Antrenamentele pilotilor ucraineni pe avioane F-16 in Romania ar putea incepe chiar de luna viitoare

news

Ministrul apararii nationale, Angel Tilvar, a semnat in marja Summit-ului NATO de la Vilnius Declaratia comuna privind formalizarea Coalitiei de antrenare a fortelor aeriene ale Ucrainei, in vederea operarii aeronavelor F-16.  Prin semnarea Declaratiei comune, Romania se alatura unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Tarilor de Jos, Suedia si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Proiectul va aduce beneficii importante si pentru Romania si va un rol esential in cadrul programului F-16 al  Fortelor Aeriene Romane, scrie  defenseromania.ro. „Interesul nostru major este de a avea cat mai repede piloti romani bine instruiti pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Fortelor Aeriene Romane. Stim cu totii cat de complexa este asigurarea securitatii spatiului aerian in regiunea Marii Negre, la granita NATO. Suntem  in procesul de a transfera inca 32 de aeronave din Norvegia si vom avea astfel, speram cat mai repede, trei escadrile inzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon. Atingerea acestui obiectiv este esentiala pentru Armata Romaniei si un pas extrem de important pentru tranzitia catre avioanele de generatia a V-a, F-35. Trebuie sa evidentiez si impactul acestui program pentru industria nationala de aparare, in contextul in care Aerostar Bacau a fost desemnat Centru de Mentenanta pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultima generatie in Romania,” a declarat ministrul Tilvar, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Semnarea Declaratiei comune vine in contextul in care, in sedinta din 6 iulie 2023, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat infiintarea in Romania a unei facilitati de instruire pentru personalul din Fortele Aeriene Romane care opereaza aeronave F-16, facilitate care, intr-o faza ulterioara infiintarii, va putea fi deschisa participarii personalului navigant din statele aliate si partenere NATO (inclusiv Ucraina).    Romania a retras din serviciu pe data de 15 mai batranele avioane MiG-21 LanceR. In prezent Fortele Aeriene Romane dispun de doar 17 avioane F-16 achizitionate din Portugalia, adica o escadrila.

Romania a achizitionat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un pret de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranzitia catre F-35.  Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt in configuratie M6.5.2, iar contractul include si motoare de rezerva si suport logistic.  In prezent, Fortele Aeriene Romane au in dotare o escadrila completa formata din 17 aeronave F-16 in configuratie M5.2R, care vor fi modernizate la configuratia M6.6.  Daca avioanele achizitionate din Portugalia au fost zburate mai putin, fiind undeva la mijlocul duratei de viata, cele 32 din Norvegia mai au resursa pentru aproximativ 10 ani.  Obiectivul achizitiei de F-16 e de a asigura tranzitia catre generatia a V-a: F-35 Lightning II.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: