Autoritatile din SUA aproba vanzarea de carne „cultivata in laborator”

life

Autoritatile din SUA au aprobat, miercuri, vanzarea de pui obtinut din celule animale, permitand unor companii din California sa ofere carne „crescuta in laborator” restaurantelor din tara si, care in cele din urma, sa ajunga pe rafturile supermarketurilor, potrivit AP.

Departamentul de Agricultura a dat unda verde Upside Foods and Good Meat, firme care s-au intrecut sa fie primele din SUA care vand carne care nu provine de la animale sacrificate.

Miscarea lanseaza o noua era a productiei de carne care vizeaza eliminarea uciderii animalelor si reducerea drastica a impactului pasunatului asupra mediului, a furajelor si deseurilor animale.

„In loc de tot acel pamant si toata acea apa care este folosita pentru a hrani toate aceste animale care sunt sacrificate, putem face lucrurile altfel”, a spus Josh Tetrick, co-fondator si director executiv al Eat Just, care opereaza. Carne buna.

Carnea este cultivata in rezervoare de otel, folosind celule care provin de la un animal viu, un ou fertilizat sau o banca speciala de celule. In cazul Upside, produsul iese sub forma de foi mari care sunt apoi taiate in bucatele sau sunt facuti carnati. Good Meat, care vinde deja carne cultivata in Singapore, prima tara care o permite, transforma mase de celule de pui in bucatele, carne tocata si frigarui.

Puiul de cultura este mult mai scump decat carnea traditionala de pasare asa ca nu poate fi inca produsa la scara larga, a declarat Ricardo San Martin, directorul Alt:Meat Lab de la Universitatea Berkeley din California.

Companiile intentioneaza sa serveasca mai intai aceasta carne in restaurante exclusiviste: Upside a incheiat un parteneriat cu un restaurant din San Francisco numit Bar Crenn, in timp ce mancaruri Good Meat vor fi servite la un restaurant din Washington, D.C., condus de bucatarul Jose Andres.

Peste 150 de companii din intreaga lume se concentreaza pe carnea din celule, nu numai pui, ci si porc, miel, peste si carne de vita, despre care oamenii de stiinta spun ca are cel mai mare impact asupra mediului.

Directorul de operatiuni al Upside, Amy Chen, a recunoscut ca multi consumatori sunt sceptici, la gandul de a manca pui crescut din celule. „Noi il numim „factorul ick”, a spus ea.

Intr-un sondaj recent realizat de Associated Press-Centrul NORC pentru Cercetare in Afaceri Publice, jumatate dintre americanii adulti au spus ca este putin probabil sa incerce carne cultivata din celule de animale. Cand li s-a cerut sa aleaga dintr-o lista de motive pentru reticenta lor, cei mai multi dintre ei au spus ca „pur si simplu suna ciudat”. Aproximativ jumatate au spus ca nu cred ca ar fi in siguranta.

Dar odata ce oamenii inteleg cum se face carnea, ei accepta mai mult, a spus Chen. Si odata ce o gusta, de obicei si cumpara.

Carnea cultivata porneste de la celule de la animale vii, fiind alese cele care au o probabilitate mai mare sa aiba un gust bun si sa formeze carne de inalta calitate, a spus Chen.

Odata ce liniile celulare sunt selectate, acestea sunt combinate cu un amestec asemanator unei ciorbe, care include aminoacizi, acizi grasi, zaharuri, saruri, vitamine si alte elemente de care celulele au nevoie pentru a se dezvolta. In interiorul rezervoarelor, numite cultivatoare, celulele cresc, proliferand rapid. Dupa aproximativ trei saptamani, foile de celule de pasare sunt scoase din rezervoare si transformate in diverse produse din carne.

Ambele companii au subliniat ca productia initiala va fi limitata, fiind nevoie de cativa ani pana cand carnea cultivata va ajunge in restaurante si pana la 10 ani pana sa poata fi cumparata. Nici pretul nu este mic deocamdata, dar se asteapta sa ajunga la pretul carnii traditionale de pui ecologic, care se vinde cu pana la 20 de dolari pe kilogram.

San Martin a spus ca este ingrijorat de faptul ca aceasta carne cultivata va deveni o alternativa viabila doar pentru cei bogati si nu va face nimic pentru mediul inconjurator daca ramane un produs de nisa.

Tetrick a spus ca impartaseste preocuparile criticilor cu privire la provocarile de a produce o carne accesibila. Dar el a subliniat ca productia traditionala de carne este atat de daunatoare planetei incat e nevoie o alternativa – de preferinta una care nu necesita renuntarea la carne in totalitate. „Mi-e dor de carne”, a spus Tetrick, care a crescut in Alabama mancand aripi de pui si gratar. „Ar trebui sa existe un mod diferit prin care oamenii sa se poata bucura de pui, de vita si de porc impreuna cu familiile lor.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: