Surpriza pentru Kremlin. China a promis Ucrainei, la ONU, ca va cere sa-i fie respectata „suveranitatea si integritatea teritoriala”

externe

Ministrul de externe chinez Wang Yi a avut o intrevedere vineri, la New York, cu omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba, prilej cu care a dat asigurari ca Beijingul va face apel la respectarea ”suveranitatii si a integritatii teritoriale ale tuturor tarilor”, transmite AFP, citata de Agerpres.

Cei doi demnitari au discutat in marja Adunarii Generale a ONU, aceasta fiind prima lor intalnire de la debutul interventiei militare ruse in Ucraina.

Intrevederea, care ar putea agasa Kremlinul, are loc intr-un moment cand in regiuni ucrainene controlate total sau partial de Moscova au debutat referendumuri privind alipirea la Rusia.

Aceste referendumuri, calificate drept ‘simulacre’ de catre Kiev si Occident, marcheaza o escaladare a conflictului din Ucraina.

”Presedintele Xi Jinping a subliniat ca suveranitatea si integritatea teritoriala ale tuturor tarilor ar trebui sa fie respectate”, i-a transmis Wang Yi omologului sau ucrainean.

Citeste si: China a promis in 2013 ca va proteja Ucraina in cazul unui atac nuclear. Promisiunea pe care Xi Jinping incearca sa o faca acum uitata

”Ingrijorarile justificate ale tuturor partilor in materie de securitate trebuie sa fie luate in serios”, a declarat ministrul de externe chinez, cu referire la temerile ruse legate de extinderea NATO.

In aceasta saptamana, Wang Yi s-a intalnit deja, la New York, cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

”China este mereu angajata in promovarea convorbirilor de pace, fara a ramane niciodata cu bratele incrucisate, fara a arunca gaz pe foc sau a profita de situatie pentru a obtine un beneficiu personal”, a spus demnitarul chinez in discutia cu Dmitro Kuleba.

Beijingul a refuzat sa condamne in mod public interventia militara rusa in Ucraina si a criticat sanctiunile occidentale contra Moscovei, dar in aceasta saptamana a reiterat apelul la o ”incetare a focului” in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: