politica

Daea, un nou recital la Guvern: „Romania va avea si ulei. Liniste, liniste, liniste. Sunt ministrul Agriculturii si trebuie sa introduc linistea”

Seceta a pus mari probleme culturilor de porumb si floarea-soarelui, a afirmat miercuri ministrul Agriculturii, Petre Daea, mentionand ca situatia este diferita de la o zona la alta.

Ministrul Agriculturii a indemnat la liniste, facand referire la „abordarile apocaliptice” din spatiul public.

Intrebat daca este mai importanta linistea pe care a transmis-o in legatura cu faptul ca Romania va avea suficienta productie agricola in acest an, Petre Daea a subliniat ca Romania „va avea si ulei”.

„Si va avea si ulei. Liniste, liniste, liniste. Am vazut abordarile acestea apocaliptice uneori, iertati-ma, pentru ca sunt ministrul Agriculturii si trebuie sa introduc linistea si increderea. Am vazut o serie intreaga de abordari din astea apocaliptice: cand incepe pe ecranele de televizor ca ia foc lanul, ca auzi sirenele. Si copiii in pantece se sperie”, a mentionat ministrul Agriculturii, intr-un briefing sustinut la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

El a subliniat ca pe teritoriul Romaniei situatia este diferita de la o zona la alta.

„Ati vazut ce s-a intamplat si ce prognoze erau la cultura graului. Avem trei judete. Din toate celelalte, la cultura graului, care au probleme din acest punct din vedere, s-au inregistrat aceste situatii deosebit de grele. (…). E adevarat, pentru ca as iesi din spatiul realitati daca n-as spune acest lucru: aceasta seceta a pus mari probleme celor doua culturi, mari probleme culturilor de prasitoare de primavara, intelegand aici porumbul si floarea-soarelui. Le inventariem, comisiile inventariaza aceasta situatie. Ce inseamna aceasta inventariere? Se duce Comisia cu specialistii respectivi la fata locului, vede suprafata – se cunoaste de la APIA si au metode suficiente tehnice si rapide in asa fel incat sa cunoasca suprafata, fac evaluarile la fata locului”, a subliniat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a explicat ca exista trei situatii. „Avem situatia suprafetelor care au fost definitiv compromise – si acestea sunt de regula in zonele unde nu au cazut precipitatii in afara perimetrelor irigabile si pe terenurile cu drenaj puternic si, a doua situatie este aceea: (suprafata, n.r.) a fost afectata, dar nu distrus in totalitate, mai exista productie, vom vedea cat – si a treia situatie: sunt culturile care nu au fost afectate, fie ca sunt in perimetrul irigabil si unde am putut iriga – si sa stiti ca acolo avem productie peste 10 tone la hectar – si in suprafetele unde, insular, e adevarat, in anumite zone au cazut precipitatii. Ma uitam pe datele pe care le-am avut azi dimineata in tabloul meu de informare la Ministerul Agriculturii ca numai in 8 judete nu au cazut ploi. Iata o satisfactie pentru noi si in primul rand pentru fermieri si o stare de confort pentru pentru cei care au animale”, a mai spus Petre Daea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: petre daea

Recent Posts

Piedone il acuza pe Ciolacu ca incearca sa-l mituiasca: „Promite functii pentru mine si pentru membrii familiei mele”

Cristian Popescu Piedone l-a acuzat, luni, la Antena 3 pe premierul PSD Marcel Ciolacu ca…

28 de minute ago

Dupa „Diamante”, si Vanghelie si-a depus candidatura: „Invatamantul este prioritatea mea. O sa fim un exemplu si pentru alte tari din Europa”

Marian Vanghelie si-a depus, luni, candidatura ca independent la Primaria Sectorului 5. Trimis in judecata…

11 minute ago

Polonia face o predictie sumbra pentru Rusia daca o va ataca inca o data: „Rusia a atacat Polonia de multe ori in cei 500 de ani de istorie a noastra”

Polonia a emis o predictie sumbra pentru Rusia in cazul in care presedintele Vladimir Putin…

O oră ago

Spania: Premierul socialist Pedro Sanchez, care amenintase cu demisia, anunta ca ramane in fruntea guvernului. Sotia sa este suspectata de coruptie

Pedro Sanchez, care a anuntat miercurea trecuta ca este gata sa demisioneze dupa anuntul privind…

3 ore ago

Turcia anunta ca il sprijina pe Rutte pentru sefia NATO. Conditia pusa de Erdogan

Turcia a decis sa sprijine candidatura prim-ministrului olandez in exercitiu, Mark Rutte, la functia de…

2 ore ago