externe

BBC arata ce vad rusii la televizor: „Ucraina isi bombardeaza propriile orase. Sa lovesti Harkov si sa spui ca a fost Rusia. Ucraina se loveste singura si minte Occidentul. Cum este posibil sa insele poporul?”

Niciodata nu a existat o ilustrare mai buna a realitatii alternative prezentate de mass-media de stat din Rusia decat marti, la ora 17:00 GMT, informeaza ironic BBC. In timp ce BBC World TV isi deschidea buletinul cu informatii despre un atac rusesc asupra unui turn de televiziune din capitala Kiev, televiziunea rusa anunta ca Ucraina este responsabila pentru loviturile asupra propriilor orase.

Asadar, ce vad telespectatorii rusi din acest razboi? Ce mesaje aud ei pe calea undelor? Iata mai jos un instantaneu a ceea ce au vazut rusii obisnuiti, marti, 1 martie, pe posturile de televiziune cheie ale tarii, care sunt controlate de Kremlin si de aliatii sai oligarhi.

„Buna dimineata”, pe canalul Channel One, controlat de stat, unul dintre cele mai populare canale din Rusia,  pentru un observator ocazional nu seamana cu emisiunile de mic dejun care se gasesc in multe alte tari, cu amestecul sau de stiri, cultura si divertisment usor.

Marti, ordinea normala de functionare este intrerupta la ora 05:30, ora Moscovei [02:30 GMT]. Prezentatorii anunta ca programul televiziunilor a fost modificat „din cauza unor evenimente bine cunoscute” si ca vor fi difuzate mai multe stiri si subiecte de actualitate. Buletinul de stiri sugereaza ca informatiile despre fortele ucrainene care distrug echipamente militare rusesti sunt false, menite sa „induca in eroare telespectatorii neexperimentati”.

„Pe internet continua sa circule imagini care nu pot fi descrise decat ca fiind false”, explica prezentatorul, in timp ce telespectatorului ii sunt prezentate fotografii cu ceea ce este descris ca fiind „manipulari virtuale nesofisticate”.

Prezentatorul canalului rusesc Channel One a aratat doua fotografii ale aceluiasi vehicul militar – fotografia de sus are ca legenda „Donbas 2014”, iar cea de jos „montaj ucrainean”. El sustine ca fotografia de sus este a unui vehicul ucrainean distrus in zona de conflict in 2014 si ca fotografia de jos este aceeasi imagine, manipulata pentru a o face sa para a fi un echipament rusesc recent distrus. El spune ca a fost adaugat un „Z” – un marcaj obisnuit pentru echipamentele militare rusesti.

Mai tarziu in cursul diminetii, la ora 08:00, ora Moscovei, incepe buletinul matinal al postului de televiziune NTV, care este detinut de o filiala a Gazprom, o firma controlata de Kremlin. Buletinul se concentreaza aproape exclusiv pe evenimentele din Donbas, regiunea din estul Ucrainei unde, la 24 februarie, Rusia a declarat ca incepe „operatiunea militara speciala” de demilitarizare si denazificare a Ucrainei.

Nu se face nicio mentiune despre sinistrul convoi militar de kilometri care serpuieste din Belarus, in nord, spre capitala Ucrainei, Kiev.

„Incepem cu cele mai recente stiri din Donbas. Luptatorii LNR [Republica Populara Luhansk] isi continua ofensiva, dupa ce au parcurs 3 km, in timp ce unitatile DNR [Republica Populara Donetk] au parcurs 16 km”, spune prezentatorul de la NTV.

Prezentatorul se refera la rebelii sustinuti de Moscova, care controleaza asa-numitele Republici Populare Donetk si Luhansk de la interventia Rusiei in estul Ucrainei, in urma cu opt ani.

Pe Rossiya 1 si Channel One – cele mai populare doua canale rusesti, ambele controlate de stat – fortele ucrainene sunt acuzate de crime de razboi in regiunea Donbas. Amenintarea la adresa civililor din Ucraina nu vine din partea fortelor rusesti, ci din partea „nationalistilor ucraineni”, afirma prezentatorul Rossiya 1: „Ei folosesc civilii ca scut uman, pozitionand in mod deliberat sisteme de atac in zone rezidentiale si intensificand bombardamentele asupra oraselor din Donbas”.

Prezentatorul de la Channel One anunta ca trupele ucrainene „se pregatesc sa bombardeze case rezidentiale” si sa bombardeze depozite cu amoniac, in „acte de provocare impotriva civililor si a fortelor ruse”.

Evenimentele din Ucraina nu sunt calificate drept razboi. In schimb, ofensiva este descrisa drept o operatiune de demilitarizare care vizeaza infrastructura militara sau o „operatiune [militara] speciala de aparare a republicilor populare”.

Pe tot parcursul programului televiziunii controlate de stat, prezentatorii si corespondentii folosesc un limbaj si imagini emotionante pentru a face „paralele istorice” intre „operatiunea militara speciala” a Rusiei in Ucraina si lupta Uniunii Sovietice impotriva Germaniei naziste.

„Tacticile nationalistilor care se folosesc de copii pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Razboi Mondial”, spune prezentatorul unei emisiuni matinale de pe canalul infratit cu Rossiya 1, Rossiya 24.

„Ei se comporta ca niste fascisti, in sensul propriu al acestui cuvant: neonazistii isi pun armamentul nu doar langa casele rezidentiale, ci si acolo unde se adapostesc copiii, in subsoluri”, adauga corespondentul intr-un reportaj video cu titlul „Fascismul ucrainean”.

Mesajul este un ecou la afirmatiile neprobate facute de Vladimir Putin saptamana trecuta, potrivit carora Ucraina folosea femei, copii si batrani ca scuturi umane.

In timp ce presa din Occident se intreaba daca asaltul lui Putin a avut dificultati in a face progrese rapide, televiziunea rusa prezinta operatiunile rusesti ca fiind foarte reusite. Actualizarile regulate ofera cifrele privind echipamentele si armamentul ucrainean distrus. Mai mult de 1.100 de instalatii de infrastructura militara ucraineana au fost dezactivate si sute de echipamente au fost distruse, spun stirile de dimineata. Nu se mentioneaza nicio victima rusa.

Buletinele de stiri matinale rusesti abia daca recunosc ofensivele armatei sale in alte parti ale Ucrainei. Corespondentii televiziunii de stat nu relateaza de la fata locului din locuri precum Kiev si Harkov, cele doua orase mari in care au fost bombardate locuintele oamenilor. In schimb, ei sunt incorporati in trupele din Donbas.

La editia de dupa-amiaza a stirilor, NTV mentioneaza in sfarsit evenimentul care a dominat ore intregi de acoperire la BBC – bombardarea orasului Harkov. Cu toate acestea, postul dezminte orice informatii potrivit carora fortele rusesti ar fi responsabile, numindu-le „false”.

„Judecand dupa traiectoria rachetei, lovitura a fost lansata din nord-vest, unde nu exista forte rusesti”, spune prezentatorul in timpul editiei de stiri de la ora 16:00, ora Moscovei. Patru ore mai tarziu, un buletin difuzat de Rossiya 1 merge mai departe, acuzand chiar Ucraina pentru bombardament.

„Sa lovesti Harkov si sa spui ca a fost Rusia. Ucraina se loveste singura si minte Occidentul. Cum este posibil sa insele poporul?”, se intreaba acesta.

In timpul buletinului de la ora 17:00, prezentatoarea Rossiya 1 prezinta ceea ce ea spune ca este „principalul obiectiv” al Rusiei in Ucraina: „Apararea Rusiei impotriva amenintarii din partea Occidentului, care se foloseste de poporul ucrainean in confruntarea cu Moscova”.

Pentru a contracara ceea ce este descris ca fiind „stiri false si zvonuri” despre Ucraina care circula online”, ea anunta ca guvernul rus lanseaza un nou site web unde „vor fi publicate doar informatii adevarate”.

Posturile de televiziune sunt obligate de catre organismul de supraveghere a presei Roskomnadzor sa urmeze naratiunea oficiala.

Dar asta nu inseamna ca nu a existat varietate in tonul reportajelor de marti. In timp ce buletinele de stiri vorbeau despre crimele de razboi ucrainene, Vyacheslav Nikonov, gazda pro-Kremlin a emisiunii de actualitate Marele Joc de la Canal 1 TV, a vorbit despre dragostea sa pentru Ucraina: „Iubesc foarte mult Ucraina, ii iubesc pe ucraineni. Am calatorit prin tara in mai multe randuri. Este intr-adevar o tara stralucitoare, minunata. Si cred ca Rusia este, desigur, interesata ca aceasta sa fie o tara prospera, prietenoasa… Cauza noastra este dreapta. Vom fi victoriosi”.

Un numar tot mai mare de rusi tineri au tendinta de a se informa de pe site-uri independente sau de pe retelele de socializare si, cu cat razboiul se prelungeste, cu atat mai multe imagini si videoclipuri cu soldati morti si prizonieri de razboi ies la suprafata. Dar autoritatile reactioneaza la acest lucru.

Roskomnadzor a ordonat TikTok sa elimine continutul militar si politic din sugestiile sale pentru minori, reclamand ca, „in majoritatea cazurilor, aceste materiale au un pronuntat caracter antirusesc”. De asemenea, a cerut ca Google sa elimine ceea ce descrie ca fiind informatii false despre pierderile raportate de armata rusa, iar Reuters raporteaza ca a reintrodus o incetinire a vitezei de incarcare a Twitter din cauza „rapoartelor false” despre „operatiunea militara speciala” a Moscovei si a restrictionat accesul la Facebook.

Roskomnadzor a dat instructiuni institutiilor media sa foloseasca numai informatii din surse oficiale rusesti atunci cand relateaza despre invazie, cerandu-le sa retraga orice reportaj care face referire la „o declaratie de razboi” sau la „o invazie”. Le-a amenintat cu amenzi si cu blocarea daca nu iau masuri. Site-urile web ale canalului de televiziune independent Dozhd si ale popularului post de radio liberal Ekho Moskvy au fost blocate pentru presupuse indemnuri la extremism si violenta, precum si pentru „raspandirea sistematica de informatii false despre activitatile armatei ruse”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

3 ore ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

57 de minute ago

NASA testeaza un mic motor cu reactie de numai 1,3 metri pentru a dezvolta avioane ultra-eficiente de noua generatie

Dezvoltarea unui nou sistem de motoare pentru avioane necesita cercetari si dezvoltari ample. In prezent,…

35 de minute ago

21 de ani de puscarie pentru spionaj in favoarea Rusiei. Un fost angajat al NSA si-a aflat pedeapsa

Un specialist in domeniul cibernetic care a lucrat pentru scurt timp la agentia ultrasecreta americana…

2 ore ago

Un turist turc, impuscat mortal la Ierusalim dupa ce a injunghiat un politist israelian

Un ofiter de politie a fost ranit moderat intr-un atac cu arma alba in Orasul…

O oră ago