Categories: actualitate

Cinci ciudatenii stridente ale atacului de la Moscova: „Versiunea oficiala a autoritatilor ruse nu are nicio credibilitate”

Nexta, publicatie de limba rusa independenta, a scos in evidenta cinci ciudatenii evidente in legatura cu atacul terorist de la Crocus City Hall de la Moscova. Acestea contrazic versiunea oficiala a autoritatilor de la Moscova.

Prima ciudatenie

Ambasada SUA a avertizat Rusia in noaptea de 7 spre 8 martie ca teroristii se pregatesc de un atac. Putin a luat in deradere avertismentele americanilor, dupa care acestea au fost ignorate. Se stie ca unul dintre atacatori a efectuat o recunoastere in „Crocus” cu o zi inainte de avertismentul Ambasadei SUA privind atacul: teroristul a fost  filmat de camerele de luat vederi.

Daca Kremlinul, in ciuda avertismentelor, nici macar nu a fost la curent cu planurile teroristilor, acesta este cel mai mare esec al serviciilor de securitate rusesti din ultimii ani.

A doua ciudatenie

Fortele speciale au avut nevoie de prea mult timp pentru a ajunge la locul atacului terorist. Trupele ruse au ajuns la locul atacului terorist la aproape o ora dupa ce acesta a inceput. In acest timp, teroristii au putut scapa. Pompierii nu au putut incepe sa stinga complet incendiul, deoarece asteptau ca fortele speciale sa „elibereze zona”.

A treia ciudatenie

Declaratii oficiale ale Kremlinului. In timp ce incendiul de la Crocus nici macar nu fusese inca stins, autoritatile ruse au acuzat Ucraina pentru atacul terorist, fara absolut nicio dovada.

In ciuda faptului ca suspectii atacului terorist s-au dovedit a fi cetateni tadjici asociati cu ISIS, iar gruparea insasi a revendicat responsabilitatea, Kremlinul nu a renuntat la „urma ucraineana”.

Desi aceasta versiune este atat de nesustenabila incat nici macar in anturajul lui Putin nu cred in ea, ea se incadreaza perfect in imaginea de ansamblu a propagandei rusesti menite sa demonizeze Ucraina.

Ancheta in sine si declaratiile oficiale ale autoritatilor au fost ajustate la aceasta versiune, iar propagandistii rusi au fost instruiti sa o difuzeze cat mai mult posibil in mass-media.

Conform logicii Kremlinului, prin invinovatirea Ucrainei pentru acest atac terorist barbar, acesta va reusi sa ii motiveze pe rusi pentru a accepta viitoarea mobilizare. De asemenea, este demn de remarcat faptul ca Putin nu s-a adresat natiunii in ziua atacului, ci abia aproape 24 de ore mai tarziu. Kremlinul a petrecut aproape o zi intreaga cautand orice dovada a implicarii Ucrainei, dar nu a reusit sa gaseasca niciuna.

A patra ciudatenie

Traseul teroristilor. Presupusii autori ai atacului terorist nu si-au schimbat masina cand au fugit, desi aceasta era deja cautata, ceea ce a facut aproape imposibila fuga lor.

Barbatii inarmati, dupa ce au parasit Moscova, se puteau ascunde cu usurinta intr-o zona impadurita din regiunea Moscovei, dupa care puteau schimba de mai multe ori vehiculul. Cu toate acestea, nu au facut acest lucru si au decis sa ajunga la granita cu o masina pe care o cautau fortele de ordine.

Teroristii au traversat regiunea Moscovei pe una dintre autostrazile principale cu o viteza de 50 km/h. Au fost opriti abia dupa 300 de kilometri. De ce li s-a permis sa ajunga atat de departe?

Putin sustine ca teroristii au ajuns pana la granita cu Ucraina pentru ca exista o „fereastra” deschisa pentru ei.

Ulterior, dictatorul belarus Lukasenko a facut ca versiunea lui Putin sa fie nula si neavenita, spunand ca atacatorii de la Crocus „nu au putut intra” in Belarus din cauza granitei bine securizate, asa ca s-au indreptat spre Ucraina.

Adica nu au planuit de la inceput sa mearga in Ucraina, ceea ce este rezonabil: acolo totul este minat si nesigur, in timp ce in Belarus, avand in vedere granita deschisa cu Rusia, este mai rapid si mai usor sa ajungi acolo.

Mai exista o alta varianta, aceea ca teroristii s-au ratacit si au mers cu masina incotro au vazut cu ochii, desi, daca tinem cont de faptul ca atacul in sine a fost bine planificat, planul de evadare ar trebui sa fie si el planificat.

A cincea ciudatenie

Reactia autoritatilor ruse la atacul terorist. Serviciile de securitate rusesti au ratat pregatirea atacului terorist, nu au reusit sa-l previna sau nu au reusit sa-i elimine pe teroristi la locul faptei. Nu se stie de unde au facut teroristii rost de arme si cati dintre ei au fost de fapt. Autoritatile nu fac publice inregistrarile video de supraveghere.

Suspectii au fost torturati cu brutalitate

Urechea unuia dintre presupusii teroristi a fost taiata si acesta a fost fortat sa o manance, un alt suspect a fost torturat prin electrocutare cu fire la organele genitale. Nu este un secret ca fortele de securitate rusesti tortureaza oamenii, dar in trecut au incercat sa o faca in secret.

Scurgerea acestor imagini socante a fost un spectacol si un efort concertat de intimidare nu atat a teroristilor reali, cat a rusilor anti-razboi din interiorul tarii.

Atacurile incendiare asupra centrelor de recrutare militara, sabotarea cailor ferate si alte metode violente de nesupunere sunt considerate terorism de catre autoritatile ruse. Publicarea filmarilor cu torturi a fost intampinata de un val de comentarii pozitive pe internetul rusesc, ceea ce sugereaza ca a fost si un element de satisfactie psihologica pentru rusii care au cerut pedepsirea brutala a teroristilor.

In plus, dupa atacul terorist, abolirea moratoriului privind pedeapsa cu moartea a fost discutata in mod insistent in Rusia, ceea ce poate insemna inceputul unei noi runde de represiune.

Concluzie

In acest moment, atacul terorist de la Crocus lasa mai multe intrebari decat raspunsuri. Un lucru este cunoscut: Kremlinul nu a putut sau nu a vrut sa il impiedice, desi a avut toate sansele. Acum, Putin vrea sa se foloseasca de atacul terorist pentru a alimenta isteria antiucraineana si pentru a-si mobiliza sustinatorii. Versiunea oficiala a autoritatilor ruse nu inspira nicio credibilitate.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

O oră ago

Ministrul israelian al Securitatii Nationale, Ben-Gvir, a fost ranit intr-un accident rutier, dupa ce masina in care se afla s-a rasturnat – VIDEO

Ministrul israelian de extrema-dreapta al Securitatii Nationale, Itamar Ben-Gvir, a fost ranit usor si transportat…

6 ore ago