externe

Cancelarul Austriei a demisionat. Procurorii il acuza de fapte similare celor comise de PSD si PNL in Romania: cumpararea presei cu bani publici

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat ca ar fi implicat intr-o afacere de coruptie, si-a anuntat demisia sambata seara, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Kurz a indicat intr-o declaratie catre mass-media ca-l propune pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, un diplomat de cariera, drept succesor al sau, potrivit Reuters.

El a explicat ca se retrage pentru „stabilitatea” tarii, respingand in acelasi timp „acuzatiile false”.

Kurz intentioneaza sa ramana liderul partidului sau conservator si sa preia conducerea acestuia in parlament, a adaugat acesta.

Sebastian Kurz este investigat sub suspiciunea de dare de mita si de abuz de incredere, au anuntat miercuri procurorii anticoruptie, dupa ce la sediul partidului conservator la putere si in mai multe birouri ale colaboratorilor sai au fost efectuate perchezitii.

Presa austriaca a relatat ca procurorii au suspiciuni ca Ministerul de Finante a cumparat reclama intr-un tabloid in schimbul publicarii unor materiale si unor sondaje favorabile lui Kurz si partidului sau. In total, noua persoane sunt investigate.

Acuzatiile se refera la perioada cuprinsa intre 2016 si 2018, cand fondurile ministerului finantelor au fost suspectate ca ar fi fost utilizate pentru a manipula sondajele de opinie in favoarea partidului sau, relateaza BBC.

In perioada respectiva, Sebastian Kurz nu era cancelar, insa facea parte din Guvern.

Potrivit procurorilor, un grup media ar fi „primit bani” in schimbul acestor anchete cu privire la popularitate. Grupul respectiv este, potrvit presei austriece, tabloidul Osterreich.

„Ganditi-va ca un politician din Romania si-ar da demisia pentru ca inainte sa ajunga premier a avut o combinatie cu patronul unui ziar pentru a publica sondaje false. In Romania, sute de milioane de lei au ajuns la presa si nimeni nu stie exact pentru ce servicii. Dar la noi e liniste, sondajele se platesc din bani de la bugetul de stat, la fel o mare parte din presa. Ar rade cineva cand ar auzi asemenea acuzatie.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, si-a dat in aceasta seara demisia dupa acuzatiile procurorilor legate de combinatiile avute cu un patron de presa pentru publicarea unor sondaje false. El nu avea functia de cancelar in momentul publicarii sondajelor”, a comentat jurnalistul Cristian Andrei (Europa Libera) pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

1 minut ago

Daniel Ghita recunoaste ca Pandele l-a bagat in Parlament: „Unicul om care a crezut in mine”. Ghita, sustinator al Rusiei in razboiul cu Ucraina

Deputatul PSD Daniel Ghita a recunoscut, duminica, intr-o postare pe Facebook ca Florentin Pandele, sotul…

38 de minute ago

Pieleanu iese cu un nou sondaj, l-a trantit pe Piedone pe locul 3. Acum o luna, Piedone era pe locul 1 cu 44%

Un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD sustine ca Gabriela Firea a trecut deja pe…

3 ore ago

Guvernul portughez anunta ca nu intentioneaza sa plateasca despagubiri fostelor colonii: „Am mentinut relatii excelente”

Lisabona nu intentioneaza sa plateasca despagubiri pentru sclavia si colonialismul transatlantic, a declarat sambata guvernul…

29 de minute ago

Ministerul britanic al Apararii: 450.000 de militari rusi au fost ucisi sau raniti. 3.000 de tancuri, 109 avioane si 23 de nave distruse

Potrivit UK Defence Journal, numarul soldatilor rusi ucisi sau raniti pe front in Ucraina, pana…

3 ore ago

Doi ursi, pusi pe fuga dupa ce au incercat sa atace un campion de karate, in Japonia

O pereche de ursi au ales persoana nepotrivita cu care sa se puna in Japonia,…

2 ore ago