externe

China anunta o „noua ordine mondiala” alaturi de Rusia, „mai justa”: „Sub conducerea strategica a presedintelui Xi Jinping si a presedintelui Vladimir Putin, relatiile noastre au progresat mereu pe calea cea buna”

China lucreaza cu Rusia la stabilirea unei ordini internationale „mai juste”, a afirmat cel mai important responsabil al diplomatiei chineze, Yang Jiechi, cu cateva zile inainte de o intrevedere prevazuta intre presedintii celor doua tari, informeaza marti AFP, citata de Agerpres.

Xi Jinping ar urma sa aiba cu Vladimir Putin o intrevedere saptamana aceasta in Uzbekistan, in marja summitului Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), potrivit diplomatiei ruse.

Relatiile Beijing-Moscova erau tumultoase in timpul Razboiului Rece, insa cele doua tari s-au apropiat in ultimele decenii, in special pentru a contracara influenta SUA.

„Sub conducerea strategica a presedintelui Xi Jinping si a presedintelui Vladimir Putin, relatiile noastre au progresat mereu pe calea cea buna”, a declarat luni Yang Jiechi, responsabil pentru diplomatie in cadrul Partidului Comunist chinez, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei.

Personalitate de prim plan, a carei influenta este chiar mai mare decat cea a ministrului de externe, Yang a facut aceste declaratii in timpul unei intrevederi cu ambasadorul Rusiei in China, Andrei Denisov, aflat la sfarsit de mandat.

„China este dispusa sa conlucreze cu Rusia pentru a pune in aplicare, in permanenta, spiritul cooperarii strategice la nivel inalt intre tarile noastre, pentru a apara interesele noastre comune si a promova dezvoltarea ordinii internationale intr-o directie mai justa si mai rezonabila”, a subliniat Yang.

Lovita de sanctiunile occidentale si izolata diplomatic de la declansarea invaziei sale in Ucraina, Rusia cauta sa-si intareasca relatiile cu tarile asiatice, in special cu China.

Diplomatia chineza nu a condamnat invazia rusa. In schimb, ea a denuntat sanctiunile occidentale impotriva Moscovei si vanzarile de arme catre autoritatile ucrainene.

In ultima saptamana, numarul trei al regimului comunist, Li Zhanshu, care este si presedintele Adunarii Populare Nationale, a devenit liderul chinez cel mai important care s-a deplasat in Rusia de la declansarea interventiei militare a Moscovei in Ucraina. In timpul vizitei sale, el a laudat „nivelul inedit” de incredere si cooperare intre Beijing si Moscova.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

12 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

12 ore ago

Violenta izbucneste la UCLA in timp ce politia pune capat protestelor de la Universitatea Columbia din New York, arestand 280 de persoane

Tensiunile au crescut, miercuri, in campusurile americane, cand sustinatorii pro-israelieni au atacat o tabara de…

12 ore ago

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze…

12 ore ago