Ambasadorul Rusiei, convocat „de urgenta” la sediul MAE dupa ce o a treia drona ruseasca a fost gasita pe teritoriul Romaniei: „Violarea, din nou, a spatiului aerian al Romaniei”

news

Valerii Kuzmin, ambasador, sotie, infarct, SMURD

MAE a anuntat, miercuri, ca ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, a fost convocat „de urgenta” in urma identificarii unei a treia drone rusesti pe teritoriul Romaniei.

„Pe fondul identificarii in cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de drona similara cu cele folosite de armata rusa, dispersate pe o suprafata de cateva zeci de metri, in judetul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza protestul ferm fata de violarea, din nou, a spatiului aerian al Romaniei.

Ministerul Afacerilor Externe solicita ferm incetarea atacurilor repetate impotriva populatiei si a infrastructurii civile ucrainene si a escaladarii iresponsabile de catre Federatia Rusa a situatiei de securitate inclusiv la frontiera dintre Romania si Ucraina si, totodata, cere respectarea normelor de drept international, inclusiv a inviolabilitatii spatiului aerian al Romaniei.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza condamnarea ferma a acestor atacuri ilegale, care incalca normele de drept international si sunt considerate crime de razboi.

Ministerul Afacerilor Externe a informat si se consulta cu aliatii NATO asupra evolutiilor de la frontiera dintre Romania si Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astazi.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe il va convoca de urgenta pe seful misiunii diplomatice a Federatiei Ruse”, a anuntat MAE.

MApN a confirmat miercuri ca inca o drona ruseasca a ajuns pe teritoriul Romaniei.

„Echipa mixta de cercetare si verificare deplasata astazi, 13 septembrie, in raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufaru, judetul Tulcea, a ridicat probe de la fata locului, in vederea analizarii si expertizarii tehnice.

Din primele date transmise, a rezultat ca fragmentele in cauza sunt dintr-o drona similara celor folosite de armata rusa. Procesul de expertizare continua pentru stabilirea circumstantelor producerii acestui incident.

Ministerul Apararii Nationale reitereaza faptul ca atacurile Federatiei Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunare, executate in proximitatea granitei cu Romania, sunt nejustificate si in grava contradictie cu regulile dreptului international”, a transmis MAE.

Citeste si: MApN amplaseaza capacitati antiaeriene in zona Plauru. Surse, cum au reusit dronele sa treaca nedetectate: „Avem peste 100 de radare, altitudinea la care evolueaza dronele le fac greu detectabile pentru orice radar”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: