politica

Atac violent al PSD la adresa prim-vicepresedintelui PNL Rares Bogdan: „Minciuna si dezinformare”. Nici „batistuta” nu a fost uitata

Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Oprea, a lansat marti seara un atac dur la adresa prim-vicepresedintelui PNL Rares Bogdan dupa ce acesta i-a cerut explicatii ministrului PSD al Finantelor pentru faptul ca OMV nu plateste taxe statului roman.

„Rares Bogdan a primit un NU de la cancelarul austriac Nehammer, precum un pumn in fata, dar fara manusa de catifea.

Ca oricare politician ‘versat’ a scos repede batistuta pentru a sterge urmele esecului si s-a cocotat rapid pe valul revoltei resimtite de romani la auzul nedreptatii pe care Austria a comis-o contra Romaniei.

Nedreptatea NU-ului exprimat de guvernul austriac la votul pentru accederea romanilor in spatiul Schengen a fost resimtit ca o ofensa de fiecare dintre noi.

Rares Bogdan a aplicat tactica ‘focul la ei’ si a anuntat boicotul, doar pentru ca romanii sa uite insuccesul dreptei si al lui personal, ca stindard al europarlamentarilor liberali. Fumigena nu l-a ajutat, romanii nu uita si inteleg foarte bine responsabilitatile fiecaruia”, a scris pe Facebook purtatorul de cuvant al PSD.

„Dar, Rares Bogdan arunca o noua petarda pentru ca tot dreapta a ratat si taxarea companiilor care au realizat profituri extraordinare pe seama noastra. In loc sa il intrebe pe colegul lui, ministrul energiei, Virgil Popescu, de ce a esuat la negocierea regulamentului european care impune limitele pentru care compania OMV plateste sau nu taxa de solidaritate, da vina pe ministerul finantelor publice. Sunt sigur ca domnul Rares Bogdan nu este ignar si intelege foarte bine ce este un Regulament european si cum se aplica el. Faptul ca posibilitatea de interventie a oricarui Stat Membru este extrem de mica. In acest caz, al aplicarii Regulamentului 1854/2022, Comisia Europeana raspunde clar ca nu este nicio gresela si ca procentul de 75% este minimul posibil, iar cele cinci activitati europene sunt preluate corect in codurile CAEN. Deci, Rares Bogdan continua dezinformarea si minciuna doar pentru a masca neputinta colegilor lui, sau poate pentru a atrage atentia asupra lor daca vor urma schimbari”, a mai aratat Oprea.

Europarlamentarul Rares Bogdan i-a cerut lui Adrian Caciu, ministrul Finantelor, sa explice de ce s-a ajuns in situatia in care OMV nu plateste taxa de solidaritate, sustinand ca, din analiza facuta de el, cinci state europene care au transpus regulamentul au ales sa nu introduca si codurile CAEN in legislatie, asa cum a facut Romania.

Prim-vicepresedintele PNL sustine ca argumentul ca era obligatorie mentionarea codurilor CAEN in transpunere este „falsa”. Problema ar urma sa fie discutata si la Coalitie.

Guvernul a adoptat la finalului anului trecut o OUG (186/2022) prin care extra-profiturile producatorilor de titei, gaze si rafinariilor vor fi taxate cu 60%. Baza impozabila este reprezentata de ceea ce depaseste cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

La inceputul anului, OMV Petrom a anuntat ca nu va plati taxa de solidaritate introdusa de Guvern la finalul anului trecut, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Comisia Europeana a raspuns Guvernului Romaniei care a cerut clarificari dupa ce compania austriaca a anuntat ca nu va plati anul acesta taxa de solidaritate deoarece nu se incadreaza in prevederile ordonantei, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a declarat marti, intr-o interventie la Digi24, ca ministrul Finantelor de la PSD, Adrian Caciu, trebuie sa explice public de ce trebuie sa dea explicatii privind aceasta situatie creata la Ministerul de Finante, referitor la transpunerea regulamentului european, in urma anuntului OMV ca nu va plati taxa de solidaritate, el precizand ca Ministerul Energiei nu a avut niciun rol in transpunerea Regulamentului european in legislatia din Romania. Rares Bogdan afirma ca OMV sau alte corporatii pur si simplu sfideaza si prin management si scot profiturile in afara granitelor de ani de zile si nimeni nu face nimic acum pe o taxa unde ar trebui sa mai plateasca catre statul roman peste un miliard.

Europarlamentarul PNL a aratat ca Regulamentul european a fost transpus in cinci state, Germania, Franta, Belgia, Olanda, Slovacia, iar echipa sa lucreaza si deocamdata au studiat doar 14 state, mai au de studiat 13 state.

”Din cele 14 state studiate, in 5, Ministerele de Finante ale tarilor respective, nu au introdus coduri CAEN in transpunerea Ordonantei. Deci, chestiunea cu obligativitatea de a fi trecute coduri CAEN pe transpunerea regulamentului este falsa si aici trebuie sa dea explicatii Ministerul Finantelor Publice, domnul ministrul de Finante, Adrian Caciu, pentru a ne spune exact de ce este aceasta situatie creata la Ministerul de Finante, cu privire la transpunerea regulamentului respectiv in ordonanta adoptata de Guvern pe data de 20 decembrie”, a spus eurodeputatul PNL.

El a aratat ca ”OMV sau alte corporatii pur si simplu sfideaza si prin management si scot profiturile in afara granitelor de ani si ani de zile si nimeni nu face nimic acum pe o taxa unde ar trebui sa mai plateasca catre statul roman peste un miliard si refuza sa plateasca spunand ca noi deja am platit foarte mult statului roman”. ”O sa astept luni, la sedinta de coalitie sau cand va fi prima sedinta de coalitie, aceasta problema va fi pusa pe masa, pentru ca pe de o parte s-a incercat o dezinformare cu privire la implicare a altor ministere in transpunerea acestui regulament, trebuiau lucrurile clarificate, ca de aceasta chestiune s-a ocupat Ministerul Finantelor”, a spus Rares Bogdan.

El a continuat: ”Din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Adrian Caciu ar fi sa iasa intr-o conferinta de presa si sa raspunda intrebarilor jurnalistilor. (…) Reprezentantii statului roman sa nu se poarte cu manusi si diferentiat, pentru ca unii sunt de la Viena si altii de la Radauti. Nu ma intereseaza ca sunt din Sapanta sau din Mangalia sau ca sunt din Londra, New York sau din Tokyo, pentru mine, cand actionezi pe teritoriul statului roman, respecti statul roman si platesti taxe si impozite conform legislatiei. Nu incerci sa fentezi legislatia”.

Despre atacurile la ministrul Energiei, de la PNL, Rares Bogdan a aratat ca ”putem sa gasim o multime de lucruri care au functionat sau nu pe anumite Ministere, inclusiv pe Ministerul Energiei, dar de data aceasta, Ministerul Energiei nu a avut niciun tol in transpunerea acestui regulament”.

”Putem sa gasim chestiuni cu care sa criticam Ministerul Energiei, dar in aceasta chestiune a fost o singura entitate implicata si entitatea implicata in transpunerea acestui regulament pe piata din Romania a fost Ministerul Finantelor. Nu are ce sa raspunda un vicepremier, un ministru al Transporturilor sau al Internelor, un ministru al Energiei sau al Economiei pe un subiect pe care trebuie sa raspunda deschis, cat se poate de convingator, cat se poate de transparent (…) ministrul Finantelor Publice”, a mai spus Rares Bogdan.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Ciolacu prezinta scuze cu jumatate de gura moldovenilor si ataca PNL-ul: „Mama era din Tecuci”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a avut, vineri seara, o prima reactie dupa declaratiile jignitoare facute…

55 de minute ago

SUA vor trimite arme in Ucraina prin Germania si Polonia: „Pentagonul a impachetat deja lucrurile si le-a depozitat in locurile potrivite, gata de plecare”

In urma aprobarii de la Washington, lucrurile au inceput sa se miste foarte repede: transporturile…

3 ore ago

PNL, prima reactie la declaratiile lui Ciolacu privind Buzaul si Moldova: „Dispretuieste moldovenii, sa revina asupra declaratiei”

Presedintele PNL Iasi, deputatul Alexandru Muraru, considera ca declaratiile premierului Ciolacu in legatura cu apartenenta…

2 ore ago

S-au suparat moldovenii pe Ciolacu. Asociatie din Iasi: „Despre ce jignire personala ar fi fost vorba daca Buzaul era in Moldova?”

Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei ii cere explicatii premierului Marcel Ciolacu, dupa ce a acesta a…

3 ore ago