A fost furat defibrilatorul montat in Livada Postei din Brasov. Medic: „Ma simt dezamagit si scarbit, furam aparate care pot salva vieti”

news

Cravana cu Medici Brasov anunta cu stupefactia ca a fost furat unul dintre cele doua defibrilitoare montate in centrul Brasovului. Cel furat se afla in Livada Postei.

„In cursul noptii trecute a disparut defibrilatorul extern automat amplasat in Livada Postei. Daca ati vazut pe cineva care a interactionat cu el sau avand in in posesia sa husa alba din interiorul cutiei, va rugam anuntati politia.

Suntem profund dezamagiti de cele intamplate si vrem sa aducem aminte ca defibrilatorul extern automat nu are nici o valoare in casa unui individ.

Nu exista nici o indicatie in cazul pacientilor sa aiba in casa un defibrilator extern, existand alte metode specifice pentru pacientii ce au nevoie de cardiostimulare. Acesta este destinat spatiilor frecventate des de oameni pentru acordarea primului ajutor.

Orice informatie ne poate ajuta sa redam comunitatii un aparat medical ce poate salva o viata”, se anunta pe pagina de Facebook a organizatiei.

Si unul dintre medicii implicati in proiect a tinut sa isi manifeste revolta.

„In Decembrie 2022 Caravana cu Medici a amplasat primele defibrilatoare accesibile 24/7 din Brasov, unul in Piata Sfatului iar al doilea in Livada Postei. Ieri noapte cel din Livada Postei a fost furat. Ma simt dezamagit si scarbit. Mereu spunem ca ne dorim o tara ca afara, vrem lucruri frumoase dar noi aruncam mucurile de tigara pe jos, ne luam la bataie cu salvamarii pe plaja ca vrem sa intram in apa cand e pericol de inec si mai nou furam aparate care pot salva vieti”, a spus doctorul Alexandru Covaciu.

Un defribilator costa 11.000 de lei, iar specialistii spun ca astfel de defibrilatoare ar trebui sa existe la fiecare 10.000 de oameni.

Defibrilatorul extern automatizat (DEA/AED) este un dispozitiv portabil ce induce restabilirea ritmului normal al inimii prin aplicarea energiei electrice in caz de aritmii ventriculare cu risc inalt de deces, precum tahicardia, flutterul sau, mai ales, fibrilatia.

Utilizarea acestuia este usor de inteles, astfel ca, in urma cursurilor de prim ajutor, salvarea unei vieti devine realizabila. Ele sunt dotate cu asistenta vocala, prin intermediul careia cel care intervine primeste toate informatiile necesare si i se explica fiecare pas in parte, astfel ca riscul ca interventia sa fi gresita este minim.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: