analize

CTP a gasit solutia de a scapa tara de analfabetii PSD. Cere ca numai romanii care si-au luat bacalaureatul sa aiba drept de vot

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a propus, intr-o dezbatere pe tema proiectului de tara, ca numai romanii care si-au luat bacalaureatul sa aiba drept de vot.

El a explicat ca bacalaureatul ar trebui sa certifice nu numai cunostintele unui cetatean, ci si maturitatea lui. CTP a insistat ca aceasta propunere nu inseamna o negare a votului universal, ci doar o responsabilizare mai mare la vot.

„Votul universal e foarte bun, cata vreme intelegem sensul cuvantului universal. Universal inseamna sa dea dreptul oricarui om capabil sa voteze, sa fie echipat, sa fie in masura sa voteze, sa-i dea dreptul sa voteze. Nu e vorba de un vot cenzitar, pe baza averii.

Propun ca, odata cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetatean sa mai aiba o obligatie: sa-si ia bacalaureatul. Daca nu prezinta bacalaureatul luat, nu e niciun fel de problema. Ramane cetatean al acestei tari, cu aceleasi drepturi, isi poate vedea linistit de viata lui, beneficiaza de ce-i poate oferi statul, dar nu voteaza, daca nu are bacalaureatul.

De ce? Pentru ca este examenul de maturitate. Asa se numea cu niste decenii in urma. Acest examen certifica – si asa ar trebui facut si modificat – incat sa certifice nu numai cunostinele de matematica, romana, istorie, biologie ale elevului, ci si maturitatea lui. Asta nu inseamna o negare a votului universal. Nu e nici o negare a egalitatii. Au toti dreptul sa dea bacalaureatul, sa invete.

In Romania, invatamantul e garantat de stat, e obligatoriu. Nu esti in situatia de discriminare, in care niste oameni saraci nu pot sa-si permita sa-si dea copiii la scoala. Comunistii au facut si niste lucruri bune atunci. Alfabetizarea unei mari parti din populatie nu a realizat-o regalitatea, ci comunistii. Oamenii au egalitati de sanse, pot sa invete. Daca n-ai bani sa-ti cumperi o carte, ai BCU, ai bibliotecile in care poti intra fara bani. Isi iei un abonament si citesti.

Nu e o discriminare daca ai dreptul sa votezi numai dupa ce ti-ai dat examentul de maturitate. Daca nu vrei sa faci uz de aceste sanse, nu vrei sa inveti, sa te maturizezi nu inseamna ca te-am discriminat eu! Inseamna ca, din anumite motive, esti pe cale de a deveni un ins cu probleme cu societatea. (…) Votul nu trebuie sa fie universal in acest sens. Trebuie sa fie universal in sensul egalitatii de sanse a tuturor cetatenilor, sa poata vota, sa aiba toti acces la vot. Dar in aceasta conditie, pe care o poate indeplini oricine”, a declarat CTO la Digi24.

Cristian Tudor Popescu a adaugat ca in acest scenariu, examenul de bacalaureat ar trebui regandit, restructurat, ar trebui sa probeze altfel si multe alte lucruri decat cum se face o integrare prin parti. De aceea, crede el, sistemul de invatamant e singura sansa de viitor pentru Romania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

4 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

4 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

4 ore ago

Firea, atac veninos la adresa lui Catalin Cirstoiu: „S-a plimbat de campanie cu metroul” – Video

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a l-a atacat chiar si pe Catalin Cirstoiu,…

5 ore ago

Premiera in lumea animala: Un urangutan de Sumatra si-a tratat o rana de pe fata cu o planta medicinala

Nivelul ridicat de inteligenta al urangutanilor a fost recunoscut de multa vreme, partial datorita abilitatilor…

4 ore ago

Echipa olimpica a refugiatilor are 36 de sportivi din 11 tari care vor concura in 12 sporturi

Echipa olimpica a refugiatilor care va participa la Jocurile de la Paris va include 36…

4 ore ago