politica

Alianta PSD-PNL functioneaza deja ca unsa. Au blocat in Parlament desfiintarea pensiilor speciale pentru primari

Liderul deputatilor USR, Ionut Mosteanu, a declarat, marti, ca reprezentantii PNL, PSD si UDMR au respins in Biroul permanent solicitarea sa de punere pe ordinea de zi a plenului a proiectului privind eliminarea pensiilor speciale ale alesilor locali.

Potrivit lui Mosteanu, PNL, PSD si UDMR ar trebui sa-si asume „cu curaj” ca nu doresc desfiintarea acestor pensii, care, in prezent, nu sunt in plata deoarece prevederile privind acordarea lor au fost prorogate in ultimii doi ani, insa vor intra in vigoare intr-o luna si trei saptamani.

„Peste o luna si trei saptamani vom avea o noua categorie de pensionari speciali – fosti primari, presedinti de Consilii judetene, vicepresedinti de Consilii judetene. Este o noua palma pentru fiecare roman care a muncit o viata intreaga si se uita la o pensie mica, o palma pe care PNL, PSD si UDMR o dau milioanelor de romani.

In 2019, PSD a introdus pensii speciale pentru fostii primari si fostii presedinti de Consilii judetene si, dupa acest moment, in doi ani la rand, au fost prorogate pentru ca USR a facut presiuni. Noi am fi vrut sa le desfiintam. Prim-ministrii PNL au zis hai sa le prorogam, nu au vrut sa le desfiintam. Pana la urma, alaturi de colegii mei, grupul USR, am depus un proiect de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor de Consilii judetene. Nu sunt in plata in momentul acesta, vor in plata peste o luna si trei saptamani”, a explicat Ionut Mosteanu.

El a precizat ca proiectul de desfiintare a acestor pensii speciale a primit raport de respingere in Comisia juridica, iar in 19 noiembrie expira termenul de dezbatere si vot in Camera Deputatilor.

„Am cerut in Biroul permanent sa fie de acord ca sa punem in programul de saptamana viitoare un plen in care sa discutam acest proiect. Este un proiect pe care PNL, PSD si UDMR l-au respins in comisie, are un raport de respingere si tot ce vrem noi, cei de la USR, este ca toata tara sa vada ce parere au acesti oameni, care in campanii ii auzim ca vor sa desfiinteze pensiile speciale, dar cand sunt pusi in fata faptului implinit, sa dea un vot pentru desfiintarea unei noi categorii de pensii speciale, incearca sa fuga de acest moment, incearca sa lase sa treaca tacit de Camera Deputatilor, ar vrea sa nu se discute.

Ei bine, o sa discutam in fiecare zi pana pe 19 noiembrie cand acest proiect va trece tacit de Camera Deputatilor. Ii rog inca o data si fac un apel sa isi asume acest gest cu curaj, sa il puna la vot si sa vedem atunci cine tine primari in spate, pentru ca va fi o povara pentru miile de localitati care abia au bani sa bage motorina in microbuzul scolii si vor trebui sa bage bani in pensiile fostilor primari”, a sustinut Mosteanu, citat de Agerpres.

In 14 octombrie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat un raport de respingere a proiectului de lege initiat de USR de abrogare a articolului 210 din OUG nr. 57/2019 care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii judetene.

Camera Deputatilor este prima Camera legislativa sesizata in cazul acestui proiect de lege. Senatul este for decizional.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

3 ore ago

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in…

3 ore ago

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti din Senegal s-a scufundat in largul Insulelor Canare

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti care…

3 ore ago

Curtea Internationala de Justitie a respins o cerere inaintata de Nicaragua de a ordona Germaniei sa inceteze vanzarea de arme catre Israel

Curtea Internationala de Justitie a respins, cu 15 voturi la unu, cererea inaintata de Nicaragua…

3 ore ago

Atac armat la o moschee din Afganistan. Cel putin cinci persoane au fost ucise, printre care o femeie si un copil

Mai multi indivizi inarmati au atacat o moschee din provincia Herat, vestul Afganistanului, luni seara,…

3 ore ago