Si Bulgaria ne-a luat-o inainte. Kiril Petkov, absolvent Harvard si activist anticoruptie, a devenit prim-ministru

externe

Parlamentul de la Sofia l-a ales luni ca prim-ministru pe omul de afaceri Kiril Petkov, in varsta de 41 de ani, liderul partidului Continuam Schimbarea (PP), absolvent al universitatii americane Harvard, transmite Reuters.

Deputatii au votat cu o majoritate de 134 de voturi din 240 dupa ce PP a reusit sa alcatuiasca o coalitie guvernamentala de patru partide.

Partidul lui Petkov a castigat alegerile cu un puternic mesaj anticoruptie.

Petkov a anuntat, imediat dupa alegeri, ca intentioneaza sa transmita in direct pe internet negocierile pentru formarea noii majoritati. „Va fi benefic pentru poporul bulgar sa auda care sunt politicile si care sunt diferentele pe care le dezbatem. Ar trebui sa fie clar ca nu exista intelegeri de culise si discutii la marginea legii. Toata lumea ar trebui sa stie ca avem un obiectiv national comun”, a subliniat Petkov, citat de nova.bg.

El a subliniat ca exista doua linii rosii peste care formatiunea sa nu va trece. El cere reforma Comisiei pentru combaterea coruptiei si confiscarea bunurilor dobandite ilegal precum si inlocuirea procurorului general Ivan Geshev.

„Lucrul optimist este ca avem o mare majoritate de oameni care doresc schimbarea de data aceasta. In mod clar, incepem sa vedem ca exista mai multe puncte de contact decat puncte de divizare”, a explicat Petkov.

El a enuntat si pe ce criterii vor fi instalati noii ministri si demnitari. „Nu putem vorbi despre nume fara sa fi definit ce ar trebui sa faca aceasta persoana sau ce caracteristici, succese, biografie personala ar trebui sa aiba. Cel mai important lucru este sa nu intram in discutii de genul ‘omul meu – omul tau’. Ideea este ca trebuie sa facem echipa A a Bulgariei. Fiecare dintre partenerii nostri de coalitie are dreptul de a propune o astfel de persoana”, a explicat viitorul premier.

El a enuntat principala linie de actiune a viitorului guvern: „Cred ca in Bulgaria nu ar trebui sa existe niciun hot care sa simta ca va fi nepedepsit, care sa foloseasca ilegal fonduri publice. Facem o lustratie hotilor. In calitate de parlamentar, nu pot baga pe nimeni la inchisoare. Dar exista o linie rosie – una este ca procurorul general trebuie inlocuit”, a explicat Petkov.

Formatiunea ”Continuam Schimbarea”, condusa de doi intreprinzatori scoliti in SUA si care sunt ministri in actualul guvern interimar, a depasit cu mult prognozele din sondaje si a obtinut peste 25% din voturi.

Citeste si: Oare ei vor reusi? Marile provocari ale invingatorilor din Bulgaria: „Acum trebuie sa se lupte cu o nomenclatura puternica si cu structurile mafiote care o sustin”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: