externe

Ar trebui ca UE sa continue sa sprijine Ucraina? Sondajele arata ca europenii sunt in favoarea ajutorului

Majoritatea respondentilor la un sondaj pentru Euronews realizat de IPSOS considera ca sprijinul acordat Ucrainei ar trebui sa continue. Dar exista doua pareri diferite cu privire la faptul ca acesta ar trebui sa fie o prioritate pentru urmatorul mandat.

Potrivit unui sondaj exclusiv IPSOS/Euronews, alegatorii europeni ezita mai degraba sa adopte o pozitie clara in ceea ce priveste ajutorul acordat de blocul comunitar Ucrainei.

Primul sondaj de acest fel, la care au participat aproape 26.000 de respondenti din 18 tari ale UE, arata ca 36% dintre europeni doresc ca ajutorul acordat Ucrainei sa fie o prioritate a viitorului Parlament European. Alti 36% il considera important, dar nu prioritar, in timp ce pentru restul de 27% dintre respondenti este o chestiune secundara.

Cu toate acestea, opiniile privind asistenta acordata natiunii devastate de razboi difera foarte mult de la o tara la alta.

Respondentii din statele nordice membre ale UE sunt cei mai vocali in a solicita viitorului parlament sa fie mai proactiv in sprijinul acordat Ucrainei, 68% dintre suedezi, 59% dintre danezi si 57% dintre finlandezi declarand ca este o prioritate pentru ei.

Insa in Ungaria, Grecia, Romania si Slovacia, majoritatea respondentilor – 47%, 45%, 48% si, respectiv, 39% – considera ca ajutorul acordat Ucrainei este o chestiune secundara. Doar 12% dintre maghiari considera ca ajutorul acordat Ucrainei ar trebui sa fie o prioritate a UE in urmatorul mandat.

In Germania, Polonia si Republica Ceha, unde guvernele se numara printre cei mai mari donatori de asistenta militara pentru Ucraina, respondentii par sa resimta o oarecare oboseala fata de ajutor, procentele fiind foarte apropiate de media UE.

O parte din nemultumirile din Europa de Est si din statele membre care se invecineaza cu Ucraina sunt probabil legate de importul de produse agricole ucrainene, fata de care fermierii europeni au protestat, argumentand ca acestea duc preturile in jos in intregul bloc.

Cand se aprofundeaza ideologia politica, sustinatorii Verzilor (57%) sustin in proportie covarsitoare transformarea ajutorului de sustinere intr-o prioritate pentru urmatorii cinci ani. Respondentii care se identifica cu principalele trei grupuri politice din Parlamentul European – Partidul Popular European de centru-dreapta, Socialistii si Democratii de centru-stanga si Grupurile de centru Renew – sunt, de asemenea, in mare parte in favoarea continuarii unui sprijin puternic pentru Ucraina.

Sprijinul din partea alegatorilor de stanga este mai moderat, dar totusi in mare parte pozitiv. Cu toate acestea, majoritatea respondentilor care se aliniaza grupului de extrema dreapta Identitate si Democratie considera ca ajutorul acordat Ucrainei este secundar.

Intrebati daca pozitia UE fata de Ucraina a avut un impact pozitiv asupra evolutiei situatiei din aceasta tara aflata in conflict, respondentii din cele 18 tari intervievate au fost la fel de divizati.

Treizeci si sase la suta spun ca UE a avut un impact pozitiv, 32% declara ca impactul blocului nu a fost nici pozitiv, nici negativ, iar restul de 31% considera ca impactul a fost negativ.

Potrivit cifrelor publicate de Consiliul Uniunii Europene, valoarea totala a ajutorului acordat Ucrainei de catre cele 27 de state membre este de peste 143 de miliarde de euro.

Dintre acestea, 81 de miliarde de euro au fost promise prin bugetul UE sub forma de sprijin financiar, economic si umanitar, la care se adauga alte 12 miliarde de euro din partea statelor membre in acelasi scop. Asistenta militara se ridica la 33 de miliarde de euro – doua treimi sub forma de sprijin bilateral si restul de 11 miliarde de euro in cadrul instrumentului Fondului european de sprijin pentru pace – in timp ce 17 miliarde de euro au fost varsate in sprijinul refugiatilor in cadrul UE.

Peste patru milioane de refugiati ucraineni au fost adapostiti in UE din martie 2022. Protectia si nevoile lor de baza, inclusiv asistenta medicala, educatia pentru copiii lor si locuintele, sunt acordate prin sistemul de protectie temporara.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

27 de minute ago

Burduja cel viteaz: „Vreau sa vad daca Nicusor Dan are curajul sa se lupte cu mine pe argumente, il provoc la o dezbatere”

Sebastian Burduja si-a depus, sambata, candidatura la Primaria Capitalei, si a declarat cu acest prilej…

24 de minute ago

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

3 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

3 ore ago