Cancelarul Austriei anunta din nou ca refuza sa accepte Romania in Schengen. Expert: „Romania are sanse putine de castig daca da Austria in judecata”

externe

Cancelarul austriac Karl Nehammer anunta intr-un interviu pentru presa de la Viena ca isi mentione vetoul privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Cancelarul a declarat ca are in vedere introducerea de controale extraordinare la frontierele cu Italia, partener Schengen. La intrebarea: „Vom controla in curand si frontiera cu Italia dupa ce Lampedusa a declarat stare de urgenta?”, cancelarul a raspuns intr-un interviu acordat ziarului „Kleine Zeitung”, duminica, cu: „Da”.

Nehammer a mentionat ca vrea sa mentina dreptul de veto al Austriei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Avand in vedere numarul mare de migranti, consiliul municipal al insulei Lampedusa, in sudul Italiei, declarase miercuri seara starea de urgenta. 9.000 de persoane debarcasera pe insula incepand de luni, cu aproape o treime mai mult decat numarul total de locuitori, care este de 6.300.

Potrivit lui Nehammer, autoritatile austriece au intensificat operatiunile de dragare in zona de frontiera cu Italia ca raspuns la instituirea starii de urgenta in Lampedusa. „Urmarim acest lucru. Este vorba despre lupta impotriva rutelor de contrabanda (…)”, a declarat presedintele OVP, care a precizat ca a vorbit la telefon cu premierul italian Giorgia Meloni pe aceasta tema.

In pofida nemultumirilor din Romania si Bulgaria fata de refuzul Austriei de a admite cele doua tari in spatiul Schengen, cancelarul federal isi mentine veto-ul.

„Extinderea poate fi pusa in aplicare doar atunci cand protectia frontierelor externe functioneaza. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung”, citat de Der Standard.

Romania a amenintat recent ca va da in judecata Austria din cauza veto-ului. Expertul in drept european Walter Obwexer, de la Universitatea din Innsbruck, vede insa putine sanse pentru un astfel de proces.

Citeste si: Marcel Ciolacu anunta ca va ataca Austria la Curtea de Justitie a UE daca guvernul de la Viena va continua sa se opuna intrarii Romaniei in Schengen

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: