externe

Columbia a expulzat mai multi diplomati argentinieni, dupa ce presedintele Argentinei, Javier Milei, l-a numit pe omologul sau columbian „asasin” si „terorist”

Columbia a ordonat miercuri expulzarea unor „diplomati din ambasadei Argentinei” la Bogota dupa o serie de insulte din partea presedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit „asasin” si „terorist” pe omologul sau columbian, Gustavo Petro.

„In acest context, guvernul columbian a ordonat expulzarea unor diplomati din ambasada Argentinei in Columbia”, a indicat Ministerul de Externe intr-un comunicat, fara a preciza functia sau numarul diplomatilor expulzati.

Ministerul a condamnat „un interviu acordat canalului CNN in care (Javier Milei) s-a exprimat intr-o maniera denigratoare la adresa presedintelui columbian”, Gustavo Petro.

Media americane publicasera fragmente din interviu si citasera cateva dintre remarcile presedintelui Milei legate de Petro: „Nu ne putem astepta la mare lucru de la cineva care a fost un asasin terorist”, a declarat presedintele argentinian, potrivit agentiei Reuters.

Pentru Ministerul de Externe columbian, „expresiile presedintelui argentinian au prejudiciat increderea natiunii noastre, precum si demnitatea presedintelui Petro, care a fost ales democratic” in vara anului 2022 ca primul presedinte de stanga din istoria Columbiei.

Detaliile „expulzarii vor fi comunicate ambasadei Argentinei prin canale diplomatice” obisnuite, a adaugat Bogota. Guvernul argentinian nu a comentat aceasta problema.

„Nu este prima data cand Milei il jigneste pe presedintele columbian, afectand relatiile istorice de fraternitate” dintre cele doua tari, a reamintit Ministerul columbian de Externe.

Relatiile cu Argentina sunt stabile din punct de vedere istoric, dar s-au deteriorat de cand ultraliberalul Javier Milei a venit la putere la Buenos Aires in decembrie 2023. Ambasadorul columbian in Argentina, Camilo Romero, a revenit pentru consultari in tara sa de la sfarsitul lui ianuarie. Milei l-a numit atunci pe Petro un „comunist criminal pe cale de a scufunda Columbia”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

7 ore ago

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

7 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

7 ore ago

Numarul deceselor provocate de inundatii in Kenya creste pe masura ce se anunta ploi torentiale in continuare

Peste 70 de persoane au murit in Kenya din martie, din cauza inundatiilor declansate de…

7 ore ago

Japonia: Cutremur de 6,5 grade in Insulele Bonin

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade a lovit, sambata, Insulele Bonin din Japonia, a…

7 ore ago