subliniat el.

Premierul Orban a anuntat, luni, in sedinta de guvern, ca aproba adoptarea unei OUG de desfiintare a Institutului Revolutiei Romane, care il are ca presedinte pe Ion Iliescu si ca director general pe Gelu Voican Voiculescu, ambii inculpati pentru „crime impotriva umanitatii” chiar in dosarul Revolutiei.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta, prin hotarare a Guvernului se va stabili destinatia patrimoniului Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: