externe

China a testat o super-arma care poate lovi din spatiu in orice punct de pe glob. Pentagonul a fost luat prin surprindere

Un articol publicat de Financial Times afirma ca Republica Populara Chineza a testat un vehicul hipersonic cu capacitate nucleara, care merge in spatiu si traverseaza globul intr-un mod asemanator cu cel orbital si apoi penetreaza atmosfera spre tinta sa. Ar exista implicatii uriase daca un astfel de sistem ar fi operationalizat. Financial Times a vorbit cu cinci oficiali SUA care au confirmat testul, guvernul american fiind luat total pe nepregatite de acesta.

Zborul de proba a avut loc in jurul lunii august, vehiculul „boost-glide” fiind ridicat in spatiu de o racheta Long March 2C. Lansarea rachetei, a 77-a de acest tip, nu a fost dezvaluita de Beijing, in timp ce a 76-a si a 78-a au fost – ultima dintre ele a avut loc la sfarsitul lunii august. Financial Times afirma ca vehiculul hipersonic testat a ratat tinta cu cateva zeci de kilometri, dar acest lucru nu este deloc linistitor, avand in vedere capacitatile sale.

La baza acestui concept din epoca Razboiului Rece se afla un sistem de bombardament orbital fractionat sau FOBS. Proiectilul ar putea efectua un zbor de manevra foarte lung prin atmosfera la viteze foarte mari pana la tinta.

Conceptul FOBS a fost mult timp un motiv de ingrijorare din cauza potentialului sau de a ocoli nu doar apararea antiracheta, ci chiar si multe alte capacitati de avertizare timpurie. In comparatie cu o racheta balistica intercontinentala traditionala (ICBM), o FOBS poate executa aceleasi lovituri, dar din vectori extrem de imprevizibili. Limitarile de raza de actiune devin, de asemenea, un non-factor, iar momentul unei lovituri de intrare este, de asemenea, mult mai putin previzibil.

Vehiculul hipersonic, care coboara de la altitudine mare cu o viteza extrema, ar putea parcurge mii de kilometri pana la tinta sa. Complicand si mai mult lucrurile, aceste sisteme pot ataca de la polul sud, nu doar de la nord, unde se concentreaza cea mai mare parte a aparatului american de avertizare timpurie, de urmarire si de aparare impotriva rachetelor balistice. Interceptarea unui astfel de sistem ar fi, de asemenea, foarte dificila, mai ales avand in vedere ca tehnica americana de interceptare la jumatatea traiectoriei se concentreaza pe profilurile de zbor ale rachetelor balistice traditionale, care au mai degraba o traiectorie parabolica si au raze de actiune in general cunoscute pentru fiecare etapa de zbor.

FOBS poate intra in atmosfera dincolo de raza de actiune a unui interceptor, iar vehiculul hipersonic isi croieste drum prin atmosfera pana la tinta finala, explica The Drive.

Vehiculele hipersonice in sine sunt, de asemenea, foarte greu de doborat, neexistand in acest moment nicio aparare reala impotriva lor. Concepte defensive elaborate sunt in lucru, dar eficacitatea lor va depinde de cat de repede se deplaseaza aceste vehicule, de manevrabilitatea lor, de densitatea in numar, de ce senzori terti sunt disponibili pentru a ajuta la generarea unei solutii de depistare si multe altele.

Luna trecuta, Frank Kendall, secretarul fortelor aeriene americane, a lasat sa se inteleaga ca Beijingul dezvolta o noua arma. El a spus ca Beijingul a facut progrese uriase, inclusiv „potentialul pentru lovituri globale … din spatiu”. El a refuzat sa ofere detalii, dar a sugerat ca Beijingul dezvolta ceva asemanator cu „Sistemul de bombardament orbital fractionat” pe care URSS l-a desfasurat pentru o parte a Razboiului Rece, inainte de a-l abandona.

„Daca folosesti o astfel de abordare, nu trebuie sa folosesti o traiectorie ICBM traditionala. Este o modalitate de a evita apararea si sistemele de avertizare a rachetelor”, a declarat Kendall.

In august, generalul Glen VanHerck, seful Comandamentului nord-american de aparare aerospatiala, a declarat la o conferinta ca Beijing „a demonstrat recent capacitati foarte avansate de zbor  hipersonic”. El a avertizat ca aceasta capacitate chineza „va reprezenta o provocare semnificativa pentru capacitatea Norad de a furniza avertizari privind amenintarile si evaluarea atacurilor”.

Ideea ca cel putin unele dintre sutele de presupuse silozuri din desertul chinezesc, construite pentru a gazdui noi rachete balistice, ar putea fi intr-o zi inarmate cu o astfel de arma, este foarte ingrijoratoare. De asemenea, ar putea fi inca un alt factor important care ar putea determina Pentagonul sa implementeze un nou sistem spatial de avertizare timpurie si de urmarire a rachetelor hipersonice si balistice.

China ar fi capabila sa desfasoare zeci sau chiar sute de astfel de rachete in acelasi timp.

Cu toate acestea, Chinei ii va lua ceva timp pentru a perfectiona un astfel de sistem si pentru a-l ambala intr-o configuratie militarizata care sa poata fi desfasurata rapid.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Rusia: Sef de grupare mafiota, eliberat pentru a lupta in Ucraina. „Nu ma vor lua prizonier. Chiar daca raman fara gloante, voi continua sa lupt cu dintii”

Un cunoscut lider rus al crimei organizate a parasit colonia penitenciara in care isi ispasea…

42 de minute ago

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

4 ore ago

Iohannis a promulgat legea, alegerile prezidentiale vor avea loc cu trei luni inainte ca presedintele sa-si finalizeze mandatul

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea care stabileste ca alegerile pentru presedintele Romaniei pot…

14 minute ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

2 ore ago

Iohannis a depus cerere de pensionare, postul sau de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” devine vacant

Klaus Iohannis a depus cerere de pensionare din postul de profesor. Astfel, catedra de profesor…

O oră ago

Tarile G7 au convenit sa inchida centralele electrice pe carbune fara dispozitive de captare carbonului pana in 2035

Tarile G7, reunite in Italia, au decis marti sa inchida treptat centralele electrice pe carbune…

O oră ago