Ciolacu, la Antena 3: „Eu sunt un om care are toleranta zero la coruptie, cine fura sa se duca la puscarie”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a atacat din nou DNA, marti seara, sustinand a facut „abuzuri” intr-o „anumita perioada”. Ciolacu a pretins ca „eu sunt un om care are toleranta zero la coruptie”.

Intrebat la Antena 3 daca judecatorii romani trebuie sa asculte de CCR, in primul rand, sau de Curtea de Justitie a UE, Ciolacu a indicat catre CCR: „Exista o decizie a CCR in ce priveste Constitutia Romaniei. Pentru mine, lucrurile sunt foarte clare”.

Ciolacu a lansat apoi un nou atac la adresa DNA.

„Au existat derapaje, intr-o perioada, in Romania. Daca ne facem in continuare ca nu vedem, inseamna ca nu invatam nimic. Eu sunt un om care are toleranta zero la coruptie, cine fura sa se duca la puscarie. Dar mi se pare corect sa am toleranta zero si in ce priveste drepturile fundamentale ale oamenilor”, a mai spus Ciolacu.

Ramona Chiriac, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a declarat recent intr-un interviu pentru News.ro ca „suprematia dreptului european e un principiu fundamental”.

As vrea sa discutam si despre statul de drept, pentru ca zilele trecute a fost o decizie a CJUE privind respectarea dreptului european, o decizie catalogata de specialisti drept o palma pentru CCR. Ca imagine de ansamblu, este privita Romania la Bruxelles asemenea Ungariei sau Poloniei, tari aflate in conflict cu UE?

Fiecare stat membru si traseul sau european sunt analizate pe o baza individuala, deci nu se fac asemenea comparatii. Romania a fost un stat foarte constructiv in dialogul cu UE pe tema noului mecanism de raportare pe tema statului de drept. Recenta decizie a Curtii de Justitie reafirma un principiu asupra caruia noi ne-am exprimat constant clar si neechivoc: suprematia dreptului european asupra celui national, principiu fundamental, fara de care nu poate functiona UE, asumat de orice stat membru la data integrarii europene. Suprematia dreptului european impune ca judecatorii nationali sa aiba puterea sa lase neaplicata o decizie a CCR contrara dreptului european.

Dar vedem ca CCR se afla in continuare in razboi cu Bruxelles-ul.

Romania este singurul stat membru aflat sub lupa a doua Mecanisme care vizeaza statul de drept: Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si Mecanismul general cu privire la statul de drept. Ambele prevad acest principiu al suprematiei dreptului european, iar decizia recenta a CJUE trebuie aplicata imediat de toate instantele nationale.

Fara a respecta aceasta decizie a CJUE, mai poate spera Romania la aderarea la Schengen?

Nu. Asa cum spuneam, suprematia dreptului european e un principiu fundamental.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: