Coreea de Nord avertizeaza SUA ca incercarile de doborare a rachetelor sale vor fi considerate o „declaratie de razboi”

externe

Coreea de Nord a declarat ca orice incercare de doborare a uneia dintre rachetele sale de testare va fi considerata o declaratie de razboi si a dat vina pe exercitiul militar comun dintre Statele Unite si Coreea de Sud pentru tensiunile tot mai mari, a declarat marti presa de stat KCNA, potrivit Reuters.

Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un, a avertizat intr-o declaratie ca Phenianul ar vedea asta ca pe o „declaratie de razboi” daca SUA vor lua masuri militare impotriva testelor de arme strategice ale tarii.

De asemenea, ea a sugerat ca nordul ar putea trage mai multe rachete in Oceanul Pacific. Statele Unite si aliatii sai nu au doborat niciodata rachete balistice nord-coreene, care sunt interzise de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, dar avertismentul a atras din nou atentia, deoarece Nordul a sugerat ca va trage mai multe rachete asupra Japoniei.

„Oceanul Pacific nu apartine SUA sau Japoniei”, a spus Kim.

Analistii au spus ca, daca Phenianul isi va indeplini amenintarea de a transforma Oceanul Pacific intr-un „poligon de tragere”, aceasta ar permite statului izolat si inarmat nuclear sa faca progrese tehnice.

Intr-o declaratie separata, seful Sectiei de Stiri Externe din cadrul Ministerului de Externe al Coreei de Nord a acuzat SUA. de „agravare” a situatiei prin efectuarea unui exercitiu aerian comun cu un bombardier B-52 luni si planificarea exercitiilor pe teren alaturi de Coreea de Sud.

Ca raspuns, Ministerul Unificarii din Coreea de Sud, care se ocupa de relatiile cu Nordul, a declarat ca „dezvoltarea nucleara” a Phenianului este de vina pentru deteriorarea situatiei.

Statele Unite au desfasurat bombardierul B-52 pentru un exercitiu comun cu avioane de lupta sud-coreene, in ceea ce Ministerul Apararii din Coreea de Sud a declarat ca este o demonstratie de forta impotriva amenintarilor nucleare si cu rachete ale Coreei de Nord.

Incepand de saptamana viitoare, cele doua tari vor desfasura mai mult de 10 zile de exercitii militare la scara larga cunoscute sub numele de Freedom Shield.

Marti, avioanele de razboi sud-coreene si americane au exersat decolarea rapida intr-un exercitiu conceput ca raspuns la amenintarile nord-coreene de a distruge aerodromurile, a informat agentia de stiri Yonhap.

Aproximativ 28.500 de soldati americani sunt stationati in Coreea de Sud ca o mostenire a Razboiului Coreean din 1950-1953, care s-a incheiat cu un armistitiu, mai degraba decat un tratat de pace, lasand tarile in razboi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: