politica

Citu si-a pierdut controlul: Sa o anchetam pe Ursula von der Leyen, sa vedem ce a avut in cap cand a facut contractele pentru vaccinuri

Romania a aruncat deja peste doua milioane de vaccinuri anti-Covid si mai are de primit mai multe doze decat totalul cetatenilor, ceea ce inseamna o paguba de sute de milioane de euro de la buget. Cine e de vina pentru aceasta situatie? Premierul Florin Citu spune ca sefa Comisiei Europene si cere nici mai mult, nici mai putin anchetarea ei.

”Nimeni nu a spus ca nu trebuie facute aceste achizitii, pentru ca stim cu totii ca a fost un plan facut de Ursula von der Leyen. E adevarat, putem sa o anchetam pe Ursula, sa vedem ce a avut in cap cand a facut acest contract pentru toata Uniunea Europeana si a venit acest decont”, a Citu, intrebat de jurnalisti despre risipa uriasa cu vaccinuri anti-Covid.

Intrebat daca se poate suspenda acest contract, Citu raspuns ”bineinteles, orice contract se poate suspenda”, spunand ca e treaba actualului Guvern sa faca demersuri necesare.

”Ar tebui sa ne uitam ce s-a achizitionat pana acum, ce s-a folosit si acum avem un guvern care trebuie sa ia decizii. Ministrul Sanatatii putea sa spuna ‘nu vreau sa fac comanda’, ministrul de Finante putea sa spuna ‘nu vreau sa fac plata’”, a adaugat fostul sef PNL.

Citu a mai sustinut ca el nu a avut nimic de-a face cu contractele, pentru ca ”toate au fost decise inainte de a deveni eu premier, au fost decise in UE pana in 2023”.

Guvernul codus de Florin Citu si-a inceput mandatul pe 23 decembrie 2020, cu 4 zile inainte ca primul roman sa fie vaccinat anti-Covid. Anterior, Citu a fost ministru de Finante in Guvernul Ludovic Orban.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dezvaluit duminica, la Antena3, ca Romania a cumparat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de romani, si a acuzat fostul Guvern ca a mai facut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 si 2023, care nu au venit inca in Romania, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro.

Memorandumul ministrului Sanatatii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atributii pe sanatate si de ministrul de Finante si premierul de atunci, Florin Citu, a mai spus Ciolacu.

”Vreau si eu sa explice acesti oameni, si in fata dumneavoastra si in fata procurorilor, cum au facut comanda de inca 40 de milioane de doze de vaccin”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat ca ultimul din lant este Citu. ”E o incoerenta de logica. (…) Eu ce pot sa spun foarte clar este, ca oameni politici, trebuie sa vii sa dai explicatii. Pe urma, daca ai avut interese sau nu ai avut interese, mi-e greu sa cred ca nu ai avut interese la suma de 730 de milioane”, a acuzat el.

Marti, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru suspendarea sau modificarea contractelor pentru achizitia de vaccinuri realizate de catre fostul guvern, in contextul in care dozele nu sunt folosite, iar cheltuielile aferente, de milioane de euro, sunt suportate de la bugetul de stat.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

9 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

9 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

12 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

9 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

9 ore ago