externe

Seful spionajului rus a vizitat in secret Coreea de Nord, pentru a discuta „probleme de securitate” cu regimul Kim Jong Un

Seful Serviciului rus de Informatii Externe (SVR), Serghei Nariskin, a vizitat Phenianul la inceputul acestei saptamani pentru a discuta despre cooperarea in domeniul securitatii, a transmis joi agentia nord-coreeana de presa KCNA, la cateva saptamani dupa ce Seulul a acuzat nordul ca a expediat mii de containere cu arme la Moscova pentru a sprijini invadarea Ucrainei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Serghei Nariskin s-a intalnit cu ministrul nord-coreean al securitatii statului, Ri Chang Dae, in cursul vizitei sale care a avut loc de luni pana miercuri.

Cei doi responsabili au discutat despre consolidarea cooperarii „pentru a face fata spionajului si comploturilor tot mai numeroase ale fortelor ostile”, a raportat KCNA.

„Cele doua parti au ajuns la un consens deplin asupra problemelor restante in timpul celor doua intrevederi care s-au desfasurat intr-o atmosfera de camaraderie si prietenie”, potrivit aceleiasi surse.

Rusia si Coreea de Nord sunt ambele supuse sanctiunilor internationale: Moscova pentru invadarea Ucrainei si Phenianul pentru testele sale de arme nucleare.

In septembrie, presedintele rus Vladimir Putin si liderul nord-coreean Kim Jong Un au tinut un summit in Orientul Indepartat rus, in cursul caruia Kim a declarat ca legaturile cu Moscova sunt „prioritatea numarul unu” a tarii sale.

Ulterior, Statele Unite au afirmat ca Phenianul a inceput sa furnizeze arme Moscovei.

La inceputul lui martie, Seulul a declarat ca Coreea de Nord a expediat in Rusia aproximativ 7.000 de containere cu arme pentru razboiul sau impotriva Ucrainei de la inceputul transferurilor in iulie.

Phenianul incearca sa obtina in schimb o serie de ajutoare militare, cum ar fi tehnologia legata de sateliti si modernizarea echipamentului sau militar care dateaza din epoca sovietica, potrivit Washingtonului.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

7 ore ago

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

7 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

7 ore ago

Numarul deceselor provocate de inundatii in Kenya creste pe masura ce se anunta ploi torentiale in continuare

Peste 70 de persoane au murit in Kenya din martie, din cauza inundatiilor declansate de…

7 ore ago

Japonia: Cutremur de 6,5 grade in Insulele Bonin

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade a lovit, sambata, Insulele Bonin din Japonia, a…

7 ore ago