Cum s-a descurcat Scholz in „vizuina leului” de la Kremlin. Analiza Reuters: „A avut un ton ferm, a luat chiar in deradere temerile lui Putin”

externe

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost acuzat ca este un lider slab in criza ucraineana si lipsit de fermitate fata de Rusia, dar marti, in timpul vizitei la Kremlin, nu doar ca i-a facut fata presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, ci a parut chiar ca asta ii facea placere, comenteaza miercuri Reuters, citata de Agerpres.

Analistii politici s-au intrebat cum se va descurca „in vizuina leului” politicosul Scholz, care si-a preluat mandatul de cancelar in decembrie. Se stie ca oficialii rusi isi provoaca in public oaspetii straini sau incearca sa ii depaseasca, pentru a le pune la incercare taria. In 2007, Putin si-a adus cainele, un labrador negru, la o intalnire cu predecesoarea lui Scholz, Angela Merkel, desi se stia ca acesteia ii e frica de caini.

Desi si-a pastrat tonul linistit si masurat pentru care este recunoscut, Scholz a fost insa neasteptat de combativ la conferinta de presa cu Putin, in timpul vizitei de o zi la Moscova in cadrul eforturilor diplomatice frenetice pentru evitarea unei invazii ruse in Ucraina.

Cand Putin a criticat NATO, afirmand ca alianta a inceput un razboi in Europa prin bombardarea fostei Iugoslavii in 1999, Scholz a replicat, afirmand ca s-a procedat asa pentru a se evita un genocid – referire la persecutarea etnicilor albanezi din Kosovo.

Putin a reactionat aratand ca Rusia considera genocid tratamentul aplicat etnicilor rusi din regiunea Donbas din estul Ucrianei. Ulterior, intr-o conferinta de presa separata, Scholz a apreciat ca Putin a folosit gresit termenul de genocid.

Cancelarul a luat chiar in deradere temerile presedintelui rus fata de extinderea NATO catre est – care nici macar nu este pe agenda in viitorul apropiat – si perioada indelungata in care acesta s-a aflat la putere. Zambind sarcastic catre Putin, Scholz a spus: „Nu prea stiu cat are de gand presedintele sa isi pastreze functia. Am senzatia ca ar putea fi multa vreme, dar nu vesnic”.

Unii analisti l-au apreciat pe Scholz pentru ca si-a exprimat ingrijorarea si fata de problemele drepturilor omului si pentru ca s-a intalnit cu diferiti activisti.

Intrebat ulterior de reporteri despre confruntarea cu Putin, Scholz a declarat zambind ca aceasta a dat savoare discutiilor „intense” care au durat patru ore.

Din partea criticilor au venit reprosuri pentru cancelar, care ar fi cedat prea mult in fata Rusiei minimalizand posibilitatea aderarii Ucrainei la NATO.

Tonul mai ferm al lui Scholz ar putea insa contribui la refacerea credibilitatii sale ca unul din jucatorii politici de varf ai Europei. In ultima vreme, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a preluat conducerea Europei in criza ucraineana, printr-o vizita la Moscova – insa cu rezultate incerte, apreciaza Reuters. Iar liderul francez nici macar nu a incercat sa dea o replica, saptamana trecuta, cand Putin a pus la indoiala afirmatia NATO ca este o alianta strict defensiva si cand presedintele rus a mentionat campaniile ofensive ale NATO in Irak, Libia, Afganistan si Serbia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: