externe

Modulul japonez a supravietuit pe Luna si celei de-a doua nopti lunare letale, la minus 98 de grade Celsius

Dupa esecul aselenizarii lander-ului privat american, modulul din Japonia a reusit sa ramana in functiune si dupa a doua noapte lunara, relateaza Interesting Engineering.

Cand a coborat noaptea lunara, aducand temperaturi de pana la minus 98 grade Celsius, SLIM s-a confruntat cu cel mai dur test al sau.

Cu toate acestea, impotriva tuturor asteptarilor, SLIM, care functioneaza cu energie solara, a iesit victorios. Nu o data, ci de doua ori.

Cele mai multe nave spatiale rezista aproximativ o zi lunara (aproximativ doua saptamani pamantene) inainte de a fi distruse de noaptea lunara extrem de friguroasa.

Membrii echipei misiunii au oferit o actualizare despre Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) pe X (fostul Twitter).

Modulul de aselenizare s-a rasturnat in momentul asezarii pe suprafata lunara, dar camera sa de navigatie continua sa functioneze bine, dupa cum reiese din noua imagine transmisa de SLIM. Acest lucru este cu atat mai remarcabil cu cat se stie ca faza extrem de rece a Lunii influenteaza functionarea dispozitivelor electronice de pe lander sau rovere.

De la lansarea sa din septembrie anul trecut, SLIM a pornit intr-o calatorie remarcabila, care a culminat cu o aselenizare istorica pe 19 ianuarie. Acest lucru a pus Japonia pe lista natiunilor spatiale care au reusit o aselenizare usoara pe Luna, ceea ce este extrem de dificil de realizat.

La cateva zile dupa aselenizare, modulul de 200 de kilograme si-a atins principalele obiective ale misiunii. Printre acestea se numara demonstrarea unei aselenizari precise, desfasurarea a doua rovere miniaturale si o serie de investigatii stiintifice.

Dar calatoria nu a fost lipsita de provocari. Sonda SLIM a incetat transmisia la scurt timp dupa ce s-a rasturnat la aselenizare.

Cu toate acestea, agentia spatiala japoneza a luat legatura cu modulul de aselenizare dupa ce a restabilit energia electrica la cateva zile dupa aselenizare. Intrucat SLIM nu trebuia sa supravietuiasca nici macar o noapte lunara, modulul a inceput sa colecteze date stiintifice esentiale imediat dupa activare.

O noapte lunara dureaza aproximativ 14,5 zile pamantene. In acest timp, nici o raza de lumina nu cade pe panourile solare ale navei spatiale pentru a crea energie.

Aselenizatoarele lunare se opresc adesea pentru noaptea lunara si nu mai repornesc niciodata. SLIM a supravietuit la doua nopti lunare lungi si istovitoare, ceea ce reprezinta o mare realizare pentru JAXA.

„Conform datelor achizitionate, unii senzori de temperatura si celulele nefolosite ale bateriei incep sa functioneze defectuos, dar majoritatea functiilor care au supravietuit primei nopti lunare au fost mentinute chiar si dupa cea de-a doua noapte lunara!”

In luna februarie, modulul de aselenizare Odysseus, construit si operat de compania americana Intuitive Machines, a facut istorie prin aselenizarea in apropierea polului sud al Lunii. Aselenizarea a fost prima pentru SUA de la Apollo 17, in 1972.

Poreclit Odie, acesta a functionat pe suprafata lunara timp de o saptamana inainte de a fi oprit inainte de prima noapte lunara. Din pacate, modulul de aselenizare nu a reusit sa supravietuiasca noptii lunare. Intuitive Machines a confirmat la inceputul acestei saptamani ca misiunea s-a incheiat la doar sapte zile de la aselenizare.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Ciolacu nu mai taie in carne vine: „E evident ca noi am pierdut razboiul cu retailerii”

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat joi invins in "razboiul cu retailerii". El a avut mai…

O oră ago

Germania: Angajatii au lucrat in jur de 1,3 miliarde de ore suplimentare in 2023, majoritatea fiind neplatite

In Germania, numarul orelor suplimentare prestate de angajati ramane astronomic de mare. Anul trecut, se…

50 de minute ago