Ana Birchall: „Arsene si-a pregatit fuga din 2019”. Cere o lege prin care judecatorul sa puna interdictie privind parasirea tarii dupa prima condamnare

news

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, atrage atentia in cazul lui Ionel Arsene, baronul PSD care a fugit din tara dupa condamnare, ca acesta si-a pregatit fuga inca din 2019, cand a obtinut rezidenta in Italia. In acest context, Birchall ii cere ministrului Justitiei sa propuna o lege prin care „sa permita judecatorului ca si in prima instanta, sa aplice din oficiu si o masura preventiva, precum interdictia de a parasi tara”.

„Din informatiile primite, inclusiv in inbox-ul acestei pagini, de la romani de buna credinta, se pare ca Ionel Arsene, si cumatrul sau, Gheorghe Vlasie, zis si ‘Ginel’ sunt asociati intr-o firma care isi are sediul in orasul Italian Brescia, pe strada Via Italia.

Se pare ca din 2019, Ionel Arsene impreuna cu cumatrul sau, Gheorghe Vlasie, au inregistrat o cladire din orasul Brescia, Italia, ca sediu al unei firmei de constructii. ( foarte posibil imobilul din aceasta foto primita via FB).

De ce fug majoritatea condamnatilor in Italia? Pentru simplu motiv ca legislatia din Italia este diferita de cea din Romania, iar cei care au o condamnare sub 4 ani, nu executa pedeapsa cu inchisoarea. La dolce vita…cum se spune!

Si, da, ca si in cazul Alinei Bica, Ionel Arsene are o pedeapsa mai mare de 4 ani, insa in cazul in care va cere si va obtine ispasirea pedepsei in Italia, se va reduce automat la 4 ani, urmand ca restul pedepsei sa fie executat la domiciliu sau chiar in libertate, daca instanta din Italia ‘constata ca inculpatul nu reprezinta un pericol si nu exista riscul de fuga…’. Superb, nu?

Cam asa motiveaza o instanta italiana refuzul unei cereri primite din partea statului roman!

‘La Romania e stata spesso sanzionata dalla Corte europea dei diritti dell’uomo per le mancate riforme dell’ordinamento giudiziario imposte al momento dell’ingresso nell’Unione europea: la giustizia e ritenuta ancora troppo dipendente dal potere esecutivo, e alcuni osservatori indipendenti hanno raccomandato agli Stati membri una moratoria delle estradizioni in Romania fino al superamento delle criticita.’

Asa cum am scris si in postarea precedenta, sper totusi ca cineva in tara asta sa aiba curajul sa intreprinda masurile legale care se impun, inclusiv modificarea legislatiei, astfel incat sa se puna punct acestui fenomen al fugarilor!”, a subliniat Birchall.

Ea reaminteste ca a solicitat o lege prin care care judecatorii sa ii impiedice pe condamnatii in prima instanta sa mai plece din tara inca din 2021.

„Ce propuneam in martie 2021… sigur ca nimeni nu a miscat un deget! Oare de ce? Merita recitit si dat share, sa se stie adevarul.. si poate totusi cineva in tara asta, incepand cu ministrul justitiei, are curajul sa modifice legislatia in sensul celor propuse de mine si in acelasi timp trebuie inceput discutii serioase atat cu responsabilii de la Bruxelles cat si bilateral cu tarile preferate de infractori… dar discutii seriose, de substanta, NU PR personal!

‘Asa cum am mai spus, in ultima vreme s-a dezvoltat o noua reteta perfectionata de persoanele condamnate definitv care fug din tara inainte de punerea in executare a hotararilor judecatoresti.

In contextul in care este rezonabil sa asumam ca aceasta practica, aceasta reteta a fugarilor va continua sa fie practicata consider ca este absolut necesar ca ministerul Justitiei (care are drept de initiativa legislativa) sa vina urgent cu o propunere de modificare legislativa care sa permita judecatorului ca si in prima instanta, sa aplice din oficiu si o masura preventiva, precum interdictia de a parasi tara de exemplu. Asa cum am tot spus, trebuie clarificate cu celeritate masurile, inclusiv cu modificari legislative urgente, care se impun acasa (de exemplu de ce si in ce conditii sunt ridicate, cu destul de multa usurinta, masurile precum controlul judiciar, interdictia de a parasi tara, consemn la frontiera etc.) tocmai pentru a preveni fuga din tara pana la ramanerea definitiva si punerea in executare a unei hotarari judecatoresti! In 2019 incepusem demersurile pentru astfel de modificari si clarificari legislative!

Trebuie retinut faptul ca in acest moment masurile preventive pot fi dispuse si de catre instanta, in timpul judecatii, la cererea Parchetului, in conditiile si scopurile prevazute de lege. Astfel de masuri pot fi dispuse si din oficiu, de exemplu ‘impiedicarea inculpatului sa se sustraga de la judecata’ (care nu este egala cu ‘impiedicarea inculpatului sa se sustraga de la executarea pedepsei’). Problema practica invederata de multi judecatori este data de faptul ca o astfel de fapta nu poate fi prezumata de judecator, ‘fara nicio proba sau indiciu’ cu atat mai mult cu cat majoritatea fugarilor, daca nu toti, se prezinta personal in timpul procesului la toate termenele de judecata. Tocmai de aceea consider ca ministrul Justitiei are obligatia sa vina in regim de urgenta cu aceasta modificare legislativa pentru a da atat procurorilor cat si judecatorilor TOATE instrumentele juridice necesare care sa impiedice fuga din tara inaintea unei hotarari judecatoresti definitive!

In caz contrar cei certati cu legea vor continua sa fuga din tara, vor continua sa rada in nas autoritatilor romane din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul roman va cheltui resurse financiare importante FARA sa ii aduca inapoi in tara sa isi execute pedeapsa, asa cum ar fi legal!”, arata Birchall.

Citeste si: Reactia PSD la condamnarea si fuga baronului Arsene. Ii este teama sa spuna direct ca l-a dat afara

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: