externe

BREAKING Turcia si-a dat acordul pentru aderarea la NATO a Finlandei si Suediei: „Finlanda, Suedia si Turcia si-au luat angajamentul de a-si extinde sprijinul reciproc impotriva amenintarilor la adresa securitatii”

Turcia si-a ridicat marti seara obiectia fata de cererile de aderare la NATO depuse de Finlanda si Suedia, deschizand calea pentru ca cele doua tari sa se alature aliantei militare.

Cele trei tari au semnat un memorandum de intelegere la Madrid marti seara, inaintea unui summit al liderilor NATO, informeaza Politico.

Invazia Rusiei in Ucraina a provocat o schimbare a opiniei publice din nordul Europei in favoarea NATO, ceea ce a determinat Helsinki si Stockholm sa depuna cereri oficiale de aderare la mijlocul lunii mai.

Insa conducerea turca, invocand ingrijorari legate de presupusul sprijin al celor doua tari pentru grupurile kurde si de exporturile de arme, a blocat procesul.

Marti, dupa saptamani de discutii, cele trei tari au ajuns la un acord.

„Ministrii nostri de externe au semnat un memorandum trilateral care confirma faptul ca, la summitul de la Madrid de saptamana aceasta, Turcia va sustine invitarea Finlandei si Suediei de a deveni membre ale NATO”, a declarat presedintele finlandez Sauli Niinisto.

„Memorandumul nostru comun subliniaza angajamentul Finlandei, Suediei si Turciei de a-si extinde sprijinul deplin impotriva amenintarilor la adresa securitatii reciproce”, a adaugat liderul finlandez. „Faptul ca vom deveni aliati in cadrul NATO va consolida si mai mult acest angajament”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

45 de minute ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

2 ore ago

Polonia: Pretul gazelor va creste cu peste 50%, anunta cel mai mare furnizor de gaze din tara. Cum incearca guvernul sa atenueze impactul asupra populatiei

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clientilor sai scrisori…

2 ore ago

In ciuda amenintarilor cu deportarea, si mai multi migranti incearca sa ajunga in Marea Britanie

Zeci de migranti in doua barci pneumatice au ajuns sambata pe coasta de sud a…

3 ore ago

Berlinul vrea sa doneze vila lui Goebbels. Daca nu sunt doritori, va fi demolata

Guvernul german vrea sa cedeze o vila detinuta candva de ministrul propagandei lui Adolf Hitler,…

3 ore ago

Micutzu, despre Ciolacu: „Nu stie sa lege cinci cuvinte, pare la baza analfabet. Eu zic ca de asta nu-i vedem pe astia cum scriu” – Video

Actorul Cosmin Nedelcu (Micutzu) are o pozitie acida in legatura cu premierul PSD Marcel Ciolacu.…

5 ore ago