Seful UDMR, prima reactie in cazul Ditrau: „Doar 150 de oameni s-au manifestat impotriva celor din Sri Lanka. Preotul este exaltat”

politica

Kelemen Hunor a transmis, luni, un mesaj locuitorilor comunei Ditrau, in urma situatiei cu cei doi brutari din Sri Lanka. El le cere oamenilor sa ramana calmi, sa nu se lase manipulati si sa nu accepte nicio forma de extremism.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, ca in cazul de la Ditrau nu poate fi pusa o eticheta pe intreaga comunitate.

„Noi am avut inca de miercurea trecuta o reactie corecta in ceea ce priveste situatia din Ditrau, si parlamentarii nostri din zona si organizatia nationala, prin care am respins orice forma de propagare a urii si am spus ca trebuie sa ne calmam, sa pastram normalitatea si sa nu permitem nicio forma de extermism. Ma surprinde ca o parte a presei si anumiti politicieni amplifica aceasta poveste, fiindca in momentul in care sunt 150 de oameni nu poti pune eticheta pe o intreaga comunitate si nu poti merge pe directia vinei colective la Ditrau, din cauza unui preot exaltat si a unor persoane care au o pozitie care nu poate fi acceptata si sustinuta. Le transmit locuitorilor din Ditrau sa ramana calmi, sa nu accepte manipularea si nicio forma de extremism”, a spus Kelemen pentru Mediafax.

Liderul UDMR a sustinut ca nu trebuie invinovatita intreaga comunitate din Ditrau, avertizand ca daca cineva merge pe varianta ca maghiarii sunt extremisti, ca UDMR este extremist, greseste fundamental.

„Nu va gasi nimeni in programul nostru si nici in declaratiile noastre ca am sustine asa ceva. Fenomenul este mult mai complex si trebuie excluse din start aceste forme de excludere si resping categoric vina colectiva, care nu duce nicaieri. Poate avem de-a face cu un patron mai lacom, mai dur, pe de-o parte, iar de cealalta parte avem niste oameni lezati, dar nu este caracteristic ceea ce s-a intamplat pentru intreaga comunitate si deloc pentru UDMR. Cei doi muncitori din Sri Lanka nu sunt migranti ilegali, ei au venit cu acte in regula sa munceasca, e nevoie de forta de munca si sunt bineveniti”, a mentionat presedintele Uniunii.

In ceea ce priveste declaratiile fostului presedintele Traian Basescu, despre situatia din Ditrau si despre UDMR, Kelemen Hunor le respinge categoric.

„Daca fostul presedinte considera UDMR ca fiind extremista, inseamna ca a ramas acelasi Petrov care, in toata cariera lui politica, a dezbinat societatea si a propagat ura, a mintit o tara intreaga si cred ca Traian Basescu ar trebui sa se opreasca. Dupa ce ai fost turnator al Securitatii, dupa ce ai fost un om care ai ascuns adevarul si asa ai castigat doua mandate de presedinte, ar trebui sa taci si sa incepi sa imbatranesti frumos, desi nu este usor. Cine este acest Petrov sa vorbeasca despre maghiari spunand ca sunt complexati, sa vorbeasca despre UDMR in acesti termeni? Este o alta forma de extremism, de a propaga ura, ceea ce face Basescu”, a mai spus Kelemen Hunor.

Citeste si: Basescu spune lucrurilor pe nume: „UDMR este vinovata de ce s-a intamplat la Ditrau. Kelemen Hunor este un radical”

Peste 300 de persoane au participat, sambata, la Caminul Cultural din Ditrau, la o adunare populara unde s-a discutat situatia angajarii celor doi cetateni din Sri Lanka la brutaria din comuna. Oamenii au insistat ca nu vor emigranti in satul lor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: