analize

Cine sunt protestatarii din Iran. Ce sanse au sa provoace o schimbare radicala a regimului

Cine sunt protestatarii din Iran si ce vor ei? Impotriva cui protesteaza? Iata cateva intrebari la care a incercat sa raspunda BBC.

Protestatarii au iesit in strada, in aceste zile, in Teheran si in alte cateva orase, precum Isfahan. In mare parte, protestatarii sunt studenti si membri ai clasei mijlocii, infuriati de moartea celor din avionul ucrainean. Ei acuza autoritatile ca nu au spus initial adevarul despre prabusirea avionului. Dar s-au auzit si sloganuri impotriva liderului suprem, ayatolahhul Khamenei, si a regimului islamic.

„Multi dintre ei aveau cunoscuti printre pasagerii avionului, de asemenea sunt si studenti care isi permit sa calatoreasca in strainatate”, spune corespondentul BBC Rana Rahimpour.

Nu exista deoacamdata un lider al protestatarilor, o figura in jurul careia sa se uneasca, declara Fatemeh Shams, profesor iranian la Universitatea din Pennsylvania.

Sistemul politic iranian permite alegeri, insa partidele trebuie sa respecte reguli impuse de Republica Islamica. La alegerile parlamentare din 2016, aproape jumatate dintre candidati au fost respinsi de catre Consiliul Gardienilor. Politicienii care ar dori sa schimbe actualul sistem nu au voie sa candideze.

In Iran au fost totusi cateva miscari reformiste, figura centrala fiind fostul presedinte Mohammad Khatami (1997-2005). El a reusit sa sa provoace cateva schimbari, limitate, in plan social si economic. Intentiile de reforma mai ampla au fost blocate de conservatori, Khatami ajungand la un moment dat sa fie marginalizat si sa i se blocheze accesul in presa.

In 2009, o provocare majora la adresa regimului a intervenit dupa ce conservatorul Mahmoud Ahmadinejad a castigat prezidentialele. Contracandidatii sai, Mir Hossein Mousavi si Mehdi Karroubi, au contestat alegerile si au devenit lideri ai Miscarii Verzi. Milioane de iranieni au iesit in strada si au cerut noi alegeri, insa ayatolahhul Khamenei a insistat ca alegerile sunt valide.

Represiunea impotriva protestatarilor a fost de mare amploare in acel an, zeci de sustinatori ai opozitiei au fost ucisi. Multi lideri ai Opozitiei au fost inchisi, Mir Hossein Mousavi si Mehdi Karroubi fiind in arest la domiciliu mai bine de zece ani.

Recent, au avut loc proteste, la sfarsitul anului 2017 fata de inrautatirea conditiilor economice. Nivelul ridicat al somajului a lovit puternic segmentul tanar al populatiei.

Alte proteste au avit loc in noiembrie 2019, dupa ce guvernul a anuntat o crestere a pretului la combustibili cu 50% pentru a face fata sanctiunilor SUA. Fortele de ordine au intervenit cu duritate. Amnesty International a anuntat ca au fost ucisi 304 oameni, insa Reuters spune ca au fost mai bine de 1500 de morti. Autoritatile au negat ambele informatii si au taiat internetul in tara pentru cinci zile.

Regimul reuseste inca sa mentina situatia sub control, utilizand o combinatie intre restrictii severe impuse liderilor Opozitiei si actiuni represive, concluzioneaza BBC.

Foto: GETTY IMAGES

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Polonia: Pretul gazelor va creste cu peste 50%, anunta cel mai mare furnizor de gaze din tara. Cum incearca guvernul sa atenueze impactul asupra populatiei

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clientilor sai scrisori…

2 minute ago

Micutzu, despre Ciolacu: „Nu stie sa lege cinci cuvinte, pare la baza analfabet. Eu zic ca de asta nu-i vedem pe astia cum scriu” – Video

Actorul Cosmin Nedelcu (Micutzu) are o pozitie acida in legatura cu premierul PSD Marcel Ciolacu.…

3 ore ago

Un europarlamentar german a fost grav ranit intr-un „atac electoral” in Dresda. Alianta pentru Germania (AfD), de extrema-dreapta, principala suspecta

Unul dintre principalii candidati socialisti, din Germania, pentru alegerile europarlamentare din iunie, Matthias Ecke, a…

3 ore ago

Rusia i-a „dat in urmarire” pe Volodimir Zelenski si Petro Porosenko. Pe lista urmaritilor se afla si prim-ministrul estonian Kaja Kallas

Pe pagina ministerul Afacerilor Interne din Rusia a aparut un document in care este mentionat…

3 ore ago

Noua capitala a Egiptului, de peste 58 de miliarde de dolari, prinde viata. Metropola va avea 6,5 milioane de locuitori

In incercarea de a rezolva problema supraaglomerarii din Cairo, guvernul egiptean a decis, acum aproape…

3 ore ago