politica

Alegerea lui Iohannis pentru postul de ambasador la Washington. Dupa un fost sef SRI urmeaza un tanar specializat in istoria ororilor comunismului

Consilierul prezidential Andrei Muraru este propus pentru postul de ambasador in SUA, ramas vacant dupa rechemarea lui George Maior de la Washington, au declarat pentru News.ro surse politice.

Informatia referitoare la nominalizarea lui Muraru vine la trei zile dupa ce presedintele l-a rechemat pe George Maior din postul de ambasador la Washington.

Procedura pentru acreditarea unui ambasador include agrementul statului in care acesta urmeaza sa activeze si audieri in comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei. In urma acestui aviz, presedintele semneaza scrisorile de acreditare si decretele de acreditare.

Andrei Muraru este nascut in 1982, este absolvent al Facultatii de Istorie (2005), licentiat al programului de master „Romanii si Europa” (2007) si doctor in Istorie (2011) al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

A lucrat in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) inca de la infiintare (2006), ocupand diferite pozitii, de la expert-cercetator la presedinte executiv (2012-2014). In perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru si consilier al directorului general al Arhivelor Nationale ale Romaniei. A fost membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (2014). In intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al presedintelui Partidului National Liberal, Klaus Iohannis. iar din decembrie 2014 a fost numit consilier prezidential la Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila.

Andrei Muraru este lector universitar in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana) si cercetator stiintific III la Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.

A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) si United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursa doctorala finantata prin programul POSDRU (2008-2011) A obtinut si o bursa postdoctorala la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

A fost decorat de Regele Mihai pentru contributia adusa la cunoasterea istoriei monarhiei din Romania cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) si pentru activitatea in fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana Romaniei” in grad de Ofiter (2015).

Muraru este autor al cartii „Visinescu, tortionarul uitat. Inchisoarea, crimele, procesul”, Polirom, 2017, coordonator al volumelor „Dictionarul penitenciarelor din Romania comunista” (1945-1967), Polirom, 2008, „Regele, comunistii si Coroana. Adevarata istorie a abdicarii lui Mihai I” (impreuna cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, „Revolutia din 1989. Invinsi si invingatori” (impreuna cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Sandru), Polirom, 2020, si coautor al volumului „O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu”, Polirom, 2008; editia a II-a, 2009; editia a III-a, 2014.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Polonia: Pretul gazelor va creste cu peste 50%, anunta cel mai mare furnizor de gaze din tara. Cum incearca guvernul sa atenueze impactul asupra populatiei

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clientilor sai scrisori…

O oră ago

In ciuda amenintarilor cu deportarea, si mai multi migranti incearca sa ajunga in Marea Britanie

Zeci de migranti in doua barci pneumatice au ajuns sambata pe coasta de sud a…

2 ore ago

Berlinul vrea sa doneze vila lui Goebbels. Daca nu sunt doritori, va fi demolata

Guvernul german vrea sa cedeze o vila detinuta candva de ministrul propagandei lui Adolf Hitler,…

2 ore ago

Micutzu, despre Ciolacu: „Nu stie sa lege cinci cuvinte, pare la baza analfabet. Eu zic ca de asta nu-i vedem pe astia cum scriu” – Video

Actorul Cosmin Nedelcu (Micutzu) are o pozitie acida in legatura cu premierul PSD Marcel Ciolacu.…

4 ore ago

Un europarlamentar german a fost grav ranit intr-un „atac electoral” in Dresda. Alianta pentru Germania (AfD), de extrema-dreapta, principala suspecta

Unul dintre principalii candidati socialisti, din Germania, pentru alegerile europarlamentare din iunie, Matthias Ecke, a…

4 ore ago

Rusia i-a „dat in urmarire” pe Volodimir Zelenski si Petro Porosenko. Pe lista urmaritilor se afla si prim-ministrul estonian Kaja Kallas

Pe pagina ministerul Afacerilor Interne din Rusia a aparut un document in care este mentionat…

5 ore ago