externe

BREAKING Spre furia Turciei, presedintele SUA a recunoscut genocidul armean: „Americanii ii onoreaza pe toti armenii care au fost ucisi in genocidul care a inceput pe 24 aprilie, in urma cu 106 ani”

Presedintele SUA Joe Biden a recunoscut sambata genocidul armean sambata, devenind primul presedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacrati de Imperiul Otoman in 1915, relateaza AFP.

In declaratia traditionala a Casei Albe difuzata cu ocazia zilei de comemorare, 24 aprilie, se mentioneaza pentru prima data cuvantul ”genocid”.

”Americanii ii onoreaza pe toti armenii care au pierit in genocidul care a inceput pe 24 aprilie in urma cu 106 ani”, a scris Joe Biden.

”Afirmam istoria. Nu facem acest lucru pentru a coplesi pe nimeni, ci pentru a ne asigura ca ceea ce s-a intamplat nu se va mai repeta niciodata”, a adaugat el, citat de Agerpres.

Citeste si: Reactia furtunoasa a Turciei dupa ce SUA au recunoscut genocidul armean: „Presedintele SUA nu are nici autoritatea legala, nici autoritatea morala de a ne da lectii in privinta istoriei”

La 24 aprilie 1915 au fost inchisi in inchisorile Imperiului Otoman si apoi ucisi cei mai buni reprezentanti ai intelectualitatii armene – scriitori, profesori, medici, preoti. Au murit 1.500.000 de armeni, adica aproape jumatate din populatia armeana la acea perioada. Populatia armeana din Anatolia si Cilicia, catalogata de autoritati drept „inamic intern”, a fost constransa sa plece in exil in desertul Mesopotamiei. Numerosi armeni au fost ucisi pe drum sau in tabere de refugiati.

De atunci, poporul armean lupta pentru recunoasterea si condamnarea internationala a genocidului. Pana in prezent, genocidul comis impotriva armenilor intre 1915 si 1917 a fost recunoscut oficial de 22 de tari si de mai multe organizatii internationale, inclusiv de Parlamentul European.

Turcia nu accepta insa ca evenimentele tragice ce au avut loc la inceputul secolului trecut in estul Anatoliei sa fie catalogate drept genocid, Ankara vorbind de represalii impotriva unui popor care s-a aliat cu „dusmanul rus” in primul razboi mondial. Totodata, Ankara sustine ca cifra de 1,5 milioane este exagerata si ca numarul victimelor este de ordinul a catorva sute de mii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ce spun liderii PSD si PNL despre „Cartelul din Carpati”. Ciolacu: „Nu am stiinta, o sa ma informez”

Liderii PSD si PNL au comentat cu mare reticenta investigatia "Cartelul din Carpati" realizata de…

O oră ago

Filipine solicita expulzarea diplomatilor chinezi pe masura ce conflictul din Marea Chinei de Sud se intensifica

Consilierul pentru securitate nationala din Filipine, Eduardo Ano, a cerut vineri expulzarea diplomatilor chinezi din…

4 ore ago

Zeci de protestatari pro-palestinieni arestati la Penn si MIT. In alte universitati, administratia a dat curs cererilor studentilor

Politia a demontat tabere si a arestat zeci de protestatari pro-palestinieni, vineri, la Institutul de…

4 ore ago

Rusia: Trei persoane au murit si sase au ajuns la spital dupa ce un autobuz a cazut in rau la Sankt Petersburg

Trei persoane au murit, iar alte sase au ajuns in stare grava la spital, vineri,…

4 ore ago