Categories: externe

Alegeri in stil rusesc. Candidatura la Presedintie a principalului opozant al lui Putin a fost respinsa de comisia electorala

Comisia electorala a Rusiei a respins luni candidatura pentru alegerile prezidentiale din 18 martie depusa de opozantul Alexei Navalnii, decizie dupa care acesta din urma a lansat un apel la boicotarea scrutinului, transmite AFP, citata de Agerpres.

Invocand o condamnare judiciara pe care Navalnii o considera motivata politic, Comisia a votat in unanimitate respingerea dosarului sau de candidatura prezentat dupa o zi de mobilizare a partizanilor sai, care i-au asigurat numarul legal de semnaturi pentru a putea candida.

‘Vom cere tuturor sa boicoteze aceste alegeri, nu vom recunoaste rezultatele’, a spus Navalnii in fata presei, dupa ce i-a fost respinsa candidatura.

Decizia Comisiei electorale nu este insa o surpriza, intrucat acest organism precizase deja de mai multe ori ca Navalnii nu va putea candida pana in anul 2028, din cauza unei sentinte prin care a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de deturnare de fonduri.

Dar opozantul rus sustine ca acest dosar fost ‘fabricat’ tocmai pentru a nu putea sa candideze impotriva lui Vladimir Putin. El invoca in acest sens si verdictul emis in octombrie de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a considerat ‘arbitrara’ o condamnare a sa din anul 2014 intr-un alt dosar de frauda fiscala si a cerut Moscovei sa-i plateasca despagubiri.

Contracandidatii lui Putin confirmati pana in prezent sunt liderul formatiunii de extrema-dreapta LDPR Vladimir Jirinovski, candidatul Partidului Comunist rus, Pavel Grudinin, si candidata liberala si jurnalista de opozitie Ksenia Sobceak.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Vladimir Putin a depus juramantul si a fost investit pentru al cincilea mandat de presedinte al Rusiei

In aplauzele invitatilor, pe care i-a salutat in trecere, Putin a ajuns in sala Sfantul…

51 de minute ago

Individ cu peste 100 de capsule cu droguri la festivalul Sunwaves de la Mamaia. Plus multe alte prafuri si substante

Un individ a fost prins, luni seara, cu o cantitate insemnata de droguri la Festivalul…

O oră ago

Nu e o gluma: politistii locali vor protesta maine in fata guvernului pentru ca „nu primesc sporuri pentru munca prestata in weekend”

Politistii locali vor protesta, miercuri, in fata Guvernului, avand mai multe solicitari de natura financiara,…

O oră ago

Lavrov: „Nu vedem nicio diferenta intre Biden si Trump. Rezultatele alegerilor din SUA nu vor afecta dorinta de a provoca o infrangere strategica Rusiei”

Partidele democrat si republican din Statele Unite considera Rusia un inamic si vor incerca sa-i…

O oră ago