Categories: analize

Analiza France Presse privind alegerile din Romania. Metodele prin care o „coalitie de stanga” va putea INCETINI lupta cu coruptia

Fosti ministri trimisi in inchisoare, noi anchete deschise zilnic: tragicul incendiu produs intr-un club din Bucuresti in octombrie 2015 a favorizat o ofensiva anticoruptie necrutatoare in Romania, despre care multi spera ca nu va incetini dupa alegerile legislative de duminica, 11 decembrie, noteaza agentia France Presse intr-un comentariu difuzat miercuri, informeaza Agerpres.

La 30 octombrie 2015, zeci de oameni au murit in incendiul de la clubul „Colectiv”, ai carui proprietari, potrivit anchetatorilor, au putut ignora orice norma de securitate in schimbul spagilor date, un fenomen endemic in Romania, comenteaza sursa citata.

‘Dintr-odata, efectele coruptiei au devenit foarte concrete: 64 de morti’, isi aminteste Mihai Politeanu, fondatorul asociatiei Initiativa Romania, nascuta din ‘furia’ provocata de tragedie.

La fel ca el, zeci de mii de tineri au iesit pe strazi pentru a striga ca s-au saturat de clasa politica, considerata responsabila moral pentru cele petrecute.

Aceasta miscare a condus la demisia premierului social-democrat Victor Ponta, inlocuit de un guvern tehnocrat, si a nascut speranta unei noi ere, scrie AFP.

‘Dupa tragedia de la Colectiv, oamenii au visat la o tara unde nu se mai moare inutil, la o tara mai putin macinata de coruptie si la o clasa politica mai atenta fata de nevoile cetatenilor’, explica profesorul de drept constitutional Ion Stanomir.

Eliberata de interferente politice, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), institutie ce beneficiaza de cea mai mare cota de incredere dupa Biserica ortodoxa si dupa armata, si-a accentuat ofensiva.

Dupa Victor Ponta, trimis in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani din primavara lui 2015, numerosi alti responsabili au devenit ingrijorati.

DNA, care vizeaza de asemenea confiscarea bunurilor obtinute ilegal, ‘a plasat sub sechestru mai mult de 500 milioane de euro anul trecut si a obtinut condamnari definitive in peste 90% din cazuri’, subliniaza procurorul-sef Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu pentru AFP.

Potrivit unui sondaj IRES, 95% dintre romani vor ca lupta impotriva coruptiei sa fie o prioritate a viitorului guvern.

Insa posibilitatea ca Partidul Social-Democrat (PSD) — plasat in frunte de sondaje, cu 40% din intentiile de vot — sa revina la putere provoaca temeri privind incetinirea acestor eforturi, afirma Tveta Patrova, de la think-tank-ul Eurasia Group.

‘Daca la putere va veni o coalitie de stanga, ea va incerca sa incetineasca aceasta campanie (anticoruptie — n.r.). In anii din urma au existat tentative de a limita puterile DNA’, mai explica Petrova, pentru AFP.

La randul sau, Laura Codruta Kovesi recunoaste ‘ingrijorarea’ magistratilor in ce priveste viitorul, dupa trei ani in care ‘alesii au incercat sa modifice prerogativele DNA, sa dezincrimineze anumite infractiuni sau sa stabileasca noi imunitati’.

Un semnal negativ este, potrivit analistilor, faptul ca, atunci cand presedintele Klaus Iohannis, de centru-dreapta, a anuntat ca nu va numi un prim-ministru care a avut probleme cu justitia, a fost puternic criticat.

Potrivit AFP, vizati de acest avertisment sunt cei doi lideri ai social-democratilor, fostul premier Victor Ponta, si actualul presedinte al formatiunii, Liviu Dragnea, condamnat in primavara la doi de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala, si implicat intr-un dosar de angajari fictive.

Anumite voci ii acuza pe procurori de ‘fabricarea de dosare politice impotriva adversarilor lui Klaus Iohannis’, anticipand viitoare presiuni asupra justitiei.

Procurorul-sef al DNA raspunde insa acestor acuzatii prin bilantul condamnarilor definitive obtinute de institutia pe care o conduce. ‘Este foarte dificil de crezut ca un procuror care ‘fabrica’ un dosar poate fi acoperit de mai multe instante si de mai multi judecatori’, remarca ea.

In opinia Corinei Rebegea, de la Centrul de analiza a politicii europene (CEPA), cu sediul in SUA, mijloacele pentru a lua sub control lupta anticoruptie nu lipsesc totusi. ‘Presiuni, modificari ale legislatiei, buget (al DNA) amputat, refuzul de a ridica imunitatea alesilor — iata ‘meniul’ la care ne putem astepta in cazul revenirii la putere a partidelor care nu au facut decat sa submineze demersurile justitiei’, considera ea.

Mihai Politeanu, in schimb, crede ca miscarea anticoruptie este ireversibila. ‘Campaniile vizand decredibilizarea DNA din ultimii ani au avut efectul invers, iar astazi ar fi foarte dificil pentru un om politic sa incerce sa impiedice activitatea’ institutiei. ‘Magistratii au simtit gustul libertatii, ei stiu ca pot inculpa si condamna (inalti oficiali) fara teama’, sustine Mihai Politeanu, pentru AFP.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

12 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

12 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

12 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

12 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

12 ore ago